Stefan Dräger: Výrobu pľúcnych ventilátorov sme dokázali navýšiť štvornásobneDräger / Stefan Dräger je už piatou generáciou vo vedení firmy
StoryEditor

Stefan Dräger: Výrobu pľúcnych ventilátorov sme dokázali navýšiť štvornásobne

07.12.2021, 23:00
Pandemická kríza mala na nemeckú spoločnosť Dräger odlišný vplyv, než s akým sa stretávala väčšina firiem. Veľa podnikov muselo svoju prevádzku zastaviť alebo aspoň obmedziť výrobu. Na firmu Dräger, ktorá vyrába pľúcne ventilátory pre jednotky intenzívnej starostlivosti, sa však obracali klienti aj celé štáty, aby zvýšila svoju výrobu. O tom, ako sa firma vyrovnala s prudkým nárastom dopytu, sme hovorili s jej riaditeľom Stefanom Drägerom.

Rok 2020 bol pre vás mimoriadne náročný predovšetkým pre pandémiu a zvýšenú výrobu pľúcnych ventilátorov. Ako sa vaša spoločnosť vyrovnala s vysokým dopytom?

To, čo sa stalo v roku 2020, nikto z nás nečakal a s novou situáciou sme boli konfrontovaní takmer zo dňa na deň. Stálo nás to veľa úsilia, zaviedli sme viac zmennú prevádzku, tímy sme starostlivo izolovali. Počas niekoľkých týždňov sa nám podarilo výrobu zásadne navýšiť. Už vo februári sme vyrobili rekordné množstvo nových pľúcnych ventilátorov. Ich distribúcia vtedy smerovala predovšetkým do Číny, pretože európske krajiny ešte neboli zasiahnuté pandémiou. Po zvyšok roka 2020 sme vyrábali asi štvornásobne väčší počet pľúcnych ventilátorov oproti našim bežným kapacitám. Neskôr naše ventilátory a ďalšie produkty smerovali predovšetkým do Nemecka aj do ďalších európskych krajín.

Na to, aby veľká priemyselná firma znásobila svoju výrobu konkrétneho produktu nestačí len viaczmenná prevádzka...

Našou výhodou bol fakt, že sme v posledných rokoch investovali 70 miliónov eur do najmodernejšej továrne v Lübecku. So závodnou radou a odbormi sme sa dohodli na flexibilnom pracovnom čase a inovatívnych modeloch organizácie práce. To nám umožnilo rýchlo reagovať na zmenu dopytu nielen po ventilátoroch, ale napríklad aj po maskách na ochranu dýchacích ciest, ktoré potrebovali nielen nemocnice. Napriek investíciám a rýchlej reakcii sme však v prvých týždňoch pandémie skoro nespali.

Čo spôsobuje nárazové zmeny dopytu? Legislatíva alebo fakt, že tímy neobmieňajú svoje vybavenie kontinuálne?

Samozrejme legislatíva zohráva svoju úlohu. Ďalším dôvodom je inovácia – tímy nakupujú vybavenie, ktoré patrí medzi to najlepšie, najnovšie a následne sa ho snažia využívať, tak dlho, ako je to možné. V niektorých krajinách máme skúsenosť, že sa nové vybavenie zaobstaráva s ohľadom na volebný cyklus, čo našťastie nie je prípad Slovenska ani ďalších krajín strednej Európy.

Upravovali ste v dôsledku pandémie aj váš dodávateľský reťazec?

Na nárazové zmeny dopytu sme u nás pomerne zvyknutí. V dobe pandémie sme však  výrazne prekročili výrobné kapacity. Kríza ale spôsobila aj to, že sme dostali nespočetné množstvo ponúk na pomoc nášmu dodávateľskému reťazcu. Tie sme jednotlivo preverovali a niektoré z nich nám skutočne pomohli k tomu, aby sme vyrábali rýchlejšie a efektívnejšie. Základom bola podmienka, že od všetkých dodávateľov očakávame špičkovú kvalitu certifikovanú regulačnými orgánmi krajín našich odberateľov. Z tejto požiadavky sme ani v dobe pandémie nepoľavili.

Dokázali ste uspokojiť celý dopyt po vašich výrobkoch? Ako ste sa rozhodovali o tom, koho uprednostníte?

