Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň
StoryEditor

Ponúka ľahké telo, krásny displej a dostatok výkonu. Novinka od Asusu vyčnieva z davu priemerných notebookov

29.07.2024, 00:00

V širokej ponuke notebookov je občas ťažké vybrať si. Pre fanúšikov zariadení so 16-palcovým displejom si však Asus pripravil zaujímavý kúsok v podobe Zenbooku S 16.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Asus.

Dnešná ponuka notebookov je vážne široká. Pokiaľ však ide o väčšie zariadenia so 16- alebo 17-palcovým displejom, portfólio sa u jednotlivých výrobcov pomerne rýchlo zužuje. Zaujímavosťou pritom je, že 16-palcové laptopy sú zvyčajne vývojom 15-palcových, ktorým mohol narásť displej vďaka technológiám, ktoré umožnili zmenšenie rámčekov.

Asus tento rok nasadil do boja o zákazníkov novinku Zenbook S 16, ktorá prináša konštrukciu zo zaujímavého materiálu Ceraluminum. Tá mu okrem prémiového dizajnu a pocitu umožňuje docieliť aj prekvapivo nízku hmotnosť. Zaujať však môže aj silnou batériou, výkonným procesorom pripraveným na umelú inteligenciu a nádherným displejom.

Samozrejmé však je, že nie všetko na tomto notebooku musí byť dokonalé. To je prípad optimalizácie niektorých ovládačov, ktoré znepríjemňovali chod zariadenia počas testovania. Naše poznatky si môžete prečítať v tejto recenzii.

Špecifický materiál znížil hmotnosť

Zenbook S 16 a jeho telo prekvapí už pri prvom dotyku. Môže za to použitý materiál Ceraluminum, čiže keramický hliník, ktorý poznáme napríklad z leteckého priemyslu. Jeho štruktúra je odlišná od bežných kovových šasi, čo ju robí jemnejšou na dotyk. Zároveň je však prekvapivo ľahká, keďže hmotnosť jeden a pol kilogramu je na 16-palcový notebook skutočne málo.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň

Odolnosť konštrukcie potvrdzuje vojenský štandard MIL-STD 810H. Aj napriek tenkému displeju s úzkymi okrajmi je jeho panel pevný a pánt ho drží stabilne na mieste. Telu sa navyše podarilo ostať v stále pomerne kompaktných rozmeroch 35,36 krát 24,30 centimetra, pričom hrúbka sa hýbe iba od 1,19 do 1,29 centimetra. Súčasťou dizajnového jazyka Asusu sú však aj ostré hrany.

Displej ohraničujú pomerne tenké rámčeky, a to najmä z ľavej a pravej strany. Nad displejom nájdeme webkameru a infračervený snímač pre podporu služby Windows Hello. Odomknutie touto technológiou prebieha rýchlo a takmer bezchybne. Občas sme sa však stretli s pádom systému počas procesu odomykania. Prekvapila aj absencia posuvného štítu. Vrchný rám dopĺňajú ešte mikrofóny.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň

Notebook je možné zakúpiť v sivom vyhotovení Zumaia Gray alebo v nami testovanom striebornom Scandinavian White. Na zadnej strane nájdeme iba v ľavom hornom rohu nápis Asus Zenbook. Inak tu nájdeme už len dizajn dopĺňajúce priečne čiary. Ide o minimalistický vzhľad, ktorý pôsobí elegantne a dopĺňa príjemnú štruktúru zariadenia.

Na spodnej strane nájdeme len gumené výklenky, aby sa zefektívnilo chladenie na rovných povrchoch, ktoré prebieha cez mriežky uprostred spodnej steny. Na spodnej strane nájdeme ešte výrezy reproduktorov.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň

Zaujímavá je aj klávesnica. Aj napriek rozmerom notebooku jej chýba numerická časť, čím zaberá pomerne malý priestor a ohraničujú ju široké rámy po stranách. Z hľadiska jej funkčnosti prekvapí prehodenie tlačidla Delete a zapínacieho tlačidla. Občas sme sa tak stretli s omylnými klikmi.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň

Pri písaní ju však musíme iba pochváliť. Ponúka dostatočný chod kláves a zároveň ostáva nesmierne jemná pri dotyku. Ešte viac nás však očaril nízky hluk, čím ide o jednu z najtichších klávesníc, aké sme mohli otestovať. Ak teda nechcete rušiť okolie pri písaní, Zenbook S 16 bude skvelou voľbou. Samozrejmosťou je aj prítomnosť klávesy Microsoft Copilot.

