StoryEditor

Poďme osláviť Deň Európy

07.05.2020, 00:00
Pri príležitosti Dňa Európy si pripomenieme ako vznikla Európska únia, kedy sa stala Slovenská republika členom EÚ a aké výhody nám členstvo prináša.

Deň Európy (9. mája) je oslavou mieru a jednoty v Európe. V tento deň si pripomíname výročie prijatia významnej Schumanovej deklarácie. Francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman vo svojom prejave prednesenom v Paríži 9. mája 1950 navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám medzi európskymi národmi. Jeho víziou bolo vytvorenie európskej inštitúcie, ktorej úlohou bolo riadenie spoločného trhu s uhlím a oceľou, odvetví kľúčových pre vojenský priemysel. Od tejto pôvodnej myšlienky sa za 70 rokov, na pilieroch vzájomnej spolupráce v mnohých oblastiach, vyvinula Európska únia, tak ako ju poznáme dnes. Vízia Roberta Schumana sa považuje za úplný začiatok solidarity a spolupráce európskych štátov.

Vstup do EÚ priniesol výhody

 EÚ prináša opatrenia v rôznych oblastiach, ktoré ovplyvňujú a skvalitňujú náš každodenný život. Slovákmi najviac oceňovanou výhodou nášho členstva v EÚ je voľný pohyb a pobyt v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ. Momentálne je síce pohyb cez hranice dočasne obmedzený, ale o to viac si jeho dôležitosť všetci uvedomujeme. Dôležitá je vzájomná solidarita, ktorú si štáty v čase krízy prejavujú. Napríklad v čase pandémie sa domov zo zahraničia dostalo niekoľko sto Slovákov práve vďaka pomoci iných krajín. 

Z histórie EÚ vyberáme:

1990 – 1999

Európa bez hraníc

Po páde komunizmu v strednej a východnej Európe sa Európania susedsky opäť zblížili. Podarilo sa zavŕšiť vytvorenie jednotného trhu. Ide o voľný pohyb tovaru, služieb, osôb a kapitálu. K EÚ pristupujú ďalšie tri štáty: Rakúsko, Fínsko a Švédsko. Malá luxemburská dedina prepožičala svoje meno Schengen dohodám, ktoré ľuďom postupne umožňujú cestovať bez pasových kontrol na hraniciach.

EURO EURO Shutterstock

2000 – 2004

Euro si nachádza svoje miesto

V tomto období sa euro stáva pre mnohých Európanov novou menou. Politické rozdelenie východu a západu Európy konečne prestáva existovať, k EÚ sa pripája 13 nových krajín (2004).

2013 – súčasnosť

Desaťročie výziev

Svetová hospodárska kríza prudko otriasa Európou. EÚ pomáha viacerým krajinám pri riešení ich ťažkostí. V roku 2012 získava EÚ Nobelovu cenu za mier. Členským štátom EÚ sa stáva Chorvátsko (2013), Spojené kráľovstvo Úniu opúšťa (2019). V agende EÚ patrí popredné miesto zmene klímy. Lídri uzatvárajú dohodu o znížení škodlivých emisií. V súčasnosti EÚ pomáha členským štátom zvládnuť hospodárske problémy spôsobene šírením koronavirusu a zároveň nezabúda na dôležitosť ochrany klímy.

Shutterstock

Symboly EÚ:

Motto: Zjednotení v rozmanitosti

Znamená to, že prostredníctvom EÚ sú Európania zjednotení v spoločnom úsilí o mier a prosperitu, a že množstvo rozdielnych kultúr, tradícií a jazykov v Európe je pozitívnym prínosom pre kontinent.  

Európska hymna

V roku 1972 si Rada Európy vybrala za svoju hymnu 9. symfóniu d mol, v roku 1823 ju skomponoval Ludwig van Beethoven ako hudobný podklad pre verše Schillerovej Ódy na radosť. Báseň vyjadruje Schillerovu idealistickú víziu, ktorú zdieľal aj Beethoven, že všetci ľudia sa stanú bratmi.

EÚ vlajka EÚ vlajka Shutterstock

Európska vlajka

Je symbolom európskej jednoty a identity. Kruh zlatých hviezd predstavuje solidaritu a harmóniu medzi občanmi Európy. Počet hviezd nezodpovedá počtu členských krajín. Podľa viacerých tradícií predstavuje číslo dvanásť dokonalosť, celistvosť a jednotu. 

