Stanislav Vanek, konateľ spoločnosti Siemens MobilitySiemens
StoryEditor

Siemens má v inžinierskom centre na severe Slovenska voľných vyše sto pozícií

01.07.2022, 00:00

Keďže máme mnoho medzinárodných projektov, je pre nás dôležitá znalosť cudzieho jazyka – anglického alebo nemeckého na komunikatívnej úrovni, tvrdí Stanislav Vanek, konateľ spoločnosti Siemens Mobility.

Spoločnosť Siemens Mobility je lídrom v oblasti udržateľných, spoľahlivých a bezpečnostných dopravných riešení. Ako hodnotíte aktuálnu situáciu na trhu?

Aktuálna situácia na trhu len potvrdzuje, že naše rozhodnutie v minulosti, ešte výraznejšie sa venovať okrem bezpečnosti aj spoľahlivosti a udržateľnosti, bolo veľmi správne. Udržateľnosť znamená zvýšenie spoľahlivosti, kapacity a efektivity poskytovanej služby pri použití rovnakého množstva zdrojov. Táto potreba v súčasnosti exponenciálne rastie nielen s ohľadom na životné prostredie, ale aj súčasnú situáciu a zvyšujúce sa problémy s dostupnosťou energetických zdrojov.

Práca na rôznych inováciách a budúcnosti v doprave zrejme láka mladých ľudí. Aké predpoklady musí mať uchádzač, ktorý chce u vás pracovať?

Hľadáme nových kolegov predovšetkým s technickým zameraním ako napríklad elektrotechnika, informatika, strojárstvo... Keďže máme mnoho medzinárodných projektov, je pre nás dôležitá znalosť cudzieho jazyka – anglického alebo nemeckého na komunikatívnej úrovni. Taktiež pri kandidátoch oceňujeme vlastnosti ako logické myslenie, precíznosť či schopnosť spolupráce v tíme. Do našich tímov pravidelne prijímame aj čerstvých absolventov technických univerzít, je preto pre nás dôležitá ochota učiť sa nové veci. S touto vlastnosťou totiž vieme pomocou nášho prepracovaného školiaceho systému a s podporou výučby cudzích jazykov absolventov bez praxe premeniť na skúsených expertov v oblasti železničnej zabezpečovacej techniky. Momentálne neustále rastieme a máme otvorených v našom inžinierskom centre v Žiline viac ako 100 voľných pracovných pozícií.

Akými technologickými novinkami sa môže vaša spoločnosť pochváliť?

Môžeme sa pochváliť produktami, ktoré okrem toho, že sú bezpečné a spoľahlivé, čo umožňuje vysokú disponibilitu a tým nízky vplyv na životné prostredie, majú vysokú mieru udržateľnosti. Konkrétne na Slovensku už viac rokov jazdia naše podvozky s vysokým prebehovým výkonom, čo znižuje energetickú, technickú i finančnú náročnosť, prevádzku či údržbu a umožňuje vysokú mieru disponibility. Ešte výraznejším príkladom sú lokomotívy typového radu Vectron, ktoré vďaka vysokej spoľahlivosti zabezpečujú nepretržitú obslužnosť prepravy na hlavných tratiach po Slovensku a priľahlých štátoch.

Aké plány chystáte v budúcnosti?

Do budúcnosti plánujeme ešte významnejšie použitie IT techniky pri návrhu a správe technických riešení zameraných na spoľahlivosť a udržateľnosť, či už v oblasti infraštruktúry, alebo vozidiel. Na takéto postupy používame napríklad takzvané digitálne dvojča, ktoré umožňuje okrem správy produktov a technických riešení aj ich prediktívnu údržbu, čím maximalizujeme životnosť používania komponentu. V našich produktoch používané recyklovateľné materiály. Ich technické riešenie je zamerané na zníženie energetickej náročnosti a náročnosti na servis rovnako ako zvýšenie životnosti. Keďže železničná doprava je zo všetkých módov dopravy energeticky najmenej náročná, čiže najviac udržateľná, máme jasné plány a vízie byť s našimi produktami a riešeniami súčasťou dlhodobej udržateľnej budúcnosti.

Spoločnosť Siemens Mobility získala ocenenie TÜV SÜD Výnimočná firma v kategórii Inovácie. Čo pre vás znamená toto ocenenie?

Pre Siemens Mobility sú inovácie hnacou silou a jedným z hlavných faktorov úspechu. V našej oblasti podnikania je to nevyhnutnosť, ktorá rozhoduje o dlhodobom napredovaní. Sme veľmi radi, že sa nám dostalo takéhoto uznania. Ďakujeme, určite v našom úsilí nepoľavíme ani do budúcnosti.

.

Video z odovzdávania cien TÜV SÜD Výnimočná firma:

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
23. apríl 2024 09:13