StoryEditor

Expert talks: Prečo potrebujú budovy virtuálne dvojča?

27.11.2020, 08:50
Inteligentné pracovné prostredie, či domácnosť ako z budúcnosti. To všetko v sebe skrýva projekt Building Twin ktorý zastrešuje spoločnosť Siemens.

Digitálna budova alebo digitálne dvojča je virtuálna reprezentácia skutočnej budovy a zároveň digitálne prepojenie so skutočnou budovou. Obsahuje dáta, ktoré spoločnosť získava z rôznych zdrojov, ako sú 2D plány, 3D modely, alebo panoramatické skeny. Prepojenie medzi virtuálnou a reálnou budovou je možné prostredníctvom senzorov, ktoré sú fyzicky umiestnené priamo v skutočnej budove. Tie zhromažďujú údaje v reálnom čase a pomáhajú porozumieť aktuálnemu stavu budovy.

O tom, ako celý proces funguje a kde ho v blízkej budúcnosti budeme môcť využiť, povedia v relácií Expert Talks v HN televízií Dajana Molitorisova, produktová manažérka slovenského tímu Building Twin a Anatolii Polianskyi, service consultant, Solution and Service Portfolio.

„Naším cieľom je vyvinúť digitálne riešenie, ktoré by pokrylo celý životný cyklus budovy v každej jej fáze. Keď začneme budovu digitalizovať, začne sa s nami rozprávať a môže nám povedať, ako s ňou máme zaobchádzať,“ tvrdí Dajana Molitorisová. Poďla nej prostredníctvom digitalizáce všetky systémy a komponenty v budovách zhromažďujú údaje a odborníci vyhodnocujú, zbierajú a získavajú reálne poznatky z nich.

Na Slovensku zatiaľ digitálne dvojča nemáme. V susednom Rakúsku však vznikli nové mestské štvrte, ktoré slúžia ako výskumné centrum. „Dohodli sme sa na tom, že budeme testovať rôzne druhy budov s rôznym účelom. V súčasnosti máme k dispozícií administratívne budovy, školy, klasické domácnosti a študentské domovy,“ skonštatoval Anatolii Polianskyi. Na tomto medzinárodnom projekte pracujú tri slovenské tímy.

Building twin ponúka veľký priestor aj potenciál na optimalizovanie a reguláciu nákladov. Vďaka spomínaným dátam sa v reálnej budove zlepšuje energetická úspornosť a tiež komfort pre ľudí, ktorý im poskytuje zdravú vnútornú klímu a vytvára životný balans.

Viac o téme sa dozviete v našom online rozhovore.

Ďakujeme za otázky do diskusie. Diskusia k rozhovoru bola ukončená.

 

Digital Building Twin Otázka č.2 Milan Kedy môžeme očakávať prvú "digitálnu" budovu na Slovensku? Dajana Molitorisova Dobry den, bohuzial my nerealizujeme realne a teda ani digitalne budovy. V niektorych zapadnych krajinach je uz legislativne podporovane projektovenie podla informacneho modelu bodovy a zachovanie dat pocas celeho zivotneho cyklu budov. Verime, ze uspesnym vyvojom Digital Twin-u v spolupracii s BIM projektovanim prispejeme k sireniiu digitalneho projektovania a realizovania inteligentnych budov coskoro aj u nas. Otázka č.1 Peter dobry den, je mozne tuto technologiu aplikovat aj na uz postavenu budovu? Na koho sa mozem kontaktovat, ak mam zaujem o podrobnejsie informacie? Dakujem Peter Dajana Molitorisova Dobry den, ano digitalne dvojca podporuje aj regulaciu existujucich budov. Je vsak potrebne posudit stav technickeho zariadenia takejto budovy a jeho napojenie na sensory, ktore ovplyvni vstupne investicne naklady a moznosti digitalizovania. Je dolezite, ci sa jedna o inteligentnu budovu alebo nie, aky ma stupen automatizacie a osadenie systemov na kontrolu dat. Dalsim aspektom pri posudeni je aj velkost a samotne vyuzitie budovy, rozhodnutie, ktore casti budovy je potrebne skenovat. Kedze vyuzitie dat z digitalizovanch budov je stale vo vyvoji a nasi partneri s ktorymi spolupracujeme na realnych budovach su iba zahranicni, v pripade podrobnejsich informacii o moznej spolupraci Vas mozem odkazat na nase kontaktne centrum vo Svajciarsku - https://new.siemens.com/global/en/products/buildings/contact.html.

(Špeciálny projekt)

01 - Modified: 2021-06-26 08:09:23 - Feat.: - Title: Expert talks: Protipožiarna ochrana energetických systémov 02 - Modified: 2021-06-26 08:24:28 - Feat.: - Title: Expert talks: Protipožiarna ochrana energetických systémov 03 - Modified: 2021-06-26 08:08:56 - Feat.: - Title: Expert talks: Budúcnosť inteligentnej energetickej infraštruktúry 04 - Modified: 2021-06-26 08:25:08 - Feat.: - Title: Expert talks: Budúcnosť inteligentnej energetickej infraštruktúry 05 - Modified: 2021-06-26 08:25:45 - Feat.: - Title: Expert talks: Budúcnosť starostlivosti o diagnostické prístroje
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
25. apríl 2024 00:31