Spoločná mena euro

Euro je oficiálnou menou v 19 z 27 členských štátov EÚ. Za zachovanie jeho hodnoty a stability zodpovedajú Európska centrálna banka a Európska komisia. 

Konkrétne dosahy investícií z fondov EÚ

  • vybudovali sa stovky kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest zmodernizovali sa cesty druhej a tretej triedy
  • nakúpili sa moderné vlaky, električky, trolejbusy
  • zrekonštruovalo a  zmodernizovalo sa 80 nemocníc a polikliník a 69 zariadení sociálnej starostlivosti
  • vznikli desaťtisíce nových pracovných miest postavili sa priemyselné parky
  • priamo bolo podporených vyše 2 800 projektov malých a stredných podnikov
  • finančná podpora smerovala aj vedeckým inštitúciám
  • vybudovali sa a zrekonštruovali čistiarne odpadových vôd
  • zmodernizovaných bolo vyše 800 škôl
  • bolo vytvorených 2 767 vzdelávacích programov

 

Oslava mieru a spolupráce bude tento rok iná

Ladislav Miko (58), vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Doc. RNDr. Ladislav Miko, PhD. Doc. RNDr. Ladislav Miko, PhD.

„Deň Európy oslavujeme každý rok počas dňa výročia Schumanovej deklarácie, ktorá sa stala základom dnešnej zjednotenej Európy. Obvykle je to deň osláv toho, čo nám spoločná Európska únia prináša, oslava mieru, spolupráce, mnohých vymožeností, ktoré sa dotýkajú každodenného života všetkých občanov. 

Tohtoročná oslava Dňa Európy bude pochopiteľne iná. EÚ, podobne ako celý svet, čelí bezprecedentnej pandémii, a nejde len o samotnú zdravotnú krízu, ale aj o jej ekonomické následky a dopady na život v Európe. Veci, ktoré sme považovali za samozrejmé a nedotknuteľné zrazu neplatia – hranice sú takmer zatvorené, plánovať dovolenku mimo územie vlastného štátu zatiaľ nedáva príliš zmysel, obávame sa o ekonomickú budúcnosť, pracovné miesta, premýšľame či a kedy sa budeme môcť vrátiť k životnej úrovni, na akú sme boli zvyknutí.

Kríza nám ukázala a ukazuje, že niektoré veci môžu prísť nečakane, môžu prekvapiť a že na všetko sa jednoducho asi pripraviť nedá. Myslím, že tohtoročný Deň Európy bude o uvedomení si toho, čo pre nás EÚ aj v takto ťažkých časoch znamená a ako veľmi nám pomáha. Myslím, že Únia nakoniec – ako vždy po krízach – vyjde z celej situácie silnejšia a lepšie pripravená."

Čo všetko máme vďaka členstvu v EÚ:

Cestovanie, práca, štúdium

Brigáda v Rakúsku, štúdium v Nemecku, dovolenka v Taliansku – Slováci majú v EÚ viac slobody. Môžu voľne cestovať, pracovať, študovať a podnikať v celej Európskej únii.

Shutterstock

Ochrana spotrebiteľa

V EÚ sú lepšie chránené naše spotrebiteľské práva. Ak predávajúci nedodrží podmienky pri nákupe či cestovaní, máme právo na odškodnenie. V rámci jednotného trhu máme jednotnú záruku dva roky, tovar kúpený cez internet môžeme vrátiť do 14 dní od zakúpenia. Dajú sa ľahšie porovnávať ceny výrobkov, lepšie sú chránené aj úspory.

Voľný pohyb

Vďaka vstupu do schengenského priestoru na 94 % našich hraníc odpadli hraničné kontroly, uľahčil sa voľný pohyb osôb i tovaru. Máme bezvízový styk do absolútnej väčšiny krajín sveta vrátane USA a Kanady.

Jednotný trh

Slovensko je súčasťou jednotného trhu, ktorý nám umožňuje bezproblémový export našich výrobkov. Ten sa od nášho vstupu do EÚ strojnásobil a v súčasnosti tvorí jeden z hlavných pilierov slovenskej ekonomiky.

Slovensko je členskou krajinou EÚ od 1. mája 2004

1. január 2009 - Slovensko prijalo euro a stalo sa tak 16. členom eurozóny

december 2007 - Slovensko sa stáva súčasťou Schengenského priestoru bez hraničných kontrol. 

SR má v Európskom parlamente 14 poslancov

 

(Špeciálny projekt)

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
20. apríl 2024 14:10