Nemecká vláda sa na nás obrátila hneď na jar po prvom prepuknutí pandémie s veľkou objednávkou. Po celý čas pandémie sme však dodávali aj do ďalších krajín. Akonáhle sme sa dohodli na tom, že nemecké nemocnice už ďalšie pľúcne ventilátory potrebovať nebudú, mohli sme ešte viac rozvinúť spoluprácu s ďalšími štátmi. Už na začiatku pandémie sme vo firme zostavili medzinárodnú pracovnú skupinu, ktorá monitorovala potreby krajín a analyzovala ako našim zákazníkom pomôcť. Napriek veľkej snahe však nebolo možné uspokojiť dopyt.

Ako na tom bola vaša spolupráca so slovenskými nemocnicami? Využívajú vaše výrobky aj lekári u nás?

Áno, spoločnosť Dräger je významným dodávateľom ventilátorov pre nemocnice a zdravotnícke záchranné služby. Počas pandémie sme zohrali významnú úlohu, keď sme dodali viac ako 40 ventilátorov do Správy štátnych hmotných rezerv SR. Naše výrobky však nesmerovali len do nemocníc.

Dräger Safety Car na Memoriál Vladimíra Růžičku Dräger Safety Car na Memoriál Vladimíra Růžičku Dräger / Dräger Safety Car na Memoriáli Vladimíra Růžičku

To je pravda, vaša spoločnosť nedávno získala veľkú zákazku na výrobu protichemických oblekov. Ako ste sa dostali od vybavenia jednotiek intenzívnej starostlivosti k hasičskej technike?

Všetko sa začalo už v roku 1889, keď môj pradedo vyvinul redukčný ventil, ktorý zaistil konzistentný prietok piva pípou. Odvtedy sa spoločnosť Dräger pustila do výroby a vývoja mnohých ďalších výrobkov spojených predovšetkým s plynmi s cieľom chrániť životy. Čoskoro by sme chceli vybaviť aj slovenských hasičov našimi vysokotlakovými kompresormi a ochrannými prilbami. Podobne ako aj na iných trhoch, kde využívajú hasičské  záchranné zbory špičkové produkty zo širokého portfólia našej firmy, by aj slovenskí hasiči mali možnosť získať kvalitné vybavenie na svetovej úrovni.

Takže slovenskí hasiči budú využívať rovnakú techniku, akú využívajú napríklad nemecké tímy?

A nielen tie, naša spoločnosť dnes dodáva vybavenie pre profesionálov v medicíne a bezpečnosti po celom svete. Dá sa teda povedať, že slovenskí hasiči by čoskoro mohli mať k dispozícii najmodernejšie vybavenie svetovej úrovne. Dokonca môže byť vyrobené podľa špeciálnych požiadaviek.

Čo to znamená?

Každému záchranárskemu tímu vyhovuje niečo iné. Prispôsobujeme sa požiadavkám zadávateľa a preto výrobky často jemne upravujeme. Zároveň máme v každej krajine svoje priame zastúpenie a servis, a to je  jedna z našich najväčších konkurenčných výhod.

Nepotrebujete preto na výrobu oveľa viac času? Z toho dôvodu bola potrebná flexibilná výroba v Lübecku?

A nielen tam, napríklad protichemické obleky, pri ktorých sme vyhrali výberové konanie na Slovensku, vyrábame v Česku v Klášterci nad Ohří. Flexibilita výroby je pre nás samozrejme zásadná. Sústredíme sa nielen na samotný vývoj produktov, ale aj na rozvoj našej výroby. Len tak dokážeme reagovať na dopyt aj zadanie rýchlo a efektívne.

Do akých technológií teraz investujete?

Nie je toho málo a kríza nás v niečom poučila. V zdravotníckej i bezpečnostnej technike sú stále dôležitejšie technológie a systémy sledovania, analýzy a spracovania dát, ktoré spolu komunikujú.  Umožňujú našim klientom na základe týchto informácií rýchlo reagovať na prípadné ohrozenia.

     

Stefan Dräger

Súčasný riaditeľ nemeckej rodinnej firmy, zameranej na výrobu bezpečnostnej a medicínskej techniky, je predstaviteľom už piatej generácie Drägerov v jej vedení. Rodák z Lübecku po absolvovaní vojenskej služby vyštudoval odbor elektrotechnika a inžinierstvo komunikácií na univerzite v Stuttgarte. Svoju kariéru začal ako konzultant pre riadenie procesov. Tesne pred tridsiatkou sa rozhodol zasvätiť svoj kariérny život rodinnému biznisu. Jeho hlavným cieľom je odovzdať firmu do rúk ďalšej generácie v ešte lepšej forme.

      

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
26. apríl 2024 11:51