StoryEditor

Chýbajú vám peniaze vo firme? Takto ich získate výhodne aj vy

20.12.2021, 23:00
Úvery zabezpečené zárukou európskeho fondu EGF sú počas pandémie finančnou injekciou pre mnohé slovenské firmy.

Kým viaceré podniky tvrdo zasiahla koronakríza, iné profitovali a niektoré aj expandovali. Firma zameraná na predaj mäsa a mäsových výrobkov FarmHouse za uplynulý rok rozšírila počet svojich predajní, otvorila streetfoodový stánok a aktuálne sa chystá uviesť do života aj vlastnú reštauráciu. Vďaka novým projektom navyše nemusela prepúšťať, no počty zamestnancov dokonca zvyšovala. Úspešný príbeh je podľa majiteľa FarmHouse Mariána Petríka skladačka zložená z viacerých dielov. „Jej dôležitou súčasťou však bol aj výhodný úver,“ povedal Petrík.

​Podnikatelia nemali od začiatku koronakrízy veľmi na výber. Prvou možnosťou bolo proti nepriaznivej finančnej situácii spôsobenej pandemickými opatreniami bojovať s vlastnými finančnými prostriedkami. O míňaní železných zásob by však podnikanie zďaleka nemalo byť. Alternatívou bolo využiť niektorú z dostupných foriem pomoci.

V predchádzajúcich vlnách pandémie bol veľký záujem o úvery zabezpečené štátnymi garanciami, takzvanou antikorona zárukou. Ich ponuka je však v súčasnosti výrazne obmedzená.

Vhodnou eventualitou sú úvery zabezpečené zárukou európskeho fondu EGF, o ktoré sa podnikatelia môžu zaujímať aj teraz. O čo presne ide?

Najmä pre malé a stredné podniky

EGF, teda Európsky záručný fond, bol zriadený skupinou Európskej investičnej banky s príspevkami od členských štátov Európskej únie na ochranu spoločností zasiahnutých krízou, ktorú spôsobilo ochorenie COVID-19. S objemom takmer 25 miliárd eur v zárukách umožňuje rýchlo sprístupňovať pôžičky, záruky, aktívami kryté cenné papiere, vlastné imanie a iné finančné nástroje. A to najmä pre malé a stredné podniky.

To, že fond pomáha najviac ohrozeným, potvrdzuje aj prax. Podľa riaditeľky finančných riešení pre firmy Slovenskej sporiteľne Kataríny Gašparovskej, úvery zabezpečené zárukou EGF banka aktuálne poskytuje práve spomenutým malým a stredným podnikom.

Tie potom môžu finančné prostriedky využiť ako investície do hmotného alebo nehmotného majetku, na financovanie potreby prevádzkového kapitálu či likvidity alebo na refinancovanie existujúcich záväzkov.

Záujem od stoviek podnikateľov

Poskytnutie záruky zo strany EGF podľa Gašparovskej podnikateľom uľahčuje prístup k investičným a prevádzkovým úverom, a taktiež sa prejaví aj na zníženej úrokovej sadzbe oproti bežnému úveru. Prínosom sú tiež znížené požiadavky na zabezpečenie. Od mikro klientov s obratom do jedného milióna eur banka nevyžaduje dozabezpečenie úveru. „Výhodou je aj možnosť splatnosti až do 15 rokov,“ dodala Gašparovská.

Marián Petrík, FarmHouse

Práve úver zabezpečený zárukou EGF využila aj firma FarmHouse. A to na spojazdnenie svojich štyroch nových prevádzok.

„Už dlhšie sme rozmýšľali nad expanziou, no keď nastala koronakríza, zvažovali sme, či radšej nepočkať, kým sa situácia upokojí. Nakoniec sme sa rozhodli do toho ísť už teraz. Našťastie sa ukázalo sa, že vďaka rozumnej investícii do nových prevádzok sme neprišli o zamestnancov, no mohli sme prijať aj nových,“ pochvaľuje si Petrík, podľa ktorého hlavnou myšlienkou úveru je práve zachovanie pracovných miest.

Výhody úverov s podporou EGF sa podľa Gašparovskej odrazili aj na veľkom dopyte už od začiatku ich poskytovania. „Od júla 2021 sme pomohli viac než stovke predovšetkým malým podnikateľom a mikropodnikateľov, ktorí majú o tento produkt najväčší záujem. Aktuálne rastie záujem o financovanie firiem, ktoré riešia nárast cien svojich vstupov pre výrobu, či podnikajúcich v ohrozených sektoroch aktuálnou vlnou pandémie,“ spresňuje riaditeľka finančných riešení v Slovenskej sporiteľni.

Nejde len o krízový balík

Slovenská sporiteľňa však malým a stredným podnikateľom poskytuje aj ďalšie zaujímavé riešenia finančných otázok. A to nielen tým, ktorí sa potrebujú zabezpečiť pred pandémiou. Zvýhodnené zdroje môžu získať aj na inovatívne investične projekty. Výhodou sú znížené požiadavky na zabezpečenie úveru a aj nižšia úroková sadzba. Ide o podporu Operačného programu Výskum a inovácie, ktorý je spolufinancovaný z Európskych štrukturálnych a investičných fondov.  

Napríklad pre známeho výrobcu a predajcu prémiovej barefootovej obuvi Be Lenka úver nebol nutnosťou, ale príležitosťou posunúť sa ďalej, uskutočniť niektoré zmeny alebo zaviesť niektoré novinky v rýchlejšom tempe a skoršom termíne.

Financie využili pri príprave troch nových značiek, ktoré sa objavia na trhu začiatkom budúceho roka. „Financovanie nám pomohlo pri novom IT riešení frontendu či e-shopovom riešení. Takisto ním zastrešujeme marketingové náklady na performance kampane a PR aktivity, ktoré sú dôležité pri rozbehu nových značiek a taktiež výrobu prvých objednávok pred spustením,“ opisuje majiteľ Be Lenka, Juraj Fehervari.

Juraj Fehervari, Be Lenka

​Spoločnosť financie využila aj rastúci sklad, ktorý je dôležitý pre udržanie konverzie nákupu. A vďaka úveru sa im podarilo presadiť aj na nemeckom trhu, kde sú náklady na marketing oveľa vyššie. „Zároveň sme týmito investíciami zvýšili príjmy Be Lenka natoľko, že sme všetky požičané zdroje dokázali splatiť,“ dopĺňa majiteľ firmy na záver.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 17:39