StoryEditor

Expert talks: Cyber security – ochrana, ktorú netreba podceňovať

28.01.2021, 08:55
S príchodom aktuálnej pandémie sa zvýšil počet útokov na nemocnice, zdravotnícke zariadenia či farmaceutické firmy. Sú dostatočné chránené? Dozviete sa v ďalšom dieli relácie Expert Talks.

Kyberkriminalita narástla počas koronakrízy približne o 20 percent. Každých sedem sekúnd je zaznamenaných priemerne 17 útokov na celom svete. Nemocnice sú ešte pod väčším tlakom, každú sekundu vzniká 7 pokusov o prelomenie ich ochranných nastavení.

Ako inštitúcie chránia vaše údaje tak, aby sa nedostali do nesprávnych rúk a neskončili na čiernom trhu?  Aj o tom bude hovoriť v ďalšom dieli relácie Expert Talks v HN televízií Ján Ščamba, vedúci oddelenia Cybersecurity zo spoločnosti Siemens Healthineers.

„Ľudia si myslia, že digitálny priestor je anonymný, čo nie je pravda. Je možné dohľadať všetky informácie, ktoré poskytnete na internete. Cybersecurity je transparentný risk manažment, to znamená, že sa snažíme zabezpečiť aby dáta, služba či servis, boli vždy dôverné, mali svoju integritu a dostupnosť,“ tvrdí Ján Ščamba.

Ďalej upozorňuje, že každý z nás je súčasťou kybernetického priestoru. Nemusíte byť pritom ani pripojený na internet. Ste súčasťou e-healthu, vlastníte občiansky preukaz s čipom. Vaše údaje spracováva napríklad aj váš zamestnávateľ, inštitúcie, nemocnice a podobne. Všetky tieto dáta sú spracovávané digitálne.

Práve vďaka odborníkom, ktorí sú zodpovední za počítačovú bezpečnosť, sú všetky osobné údaje v bezpečí.

Viac o téme sa dozviete v našom online rozhovore.

 

Ďakujeme za otázky do diskusie. Diskusia k rozhovoru bola ukončená.

Otázka č.4 EVA M. Môže sa stať obeťou kyberútoku ktokoľvek z nás, “bežných ľudí”? Aké má potom práva, vyplývajúce z ochrany osobných údajov? Ján Sčamba Určite áno - každý z nás sa može stať cieľom útoku, či už priamo miereného alebo len ako prostriedok na využitie vášho hardvéru. Čo sa týka legislatívy, tá je dostatočná a máte porovnateľné práva ako v prípade, že ste sa stali obeťou iného trestného činu. Problém je v odhaľovaní a dokazovaní kyberzločinov. Otázka č.3 Lucia Čo robiť, ak sa niekto (nemocnica, firma) stane terčom kyberútoku? Ján Sčamba Ako prvý krok treba určite odpojiť internetové pripojenie. Ďalšie kroky závisia od typu útoku, ale prvý krok je vždy spoločný, a to znemožniť útočníkovi pokračovať v útoku. Nemocniciam by som odporúčal mať pripravený plan s vopred definovanými a odskúšanými krokmi a v prípade napadnutia sa nimi riadiť. Otázka č.2 Ivan M. Dajú sa po útoku nájsť dôkazy, ako hackeri útočili? Dokážu za sebou stopy pozametať, alebo je digitálna stopa nezničiteľná? Ján Sčamba Po správne odvedenom útoku by stopy ostať nemali, avšak to je raritná situácia. Vačšinou vždy ostanú malé kúsočky a poskladať ich do mozaiky majú za úlohu členovia forenzného tímu. Otázka č.1 Lubos Prebieha boj hackerov aj ohladom vyvoja vakciny na COVID-19? Ján Sčamba Áno prebieha, avšak výskumné laboratóriá sú väčšinou veľmi dobre zabezpečené, a tak sa útoky koncentrujú či už na sieť dodávateľov, alebo sa útočníci snažia kompromitovať štatistické výsledky testov.

(Špeciálny projekt)

01 - Modified: 2021-06-26 08:09:23 - Feat.: - Title: Expert talks: Protipožiarna ochrana energetických systémov 02 - Modified: 2021-06-26 08:24:28 - Feat.: - Title: Expert talks: Protipožiarna ochrana energetických systémov 03 - Modified: 2021-06-26 08:08:56 - Feat.: - Title: Expert talks: Budúcnosť inteligentnej energetickej infraštruktúry 04 - Modified: 2021-06-26 08:25:08 - Feat.: - Title: Expert talks: Budúcnosť inteligentnej energetickej infraštruktúry 05 - Modified: 2021-06-26 08:25:45 - Feat.: - Title: Expert talks: Budúcnosť starostlivosti o diagnostické prístroje
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 20:28