Chráňte sa pred hoaxmi a počítačovými útokmi - dvakrát meraj a raz klikajShutterstock
StoryEditor

Chráňte sa pred hoaxmi a počítačovými útokmi - dvakrát meraj a raz klikaj

15.11.2020, 23:00
Október bol mesiac zameraný na KYBERNETICKÚ BEZPEČNOSŤ a v kampani Európskej únie boli ľudia nabádaní, aby pri používaní internetu najprv porozmýšľali a až potom klikali. Nedovoľte hekerom, aby sa dostali do vášho počítača alebo bankového účtu!

Počítačová kriminalita je narastajúci problém. Každý deň sa jej obeťami stanú milióny ľudí na svete. Ak by sme chceli vyčísliť škody, ktoré napácha, išlo by o sumu v hodnote niekoľko miliárd eur ročne. Za posledné roky sa digitálne technológie stali základom našej ekonomiky a všetky hospodárske odvetvia sa na ne spoliehajú. Najmä v období pandémie nového koronavírusu vnímame dôležitosť technológií viac ako kedykoľvek predtým. Udržujú v chode naše financie, zdravotníctvo, energetiku, dopravu, ale aj školstvo a pracovný trh.

Digitálny európsky svet

Mnoho obchodných modelov je postavených na nepretržitej dostupnosti internetu a fungovaní informačných systémov. Dokončením jednotného digitálneho trhu by EÚ mohla podporiť svoje hospodárstva sumou takmer 415 miliárd eur ročne a vytvoriť stovky tisíc nových pracovných miest. Digitálny svet by teda mal byť chránený pred škodlivými incidentmi, či už úmyselnými alebo náhodnými. Prioritou Európskej komisie je pomôcť predchádzať týmto incidentom a v prípade ich výskytu poskytnúť čo najúčinnejšiu reakciu.

Ochrana citlivých údajov

Zakaždým, keď si rezervujete dovolenku, napíšete príspevok na sociálnu sieť, vyhľadávate informácie online, otvoríte si bankový účet alebo si cez internet kúpite lístok na vlak, odovzdávate citlivé elektronické údaje. V EÚ sa ochrana osobných údajov považuje za základné právo, musí sa s nimi manipulovať starostlivo a zodpovedne. Organizácie môžu zhromažďovať len nevyhnutné údaje určené na konkrétny účel a nesmú ich uchovávať dlhšie, než je potrebné. Musia ich uchrániť aj pred stratou, likvidáciou alebo krádežou.

Cielené reklamy

Ako je možné, že sa na navštívenej webovej stránke zobrazuje reklama na topánky, ktoré ste si včera pozerali v e-shope? Za všetko môžu súbory cookie, ktoré do vášho počítača alebo smartfónu ukladajú webové stránky, aby si zapamätali preferencie vašich vyhľadávaní. Pravidlá EÚ určujú, že webová stránka tak môže urobiť len so súhlasom používateľa, ktorý môže svoj súhlas s takouto cielenou reklamou kedykoľvek odvolať, čo pomáha chrániť jeho súkromie na internete. To platí aj pre zasielanie spamov, reklám a nevyžiadaných e-mailov.

Chráňte sa pred hoaxmi a počítačovými útokmi - dvakrát meraj a raz klikaj Chráňte sa pred hoaxmi a počítačovými útokmi - dvakrát meraj a raz klikaj Shutterstock Boj proti počítačovej kriminalite a dezinformáciám je spoločným úsilím, do ktorého sú zapojené všetky európske inštitúcie.

Boj proti kriminálnikom a dezinformáciám

Európska komisia prijíma príslušné legislatívne opatrenia, ktoré sa zameriavajú na boj proti počítačovej kriminalite, kam patria rôzne online podvody, útoky na informačné systémy, ale aj detská pornografia. EÚ prijíma praktické opatrenia, ktoré polícii a súdom uľahčia a urýchlia získanie elektronických záznamov potrebných na vyšetrovanie a prípadné stíhanie zločincov a teroristov. EÚ sa stará aj o ochranu osobných údajov každého používateľa internetu, aby nedošlo k ohrozeniu jeho práv a slobôd, a aktívne bojuje proti dezinformáciám.

EÚ úzko spolupracuje s online platformami a nabáda ich, aby propagovali hodnoverné zdroje, potláčali obsah, ktorý je preukázateľne falošný alebo zavádzajúci, a aby odstraňovali nezákonný obsah alebo informácie, ktoré by mohli viesť k fyzickej ujme. Aj o koronavíruse a pandemických opatreniach koluje množstvo dezinformácií, preto je dôležité, aby ste získavali aktuálne informácie výlučne z hodnoverných zdrojov a preverovali ich na viacerých spravodajských portáloch. Pomôcť môžete aj tým, že nebudete zdieľať neoverené informácie pochádzajúce z pochybných zdrojov. Pre viac informácií navštívte webovú stránku euromyty.sk.

Ako sa chrániť pri používaní internetu?

1. Nakupujte iba na overených webových stránkach

Uistite sa, že robíte online nákupy na renomovaných a bezpečných stránkach. Skontrolujte, či sa webová adresa začína s https, všímajte si pravopisné chyby, recenzie a informácie v záložke „O nás“ alebo „Kontakt“.

2. Nerobte nákupy prostredníctvom verejnej Wi-Fi

Keď používate verejné pripojenie Wi-Fi, nemáte nad jeho bezpečnosťou priamu kontrolu. Počkajte s nákupom, kým sa nebudete môcť pripojiť k bezpečnejšej sieti, alebo namiesto Wi-Fi použite mobilné dáta.

Chráňte sa pred hoaxmi a počítačovými útokmi - dvakrát meraj a raz klikaj Chráňte sa pred hoaxmi a počítačovými útokmi - dvakrát meraj a raz klikaj Shutterstock

3. Používajte silné heslá

Ľahké heslo umožní ľahký prístup k vašim údajom na internete. Uistite sa, že heslá sú silné (dostatočne dlhé, s kombináciou veľkých a malých písmen) a nepoužívate rovnaké heslo pre rôzne účty. Svoje heslo nikde nezverejňujte.

4. Preverujte urgentné e-maily

Ak je e-mail označený ako naliehavý a tvári sa, akoby ho poslala vaša banka alebo iná inštitúcia, pravdepodobne je falošný. Podvodníci sa v ňom snažia ľudí presvedčiť, aby im zaslali svoje osobné údaje. Na takúto správu nereagujte a radšej konzultujte problém priamo so svojou bankou. Rovnako ignorujte e-maily sľubujúce výhru a žiadajúce na jej uplatnenie zaslať osobné údaje alebo nejaký poplatok.

5. Pozor na podvody na sociálnych sieťach

Kybernetickí zločinci sa snažia získať prístup k vašim informáciám alebopeniazom aj na sociálnych sieťach. Môže ísť o žiadosti o priateľstvo od cudzích ľudí alebo zdanlivo nevinné kvízy. Ak natrafíte na neobvyklý odkaz na neznámu stránku, neklikajte naň! Mohol by vás presmerovať na web s vírusom.

 

(Natívna informácia)

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
25. apríl 2024 13:08