FM Granada je súčasťou skupiny MSM od roku 2020MSM Group
StoryEditor

Takmer 700 rokov trvajúcu tradíciu výroby munície v Španielsku rozvíja aj slovenská MSM Group

28.07.2022, 00:00

Skupina MSM patrí na Slovensku medzi významných zamestnávateľov v oblasti obranného priemyslu. Do portfólia skupiny patrí niekoľko spoločností, ktoré sú zamerané na vývoj rôznych typov munície, na jej modernizáciu a opravy, ako aj na výrobu špeciálnych kontajnerov a mobilných veží riadenia letovej prevádzky. Skupina MSM svoje aktivity nerozvíja iba na Slovensku, ale aj v Španielsku, kde od roku 2020 vlastní spoločnosť Fábrica de Municiones de Granada (FMG).

Skupina MSM Group, ktorá je súčasťou holdingu Czechoslovak Group, zamestnáva vo svojich podnikoch naprieč Slovenskom stovky kvalifikovaných pracovníkov a právom sa radí medzi najvýznamnejšie podniky slovenského obranného priemyslu. Medzi hlavné oblasti podnikania skupiny MSM patrí výroba, vývoj, modernizácia, opravy a likvidácia munície, výroba špeciálnych kontajnerov pre vojenské a civilné účely, ako aj výroba mobilných veží riadenia letovej prevádzky. Od roku 2020 možno považovať MSM Group nielen za slovenskú, ale za medzinárodnú skupinu, nakoľko sa práve v roku 2020 stala oficiálnym vlastníkom španielskej spoločnosti Fábrica de Municiones de Granada.

Spoločnosť Fábrica de Municiones de Granada sídli v španielskom meste Granada na predmestí El Fargue. V súčasnosti je nositeľom už takmer 700 ročnej tradície výroby strelného prachu a munície v meste Granada a priľahlom regióne. Prvá zmienka o strelnom prachu vyrobenom na území mesta Granady pochádza ešte z čias Granadského sultanátu. Podľa historických prameňov mal byť strelný prach použitý v roku 1324 pri obliehaní mesta Huéscar Ismailom I. Granadským, vládcom Granadského sultanátu z rodu Nasrovcov. Historické pramene ďalej uvádzajú, že od 17. storočia sa výroba munície a strelného prachu realizuje v El Fargue, kde dodnes spoločnosť FM Granada pôsobí a výrobu munície rozvíja.

Samotná spoločnosť FMG patrí medzi jednu z najvýznamnejších firiem v oblasti výroby munície nielen v Španielsku. Súčasťou skupiny MSM sa oficiálne stala v máji roku 2020 podpísaním dohody medzi starým vlastníkom, spoločnosťou Santa Barbara Sistemas a novým vlastníkom, MSM Group. Skupina MSM dokázala spoločnosť FM Granada v krátkom časovom horizonte úspešne integrovať do svojich štruktúr. FM Granada už v roku 2021 zaznamenala zlepšenie finančných výsledkov, jej tržby dosiahli okolo 14,8 milióna eur. Celkovo fabrika FMG v súčasnosti zamestnáva približne 130 pracovníkov, z toho 65 pracovníkov patrí medzi stálych zamestnancov spoločnosti. Svoje produkty a služby FM Granada pravidelne prezentuje na významných medzinárodných veľtrhoch a výstavách obrannej a vojenskej techniky. Len v tomto roku sa FMG, spoločne s ďalšími spoločnosťami v rámci skupiny MSM, prezentovala na výstave World Defence Show v Saudskej Arábii, výstave DSA 2022 v Malajzii a aj na jednom z najvýznamnejších veľtrhov v oblasti obranného priemyslu Eurosatory v Paríži.

Fábrica de Municiones de Granada vyrába predovšetkým tankovú a delostreleckú muníciu západného kalibru, ktorý je v rámci Severoatlantickej aliancie najrozšírenejší. Do portfólia FM Granada tak spadá tanková munícia kalibru 105 a 120 milimetrov, v prípade delostreleckej munície spoločnosť vyrába strelivo kalibru 105, 106 a 155 milimetrov. Pri tankovej munícii je zaujímavá skutočnosť, že Fábrica de Municiones de Granada je jedinou spoločnosťou v Španielsku, ktorá vyrába tankovú muníciu kalibru 120 milimetrov. Tento typ munície FMG dodáva aj pre španielske tanky Leopard 2. Produkcia spoločnosti FM Granada je samozrejme širšia. Okrem delostreleckej a tankovej munície zahŕňa aj výrobu 60, 81 a 120 milimetrovej mínometnej munície. Vďaka licencii od izraelského výrobcu spoločnosť produkuje komponenty pre protitankové strely Spike,  ktoré majú od tohto roku zavedené vo výzbroji aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky. Zároveň granadská spoločnosť vyrába aj komponenty pre strely Mistral a Meteor, vysoko výkonné jednozložkové prachy pre strelivo stredného kalibru, jedno a dvojzložkové prachy pre výrobu malokalibrovej munície a pyrotechnické vybavenie pre bezpečnostné a policajné zložky.

Na svojom konte má firma FM Granada aj významné úspechy v oblasti zákaziek. Hneď po začlenení do štruktúr skupiny MSM v roku 2020 sa FM Granada zapojila spoločne s firmami ZVS holding, ZVS IMPEX a MSM Nováky do dodávok munície kalibru 155 milimetrov pre Spojené arabské emiráty. V novembri minulého roku španielska armáda udelila spoločnosti FM Granada kontrakt na dodávku špeciálnych zariadení na zneškodnenie nevybuchnutej veľkokalibrovej munície a podzemných mín. Celková hodnota kontraktu na dodanie týchto zariadení dosiahla 2,7 milióna eur. Od roku 2021 sa FM Granada podieľala na dodávkach veľkokalibrovej munície aj v rámci spoločného projektu so spoločnosťou ZVS Dubnica. V júni tohto roku spoločnosť FMG podpísala dôležitý kontrakt s jedným zo svojich významných dodávateľov, francúzskou firmou EURENCO, na dodávku komponentov pre tankovú muníciu kalibru 120 milimetrov. Medzi významných zákazníkov FM Granada patrí aj nákupná agentúra NATO (NSPA), ako aj krajiny Južnej Ameriky.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 12:20