StoryEditor

10 zaujímavostí o tom, ako EÚ chráni potravinové výrobky

19.11.2020, 23:00

Vedeli ste, že...

...poľnohospodárske výrobky a potraviny, liehoviny, vína a aromatizované vína môžu byť, okrem iného, označené aj osobitným európskym zemepisným označením? Spísali sme pre vás niekoľko vecí, ktoré vám možno pomôžu ľahšie sa rozhodnúť pri výbere tovaru.

 ...v obchodoch sa môžete stretnúť s nasledujúcimi zemepisnými označeniami? Ak chcú konkrétne potraviny získať takéto špeciálne označenie, musia splniť špecifické požiadavky:

Chránené označenie pôvodu Chránené označenie pôvodu

Chránené zemepisné označenie Chránené zemepisné označenie

Zaručená tradičná špecialita Zaručená tradičná špecialita

… zo slovenských výrobkov sú európskymi zemepisnými označeniami chránené napríklad Bratislavský rožok (CHZO), Stupavské zelé (CHOP), Oravský korbáčik (CHZO), Spišské párky (CHZO), Liptovská saláma (ZTŠ), Skalický trdelník (CHZO), a mnoho ďalších…? Vďaka týmto označeniam sú chránené proti zneužitiu a napodobňovaniu a vy tak máte istotu, že kupujete skutočný originál!  Oravský korbáčik Oravský korbáčik

​… zoznam všetkých výrobkov s európskym zemepisným označením nájdete v registri kvalitných výrobkov EÚ? Tieto registre obsahujú informácie o názve, pôvode, type zemepisného označenia, ktorým produkt disponuje, ako aj kedy označenie získal.  Pýtate sa, ako sa k takému registru dostanete? Naťukajte si  do internetového prehliadača buď kľúčové slová – ochrana zemepisného označenia v EÚ alebo alebo v databáze eAmbrosia (pre potraviny a poľnohospodárske výrobky, vína, liehoviny a aromatizované vínne výrobky). Rajčiny Rajčiny

​…výrobok, ktorý je registrovaný ako CHOP, má najsilnejšiu väzbu na lokalitu, kde sa vyrába? Každá časť procesu jeho výroby, spracovania a prípravy musí prebiehať výhradne v danej zemepisnej oblasti.  mapa mapa Shutterstock

​… výrobok registrovaný ako CHZO sa zameriava najmä na kvalitatívnu črtu výrobku, povesť a inú vlastnosť, ktorá je typická jeho zemepisnému pôvodu? A preto sa v danom regióne musí uskutočniť aspoň jedna fáza výroby, spracovania alebo prípravy takéhoto výrobku.

 … výrobok registrovaný ako ZTŠ vyzdvihuje tradičné aspekty výrobku, ako napríklad spôsob výroby alebo zloženie? Výrobok však nemusí byť prepojený so žiadnou konkrétnou zemepisnou oblasťou.

Príklad: Gueuze je tradičné pivo, ktoré sa získava spontánnym kvasením. Vyrába sa najmä v Bruseli a v jeho okolí. Keďže je však označené ako ZTŠ, jeho metóda je chránená, ale mohlo by sa pokojne vyrábať aj mimo Bruselu a bruselského okolia.​

​… na obale výrobku sa môžete stretnúť aj s označením Horský výrobok? Čo to znamená? V prvom rade to, že spracovanie tohto výrobku naozaj prebehlo v horskej oblasti s náročnými prírodnými podmienkami. Zvyšuje to akýsi status takéhoto výrobku. Výrobok sa potom ľahšie predáva, pretože má zaručené jedinečné vlastnosti.

… ešte vás môže prekvapiť aj označenie: Výrobok z najvzdialenejších regiónov EÚ. Čo to znamená? Znamená to, že pochádza z regiónov, v ktorých nie sú ľahké podmienky pre poľnohospodárstvo či už kvôli odľahlosti a ostrovnému charakteru alebo špecifickým meteorologickým podmienkam.

 ... existuje aj nová stratégia Európskej komisie, ktorá pomôže Európanom dosiahnuť zdravší a udržateľnejší potravinový systém? Stratégia sa volá „Z farmy na stôl“ a je súčasťou tzv. európskej zelenej dohody. Mala by podporiť zníženie používania pesticídov a hnojív i zabojovať o ochranu úrodnosti pôd.  Do roku 2030 by chcela  presadiť, aby 25 % z celkovej poľnohospodárskej pôdy v EÚ bolo obhospodarovaných ekologicky a rovnako by chcela zabezpečiť, aby sa potraviny označovali tak, aby si spotrebitelia mohli v obchodoch vždy ľahko zvoliť zdravé a udržateľné potraviny. Európska komisia chce zostaviť aj nový spôsob označovania udržateľnosti potravín, ktorý bude zohľadňovať hľadisko výživy, klímy, životného prostredia i sociálnu stránku potravinových výrobkov. 

RECEPT:

Ochutnajte papriky plnené originálnym syrom Telemea de Sibiu (CHZO) z Rumunska:

plnené papriky plnené papriky Shutterstock

Suroviny:

  • 200 g syra Telemea de Sibiu (CHZO)
  • 4 papriky
  • 400 g uvareného a ochuteného bulguru
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 0,5 čajovej lyžičky červenej papriky
  • 1,5 čajovej lyžičky nasekaného cesnaku
  • 3 stredne veľké rajčiaky
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • soľ a čierne korenie

Rúru predhrejeme na 190 °C. Nakrájame syr Telemea de Sibiu CHZO na malé kocky. Rozpolíme 4 papriky a očistíme ich od jadierok. V panvici na miernom ohni zohrejeme 2 polievkové lyžice olivového oleja. Pridáme 1 cibuľu pokrájanú na kocky a potom pol čajovej lyžičky červenej papriky a 1,5 lyžičky nasekaného cesnaku. Pridáme 3 nakrájané stredne veľké rajčiaky a zmes osolíme a okoreníme. Zamiešame a necháme pár minút variť. Do panvice pridáme uvarený a ochutený bulgur a kocky syra Telemea de Sibiu. Pokvapkáme 3 polievkovými lyžicami olivového oleja a pridáme petržlenovú vňať. Papriky naplníme zmesou. Pečieme 25 minút (alebo do zhnednutia) v rúre pri teplote 190 °C.

Syr Telemea de Sibiu CHZO sa vyrába v transilvánskej Sibiňskej župe (v Rumunsku), v ktorej má chov oviec a výroba syra dlhoročnú tradíciu. Miestni remeselníci používajú tradičné nástroje a storočia staré techniky, aby v syre zvýraznili jeho príjemnú, lahodnú príchuť a miernu pikantnosť.

(Natívna informácia)

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 19:54