Už roky s nadšením a nasadením pomáhame komunite ŤZP, ocenenie je pre nás významnou udalosťou.ARES
StoryEditor

Aj človek s hendikepom môže viesť plnohodnotný život

28.06.2022, 00:00

Až 25 percent našich zamestnancov tvoria ľudia s ťažkým zdravotným znevýhodnením, vďaka tomu vieme ľahko porozumieť našim klientom, hovorí Jana Hačundová, výkonná riaditeľka spoločnosti ARES.

Vaša spoločnosť doslova „búra bariéry“ a pomáha zlepšovať či skvalitniť život zdravotne ťažko postihnutým ľuďom a seniorom so zníženou mobilitou, ktorí to v živote nemajú jednoduché. Čo bolo hlavným motívom pre založenie firmy?

Hlavným motívom pre založenie firmy bol príbeh nášho zakladateľa Jána Drobného. 29-ročný mladý človek, športovec, s dvoma malými deťmi ostal po autonehode pripútaný na invalidný vozík. V nemocnici i v rehabilitačných zariadeniach sa mu dostalo výbornej starostlivosti, avšak po návrate domov to bolo veľmi ťažké. Z bytu na deviatom poschodí, kde výťah stál iba na medziposchodí, bolo ťažké sa dostať von, z postele na vozík, do kúpeľne ho na rukách nosila manželka. V období pred viac ako 40 rokmi bolo pre človeka na vozíku sa takmer nemožné zamestnať. Po roku 1989 sa však otvorili nové možnosti a v roku 1993 pán Drobný založil malú spoločnosť na distribúciu detskej tlače, kde boli zamestnaní aj ľudia na vozíku. Dennodenne riešili, ako sa ráno bez väčšej námahy svojich blízkych oblečú, umyjú a dostanú do práce, ktorá bude bezbariérová. Prirodzeným vývojom sme začali tieto problémy riešiť aj pre ďalších ľudí a dnes je naším hlavným biznisom poskytovanie stropných zdvíhacích systémov pre ľahké presuny imobilných občanov napríklad z postele na vozík, hygienického zariadenia či polohovanie. Debarierizujeme vstupy do bytov, rodinných domov, škôlok, škôl, na úrady, kultúru, športoviská všetkými druhmi zdvíhacích plošín a výťahov, prerábame automobily či už na ručné riadenie, alebo ľahký nástup do bočnej alebo zadnej časti automobilu pomocou mechanických alebo hydraulických plošín.

Na trhu zrejme existuje niekoľko firiem, ktoré vyrábajú podobné zariadenia. V čom je vaša spoločnosť výnimočná?

Našu spoločnosť vnímame ako výnimočnú hlavne cez osobnú skúsenosť našich zamestnancov. Pokiaľ 25 percent našich zamestnancov tvoria ľudia s ťažkým zdravotným znevýhodnením, vieme ľahko porozumieť našim klientom. Naši zamestnanci často do výroby dávajú malé zlepšováky, ktoré im samým pomáhajú skvalitniť život pre ŤZP. Okrem toho v našej firme máme veľmi malú fluktuáciu, naši zamestnanci vytvárajú nenapodobiteľnú firemnú kultúru, je to konkurenčná výhoda, založená na dôvere, na ktorej sa dá stavať.

S vybavením takéhoto pomocného zariadenia súvisia aj rôzne príspevky od štátu. Ako hodnotíte výšku či dostupnosť príspevkov?

Ak je osoba s ťažkým zdravotným postihnutím podľa komplexného posudku odkázaná na zdvíhacie zariadenie, môže jej byť poskytnutý cez Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny peňažný príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia. Zdvíhacím zariadením sa rozumie najmä: schodolez, šikmá schodisková plošina, zvislá schodisková plošina, výťah, stropné zdvíhacie zariadenie. Peňažný príspevok môže byť priznaný až do výšky 98 percent z ceny zariadenia, maximálne však do výšky 11 617,88 eura. Samozrejme, sú tu rôzne obmedzenia vo výške príspevkov, ktoré sa odvíjajú od životného minima, majetnejším občanom sa výška príspevku znižuje a vyššie príjmovým skupinám občanov sa príspevok neposkytuje, sú spravidla samoplatcami.