Nad klávesnicou nájdeme tvarovanú mriežku ukrývajúcu reproduktory, v jej pravej časti je logo spoločnosti Asus. Pod klávesnicou je veľký trackpad, ktorý sa používa ideálne a je doplnený o podporu gest na ovládanie jasu či hlasitosti.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň

 

Z hľadiska portov nájdeme na pravej strane bežný USB port a čítačku SD kariet, taktiež ukazovateľ nabíjania batérie. Na ľavej strane sú HDMI port, dvojica USB-C portov a 3,5-milimetrový audio konektor.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň

Pánt je vyhotovený v štýle MacBooku. Na rozdiel od mnohých produktov Asusu s dvomi jednoznačne oddelenými pántami, Zenbook S 16 má celistvý pánt, ktorý sa tiahne po celej dĺžke rámu. Z hľadiska stability drží displej na mieste nesmierne stabilne a nedochádza k pohybom pri otrasoch. Nevýhodou je len pomerne malý uhol ohnutia do približne 140 stupňov.

Displej a zvuk pre skvelý zážitok zo sledovania

Displej Zenbooku si zaslúži jednoznačné slová chvály. Ide totiž o 16-palcový OLED panel s 3K rozlíšením a pomerom strán 16:10. Z hľadiska parametrov treba spomenúť aj obnovovaciu frekvenciu 120 hertzov, viaceré technológie ochrany zraku, schopnosť zobraziť viac ako miliardu farieb či overenie firmou Pantone, ktoré má zabezpečiť vysokú vernosť farieb.

Miernym sklamaním je jas, ktorého maximálna nastaviteľná hodnota dosahuje úroveň 400 nitov, pričom pri HDR obsahu dokáže stúpnuť na 500 nitov. Pri cene notebooku by sa dali očakávať o niečo vyššie čísla. Vo väčšine situácií bude jas postačovať, avšak počas slnečných dní môže byť s jasom problém. Nepomáha ani lesklá povrchová úprava, keďže ide o dotykový panel.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň

Pokiaľ by ste ho však chceli využiť na sledovanie obsahu či úpravu fotografií a videí, displej podá skvelý výkon. Farby sú intenzívne, OLED technológia umožňuje zobrazenie úplnej čiernej, čím sa dosiahne perfektný kontrast. Pri rozmeroch zároveň dosiahnete skvelý zážitok, len pri tmavších scénach by sa jasu hodilo viac a pri pohľade z uhla budú prekážať odlesky.

Pomer strán 16:10 je ideálnym balansom medzi prácou a zábavou. Nie ste tak príliš oklieštení pri grafických aktivitách, ale ani sledované filmy a seriály neohraničujú zbytočne hrubé čierne pásy. OLED vypína čierne pixely, čiže v tomto prípade nie sú rušivé.

Dotykové ovládanie funguje bez problémov, nevýhodou je len nízka ohybnosť pántu, čím nemôžete využiť notebook v režime tabletu, ktorý by bol na dotykové ovládanie ideálny. Asus však k Zenbooku pribalil aj svoj stylus Asus Pen 2.0, ktorý využijete pri kreatívnych aktivitách.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) a stylus Asus Pen 2.0 FOTO: HN/Patrik Koreň

Z hľadiska zvuku si Zenbook S 16 počína taktiež dobre. Je vybavený šiestimi reproduktormi vyladenými spoločnosťou Harman Kardon. Ich výkon je postačujúci, hlasitosť dostatočná, dokonca pozorujeme aj známky basov. Občas síce zaostáva čistota a oddelenie tónov, jednoznačne však tieto reproduktory oceníte pri sledovaní obsahu. Prítomná je aj certifikácia Dolby Vision Atmos.

Webkamera poskytuje rozlíšenie FullHD a jej obraz je dostatočne kvalitný pri väčšine videohovorov, ale aj v mierne zhoršených svetelných podmienkach. Asus Ai Sense navyše umožňuje monitoring sledovania displeja, čím sa zabráni nechcenému sledovaniu obsahu a zvyšuje sa bezpečnosť.

Vysoký výkon, prítomnosť AI a energetická úspora

Nami testovaný Zenbook bol vybavený procesorom AMD Ryzen AI 9 HX 370 s 12 jadrami, základnou taktovacou frekvenciou dva gigahertze, ktorá sa dokáže zvýšiť až na hodnotu 5,1 gigahertzu v prípade nutnosti. AMD Ryzen AI pritom dokáže vykonať až 81 tera operácií za sekundu (TOPS), z čoho vyplývajú bohaté možnosti umelej inteligencie.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň

Operačná pamäť RAM je vždy na úrovni 32 gigabajtov a ide o rýchlu LPDDR5X jednotku. Na výber sú dva varianty úložiska, a to buď s kapacitou jedného, alebo dvoch terabajtov, ktoré sú jedinou zmenou medzi konfiguráciami. Cenový rozdiel predstavuje sto eur.

