StoryEditor

Pomôže slovenský patent vyriešiť energetickú krízu?

12.12.2022, 00:00

Patentovaná technológia zo Slovenska potenciálne dokáže ušetriť až 30% energie v priemyselnom odvetví.

Slovenský vynálezca Pavol Nemeš dokázal to, čo fyzici považovali za nemožné. Vynašiel nový druh pohonu pre stroje a zariadenia, ktorý pracuje s vysokou účinnosťou, vďaka využívaniu účinkov odstredivej sily. Odstredivá sila je pre fyzikov len akousi zdanlivou silou, ktorá nepredstavuje výkon. Dnešná fyzika totiž pozná len štyri základné sily: silnú jadrovú silu, slabú jadrovú silu, elektromagnetickú silu a gravitačnú silu.

Funkčné prototypy však v praxi dokazujú, že odstredivá sila je reálna a že jej využívanie je oveľa efektívnejšie, než je tomu u dnes používaných pohonov. Tento nový zdroj sily bol aplikovaný na pohon kompresorov a čerpadiel, pričom pri kompresoroch sa ukázala účinnosť až o 30% vyššia, než je tomu pri dnes používaných kompresoroch.

Pri čerpadle je účinnosť ešte vyššia a to sa jedná o prototyp, zostrojený doslova v garážových podmienkach, takže ďalším vývojom je možné dosiahnuť ešte lepšie výsledky.

V priemysle sa až 10% elektrickej energie vynakladá na pohon kompresorov, takže ak by sa tento nový druh pohonu využíval len pre pohon kompresorov, celková úspora v priemysle by bola 3%.

Autor vynálezu Pavol Nemeš v spolupráci s Kamilom Kušnírom majú pripravené riešenia na pohon takmer všetkých strojov a zariadení, ktoré sa dnes používajú v priemysle. Z dosiahnutých výsledkov vyplýva, že pomocou tejto novej technológie je možné ušetriť aj viac ako 30% energie v priemyselnom odvetví.

Postoj fyzikov:

Celý svet sa snaží riešiť energetickú krízu, ale fyzici odmietajú akceptovať reálne fungovanie takejto technológie.

Oslovené univerzity tak ako aj Slovenská akadémia vied, sa odmietajú zaoberať touto novou technológiou len preto, že ich presvedčenie o nemožnosti fungovania takéhoto zariadenia je príliš silné a to aj napriek tomu, že je na túto technológiu udelený patent, čo teda znamená, že funkčnosť je oficiálne podložená meraniami nezávislou inštitúciou, tak ako to vyžaduje zákon o patentoch.

Patent je možné udeliť len na vynálezy, ktoré sú priemyselne využiteľné, takže musia reálne fungovať v praxi. Podrobnejšie informácie o udelenom patente nájdete v registri Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky:

https://wbr.indprop.gov.sk/WebRegistre/Patent/Detail/100-2019

 

Doterajší vývoj bol financovaný získavaním prostriedkov od investorov, predajom podielov na výnosoch z patentových práv. Teraz, po dokončení procesu základného vývoja, zostrojení funkčných prototypov a získaní patentu, prebieha zakladanie akciovej spoločnosti, pričom investormi doteraz zakúpené podiely sa stanú akciami.

Podrobnejšie informácie nájdete tu:

https://pavol-nemes.webnode.sk/

Momentálne sa hľadá partner pre realizáciu ďalšieho vývoja vynálezu a uvedenie tejto technológie do praxe.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
23. apríl 2024 11:28