Vybavenie takéhoto príspevku aj s komplexným posudkom trvá priemerne tri mesiace. 80 percent našich klientov tvoria občania zo sociálne slabších pomerov a seniori. Peňažné príspevky na kúpu zdvíhacích zariadení pre ŤZP boli stanovené pred viac ako dvoma desaťročiami a odvtedy sa nezvyšovali. Napriek dlhodobej nízkej inflácii v minulých rokoch je hodnota peňazí dnes niekde úplne inde, ako bola pred 20 rokmi a pri dnešnom náraste cien sa právom obávame, že aj napriek peňažným príspevkom, spolupracujúcim nadáciám a našim veľkým zľavám si mnoho občanov s ťažkým zdravotným znevýhodnením nebude môcť zariadenia zaobstarať. Ide o atypické zariadenia vyrábané na mieru zo surovín, ako napríklad oceľ, ktoré boli najviac postihnuté zvyšovaním cien.

O mechanizmoch, ktoré zabezpečujete pre ŤZP klientov, zrejme vie len ten, kto ich v živote naozaj potrebuje. Čo by podľa vás pomohlo zlepšiť osvetu v tejto oblasti?

Máte pravdu. Bežný človek, ak nemá osobnú skúsenosť s ŤZP občanom, sa len zľahka stretne s bariérami pri kočíkovaní malého dieťaťa, keď si začne uvedomovať, kam všade sa nedá kočík potlačiť. V severských krajinách každý od malička vie, kam sa obrátiť, ak sa ocitne v takejto ťažkej životnej situácii, na čo má nárok, aké zariadenia a možnosti sú na trhu, aké sú možnosti financovania. V posledných rokoch veľmi pomohla v tomto smere iniciatíva Európskej únie a jej snaha integrácie ŤZP občanov do všetkých súčastí bežného života. Okrem firiem s podobným zameraním ako my robia osvetu hlavne záujmové združenia zdravotne postihnutých, ako je napríklad OMD SR, ZOM Prešov, Nádej – združenie sclerosis multiplex, sociálne sestry, personál v rehabilitačných ústavoch, avšak týchto pracovníkov je málo a na túto činnosť nie je veľa času ani prostriedkov.

Osvetu pomáhajú šíriť aj spokojní klienti. Verejnosť sa môže o živote ZŤP čosi dozvedieť cez našich úspešných paralympionikov a vznikajú pekné projekty, ako napríklad projekt Sme si rovní, kde motivátori, ktorí sú sami ŤZP, pomáhajú nováčikom v tejto oblasti. Pomohla by osveta už od školských lavíc napríklad v rámci predmetu občianska výchova. Iba jednoducho hravým spôsobom vysvetliť už na školách, že i človek s hendikepom môže viesť plnohodnotný život, lebo dnes už máme na trhu rôzne technické zariadenia, ktoré vedia hendikepovaným ľuďom zlepšiť život a učiť už deti, že to všetko je pre občanov relatívne dostupné, pretože sa dajú na tieto zariadenia získať príspevky.

Spoločnosť ARES získala ocenenie TÜV SÜD Výnimočná firma v kategórii spoločenská zodpovednosť. Čo pre vás znamená toto ocenenie?

Ocenenie je pre nás veľmi významné. Stáť na pódiu, za našu malú rodinnú firmu Ares, ocenení za Spoločenskú zodpovednosť medzi firmami ako sú Doprastav a Siemens, je významná udalosť. Ďakujeme, že si to, čo robíme, oceňovateľ všimol, pretože to už roky robíme s nadšením a nasadením pomôcť komunite ŤZP. Ďakujeme, že i prostredníctvom vášho periodika máme možnosť vašim čitateľom povedať, ak raz budete musieť riešiť ťažkú životnú situáciu, s ktorou budeme vedieť s našimi produktmi pomôcť, sme tu pre vás, ale prajeme vám, aby ste nás nikdy nepotrebovali.

Video z odovzdávania cien TÜV SÜD Výnimočná firma:

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
20. apríl 2024 09:55