Tatra Trucks
StoryEditor

Automobilka Tatra podporuje v Trenčianskom kraji vzdelávanie mladých mechanikov

31.08.2022, 00:00

Slávna automobilka Tatra sa minulý rok vrátila po niekoľkých desaťročiach späť na Slovensko s cieľom obnoviť v Trenčianskom kraji tradíciu výroby nákladných automobilov s unikátnym tatrováckym podvozkom. Nakoľko je výroba podvozkov a vozidiel Tatra vysoko špecializovaná, vyžaduje kvalitne vyškolený a kvalifikovaný personál. Aj z tohto dôvodu automobilka Tatra rozbehla na Slovensku projekt Tatra do škôl, ktorý už niekoľko rokov úspešne funguje v Českej republike. V rámci projektu si môžu študenti sami postaviť automobil Tatra a získať tak potrebné praktické skúsenosti a zručnosti.

Aj napriek tomu, že sa automobilka Tatra na Slovensku plánuje sústrediť prevažne na výrobu nákladných a špeciálnych vozidiel pre silové zložky, nezanedbáva ani aktivity v oblasti civilnej sféry. Po tom, čo 1. júla minulého roku automobilka oznámila oficiálny návrat na Slovensko otvorením spoločnosti Tatra Defence Slovakia, spustila v novembri toho istého roku na dvoch školách v Trenčianskom kraji projekt Tatra do škôl, ktorý už niekoľko rokov úspešne prebieha v Českej republike.

Projekt Tatra do škôl vznikol z iniciatívy kopřivnickej automobilky Tatra Trucks v roku 2018. Jeho hlavnou myšlienkou je nadväzovanie spolupráce so strednými odbornými školami s technickým zameraním naprieč všetkými krajmi v Českej republike. V rámci tohto unikátneho projektu majú študenti stredných škôl s technickým zameraním možnosť poskladať si vlastný automobil Tatra modelového radu Phoenix na podvozku 4x4. Projekt je unikátny v tom, že poskladaný automobil prejde diagnostikou v priestoroch automobilky Tatra Trucks pod dozorom skúsených mechanikov a následne nájde uplatnenie v rámci krajských správ ciest, alebo iných krajských cestných inštitúciách. Dôležitým prínosom koncepcie Tatry do škôl je hľadanie a výchova novej generácie kvalifikovanej pracovnej sily s komplexnými zručnosťami. V Českej republike už projekt Tatra do škôl beží vo všetkých jej krajoch. V roku 2019 dostala automobilka Tatra Trucks za svoj projekt od Združenia pre rozvoj Moravskosliezskeho kraja ocenenie School friendly, ktoré sa udeľuje za spoluprácu medzi školami a firmami v rámci kraja a kredit projektu v Českej republike kontinuálne rastie.

Projekt Tatra do škôl zamieril do Trenčianskeho kraja

Na úspechy projektu Tatra do škôl chce automobilka Tatra nadviazať aj na Slovensku. V spolupráci s dcérskou spoločnosťou Tatra Defence Slovakia v novembri minulého roku odštartovala pilotný projekt Tatra do škôl aj na Slovensku, konkrétne v Trenčianskom kraji, v ktorom firma Tatra Defence Slovakia sídli. Do projektu sa zapojili žiaci druhého a tretieho ročníka Strednej odbornej školy v Považskej Bystrici a Strednej odbornej školy strojníckej z Bánoviec nad Bebravou. V priebehu montáže dvoch nákladných automobilov Tatra Phoenix 4x4, ktorá trvala niekoľko mesiacov, mali vybraní žiaci oboch škôl možnosť navštíviť výrobné priestory samotnej automobilky Tatra v Kopřivnici, vrátane skúšobného polygónu a Múzea nákladných automobilov Tatra, čo je ďalšou nespornou výhodou celého projektu.

Nákladné vozidlá Tatra Phoenix 4x4 boli žiakmi z Považskej Bystrice a Bánoviec nad Bebravou dokončené a odovzdané k diagnostike 4. a 5. apríla tohto roku. Ako prví oficiálne dokončili svoje vozidlo Tatra Phoenix 4x4 žiaci Strednej odbornej školy v Považskej Bystrici. Slávnostné odovzdanie vozidla prebehlo za účasti predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku, zástupcov automobilky Tatra Trucks, ako aj zástupcov považskobystrickej správy údržby ciest 4. apríla. Na druhý deň 5. apríla oficiálne odovzdali k diagnostike svoje poskladané vozidlo aj žiaci Strednej odbornej školy strojníckej z Bánoviec nad Bebravou. Odovzdania vozidla sa opäť zúčastnil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja, zástupcovia automobilky Tatra Trucks, ako aj predstavitelia krajskej správy údržby ciest, kde bude vozidlo slúžiť.

Unikátnosť a prínosy projektu ocenili nielen zúčastnené školy, ale aj samotný Trenčiansky samosprávny kraj a automobilka Tatra. Obe inštitúcie vyjadrili záujem v projekte naďalej pokračovať a rozšíriť ho na ďalšie školy v rámci Trenčianskeho samosprávneho kraja. „Myslím si, že projekt má dva pozitívne aspekty. Jedným je vzdelávanie žiakov a druhým využitie zloženého vozidla Správou ciest TSK na zimnú a letnú údržbu ciest v kraji. Verím, že skladanie vozidiel si žiaci užili. V projekte by sme radi pokračovali aj v budúcnosti,“ uviedol župan Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. Vďaka projektu Tatra do škôl buduje automobilka Tatra spoločne s firmou Tatra Defence Slovakia ďalší dôležitý pilier trhu práce a tým je výchova kvalifikovaného personálu. Ten je mimoriadne dôležitý pre špecializovanú výrobu nielen v automobilovom, ale aj obrannom priemysle, ktorý má v Trenčianskom kraji bohaté zastúpenie. Výchova novej generácie pracovníkov-špecialistov je veľmi dôležitá aj pre samotnú spoločnosť, nakoľko vďaka dostatočnému počtu kvalifikovanej pracovnej sily môže firma realizovať stávajúce a prijímať nové zákazky, ktoré prispievajú k rozvoju regiónu a sú zároveň prínosom pre slovenskú ekonomiku.  

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
23. apríl 2024 01:31