Grafiku zaobstaráva integrovaná jednotka AMD Radeon 890M. Tá pozostáva zo 16 jadier vytvorených štvornanometrovým procesom, pričom jej taktovacia frekvencia dosahuje hodnotu až do 2 900 megahertzov. Navyše umožňuje pripojenie až štyroch monitorov.

Zo stránky výkonu teda nový Asus jednoznačne nepatrí k slabým zariadeniam a pri akýchkoľvek bežných činnostiach jeho výkon postačuje. Zároveň sme sa nestretli ani s problémami pri náročnejších aktivitách, ako je úprava fotografií. Miernym problémom je síce prehrievanie, s čím sa spája okresanie výkonu.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň

Výkon postačuje aj na hranie hier, za vrcholnými hernými notebookmi však nový Zenbook S 16 zaostáva. Problémom môžu byť vyššie detaily a slabšie chladenie.

Keďže je testovaný kúsok ešte pred spustením predaja, pozorovali sme aj problémy so stabilitou, ktoré boli spojené so softvérom ovládačov webkamery pri procese odomknutia. Počas krátkeho obdobia testovania taktiež na testovaný kúsok dorazili aj dve aktualizácie BIOS-u.

Notebook je vybavený systémom Windows 11 Pro. Ten dopĺňa séria funkcií od Asusu vrátane balíka MyAsus pre správu systému, GlideX, ktorý slúži na zdieľanie obrazu medzi zariadeniami a prenos dát, či ScreenXpert pre optimalizáciu workflowu.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň

Súčasťou systému je aj priama integrácia chatbota Microsoft Copilot. Umelú inteligenciu dopĺňajú aj riešenia od Asusu vo forme Asus AI. Medzi ne patrí generátor videa, odstránenie pozadia fotografií, asistent obsahu pre generovanie a súhrny, vylepšenie videohovorov, tvorba titulkov v reálnom čase či automatické usporiadanie obsahu v StoryCube.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň

Asus si zakladá aj na bezpečnosti, o čom svedčia funkcie odomknutia Windows Hello, ukladanie citlivých dát priamo v zariadení, kamera Asus AiSense a funkcia automatického zamknutia obrazovky Asus Adaptive Lock.

Bez problémov zvládne celý pracovný deň

Batéria patrí k pozitívnym vlastnostiam notebooku. Ide o akumulátor s kapacitou 78 watthodín a s rýchlym nabíjaním prostredníctvom 65-wattového adaptéra. Pri bežnom použití zvládol v našom teste celý pracovný čas pri maximálnom jase displeja, pričom mu v batérii ostalo ešte ďalších 30 percent energie nazvyš.

Pri náročnejších aktivitách bude vybíjanie zrýchlené, ale aj pri hraní hier a editácii fotografií a videa by nemal byť problém prekročiť hranicu piatich či šiestich hodín výdrže.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň

Nabíjanie prebieha prostredníctvom USB-C portu, pričom s priloženým adaptérom kompletné dobitie zaberie výrazne menej ako dve hodiny.

Hodnotenie

Asus Zenbook S 16 (UM5606) je zaujímavým notebookom, ktorý prináša skvelé prvky ako krásny displej, vysoký výkon, celodennú výdrž batérie či množstvo AI funkcií a najmä dizajn, ktorý mu umožnil udržať si prekvapivo nízku hmotnosť vzhľadom na rozmery.

Spočiatku sa borí s istými nedostatkami, ako je systémová stabilita, tú však môžu vyriešiť budúce aktualizácie. Väčším rizikom môže byť chladenie, ktoré v niektorých prípadoch nemusí stačiť a vedie k obmedzeniu výkonu.

image

Asus Zenbook S 16 (UM5606) FOTO: HN/Patrik Koreň

Testovaný kus príde do predaja za cenu 2 399 eur, pričom lacnejší model stojí o stovku menej a prináša iba zmenšenie pamäte na polovičnú hodnotu jedného terabajtu. Z tohto hľadiska síce nemáte veľa možností, Zenbook S 16 však ponúkne všetky potrebné špecifikácie a mal by postačovať na niekoľko rokov bezproblémového používania.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
18. september 2024 23:30