Položme si otázku, čo vlastne hýbe svetom?DACHSER
StoryEditor

Položme si otázku, čo vlastne hýbe svetom?

28.02.2022, 23:00
Prepájame ľudí, techniku a tovary. Udržiavame svetovú ekonomiku v neustálom pohybe prostredníctvom cestnej, námornej a leteckej prepravy. Ak chceš aj ty pohnúť svetom a svojou budúcnosťou, pridaj sa k nám!

Takto nám odpovedala spoločnosť DACHSER Slovakia, keď sme sa pýtali, prečo by ľudia mali ísť pracovať do logistiky. Čo to znamená pracovať pre jedného z top svetových poskytovateľov logistických služieb, nám porozprávala Iveta Šurganová - finančná manažérka pre južnú a východnú Európu.

Ako by ste nám predstavili DACHSER?

Logistická spoločnosť DACHSER vznikla pred vyše 90 rokmi v Nemecku ako rodinná firma a postupom času sme sa prepracovali na svetovú špičku vo svojom obore. Vyrástli sme na medzinárodnú korporáciu, máme vyše 400 pobočiek po celom svete, viac ako 32 000 zamestnancov a zabezpečujeme pre našich klientov prepravu tovarov naprieč celým svetom. Na Slovensku DACHSER pôsobí od roku 2004, kedy sa jeho súčasťou stala spoločnosť Lindbergh Air Freight.

Ste medzinárodná spoločnosť, napriek tomu veľa ľudí na Slovensku vašu spoločnosť nepozná...

To máte pravdu. Nikdy sme smerom k laickej verejnosti nerobili veľký marketing. Odborná verejnosť však pozná kvalitu služieb a riešení, ktoré poskytujeme, a vedia, že patríme v tejto oblasti k svetovej špičke.

Teraz tu máme priestor na to, aby sme ukázali hlavne potenciálnym kolegom, prečo sa oplatí u nás pracovať, kto sme a akých kolegov do tímov hľadáme.

Darí sa vám to?

Pandémia aj nám ukázala, že musíme byť flexibilní v tom, čo od nás naši zamestnanci očakávajú. Ľudia začali rozmýšľať inak, oveľa viac si cenia svoj súkromný čas, určujú si svoje hranice. A je to tak v poriadku. Chceme byť atraktívnym zamestnávateľom, preto musíme hľadať také riešenia, aby boli spokojní zamestnanci aj my ako spoločnosť. Je pre nás dôležité, aby naši zamestnanci boli hrdí na to, kde pracujú. A to je predovšetkým o tom, aké prostredie vytvárame a aká je naša firemná kultúra.

Položme si otázku, čo vlastne hýbe svetom? Položme si otázku, čo vlastne hýbe svetom? DACHSER

O čom môže byť práca pre logistickú spoločnosť ? Dnes, keď sú v kurze všetky IT firmy, nezhoršuje vám to pozíciu?

Logistika bez najmodernejších prístupov  k technológiám nemôže existovať. Digitalizácia je našou prirodzenou súčasťou. To, že vidíte na ceste kamión, ktorý prepravuje tovar je iba špička ľadovca, všetky dáta potrebné na prepravu sú v digitálnej podobe, v systémoch.  Naše systémy sú prepojené so skladovými, výrobnými či prepravnými systémami našich zákazníkov. Pomáha nám umelá inteligencia, inteligentné skenery a mnoho iného. Na centrále v Nemecku máme vlastné výskumno-vývojové centrum, kde špičkoví vedci a odborníci stále pracujú na inováciách. Skutočne pracujeme s najmodernejšími technológiami, čo nám umožňuje poskytovať prémiové služby.

Pracujú teda u vás iba špecialisti na logistiku?

U nás sa uplatní široké spektrum kvalifikovaných pracovníkov – od kolegov pracujúcich v skladoch, cez administratívnych pracovníkov v prevádzke, účtovníkov, kontrolórov, colných deklarantov, reklamačných pracovníkov, obchodníkov, IT atď. Napriek tomu, že sa hovorí o logistike ako o mužskom svete, pracuje u nás po celom Slovensku aj veľmi veľa žien a medzi nimi aj schopné líderky.

Máme veľmi stabilný manažment spoločnosti, kde kolegovia sú vo svojich funkciách viac ako 10 rokov, máme aj takých, čo sú s nami od začiatku vzniku spoločnosti.

Ako vyzerá sociálny život u vás vo firme?

Tak, ako si ho každý kolega zvolí. Vytvárame priestor na prepojenie kolegov, mimo ich bežnej práce. Môžu sa zapájať do našich CSR aktivít a ambasádorských projektov – čítanie slabozrakým deťom, rôzne podpory a iniciatívy k udržateľnosti. Máme aj veľmi silnú základňu športovcov – hlavne bežcov, ktorí sa zapájajú do bežeckých maratónov. Podporujeme teambuildingy, ale aj tých, ktorých zaujímajú sociálne siete. Náš LinkedIn ambasádorský tím poskytne rady a podporu ako sa v tomto svete orientovať. Možností je veľa, každý kolega si môže vybrať o čo má záujem.

Kde hľadáte talenty do vašej firmy?

Pod vlastnou strechou. Identifikujeme ich, pozorujeme a ak prejdú assessment centrom, stávajú sa súčasťou veľmi cenného rozvojového projektu Talent manažmentu, ktorý trvá cca 3 roky. Zároveň má naša spoločnosť DACHSER v Nemecku aj vlastnú akadémiu.

Rozvíjame aj kolegov pracujúcich v skladoch, máme teamlíderské rozvojové programy. Rozvíjame jednak odborné zručnosti, tak aj softskills – v dnešnej dobe nesmierne dôležité.

Uplatní sa u vás aj absolvent/ka?

Áno, uplatní, v prípade, že má predpoklady a chuť učiť sa nové veci. Pod vedením skúsenejších kolegov vychovávame špecialistov v rôznych oblastiach. V administratíve je dôležité, aby ovládal aj cudzí jazyk. Našim korporátnym jazykom je angličtina. Preto podporujeme aj jazykové vzdelávanie v našej spoločnosti.

Vyzerá to, že na pohovoroch uchádzačov poriadne vyspovedáte...

Sme iba tak dobrí, ako ľudia, ktorí pre nás pracujú. A to je základom všetkého čo robíme. Snažíme sa pri pohovoroch zohľadňovať profil osobnosti kandidáta, či bude schopný zdieľať naše firemné hodnoty, pretože chceme, aby nový kolega či kolegyňa čo najlepšie zapadli do tímu.  Položme si otázku, čo vlastne hýbe svetom? Položme si otázku, čo vlastne hýbe svetom? DACHSER

Iveta Šurganová vyštudovala odbor Manažment a Marketing na vysokej škole v poľskom Lodži. Plynule hovorí po anglicky a poľsky. Je skúsenou manažérkou a líderkou, aktívne podporuje rozvoj manažérskych a vodcovských talentov. V spoločnosti DACHSER pracuje od roku 2013 a začiatkom roka 2022 bola vymenovaná za finančnú manažérku pre južnú a východnú Európu.

Aktuálne otvorené pozície v spoločnosti DACHSER Slovakia sú zverejnené na našej webstránke: https://sk.dachser-career.com/vyhladavanie-pracovnej-pozicie

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
26. apríl 2024 08:45