Delostrelecká munícia kalibru 155 mm z produkcie MSM GROUPMSM GROUP
StoryEditor

„Nárast dopytu po vojenskom materiáli vnímame a snažíme sa adekvátne reagovať,“ hovorí nový generálny riaditeľ MSM GROUP

15.12.2022, 00:00

Holding MSM GROUP patrí na Slovensku k najväčším podnikom obranného priemyslu a zamestnáva viac ako 800 ľudí. Skupina sa primárne venuje výrobe munície, ktorá dnes, v dôsledku konfliktu na Ukrajine, patrí ku kľúčovým vojenským artiklom. Okrem výroby munície sa spoločnosť aktuálne sústredí aj na inovácie a navyšovanie výrobných kapacít. Súčasnú produkciu skupiny, vplyv konfliktu na Ukrajine, ako aj víziu na najbližšie roky, predstavil v rozhovore Miloslav Mahut, nový CEO MSM GROUP.

Aké konkrétne typy munície v MSM GROUP vyrábate?

Muničné portfólio holdingu MSM GROUP je veľmi široké. Kľúčovým produktom skupiny je delostrelecká munícia kalibru 155 milimetrov, ktorú vyrábame v podniku ZVS v Dubnici nad Váhom. Spoločnosť ZVS vyrába pre tento typ delostreleckej munície aj jednotlivé komponenty, akými sú zapaľovače, iniciátory a pyrotechnické zlože pre iniciátory. V ZVS sa stále udržiava schopnosť vyrábať delostreleckú muníciu kalibru 152 respektíve 122 milimetrov.

V rámci skupiny vyrábame aj mínometnú muníciu a muníciu do raketových systémov. Túto oblasť pokrýva primárne spoločnosť MSM Nováky, ktorá sa sústredí na novovýrobu striel kalibru 122 milimetrov pre salvové raketomety RM-70, ktoré slúžia v slovenských ozbrojených silách. Okrem mínometnej munície a munície pre raketomety v Novákoch vyrábame aj cvičnú delostreleckú muníciu a zároveň poskytujeme služby v oblasti revízie, opráv, modernizácie a predlžovania životného cyklu munície.

image

Nový CEO MSM GROUP Miloslav Mahut

MSM GROUP

Jedným z dôležitých produktov spoločnosti je aj tanková munícia, vyrábaná v našej fabrike v španielskej Granade. Do portfólia firmy FM Granada spadá tanková munícia západného kalibru 120 milimetrov, ako aj munícia kalibru 105 milimetrov. Popri tankovej munícii má FM Granada bohaté skúsenosti s výrobou mínometnej munície, ako aj s komponentmi pre protitankové strely Spike a rakety Meteor a Mistral, či výrobou pyrotechnického vybavenia pre bezpečnostné a policajné zložky. FM Granada má v portfóliu aj výrobu jednozložkových a sférických prachov, ktoré sú využívané vo vojenskom ale aj civilnom sektore.

Ako ovplyvnil konflikt na Ukrajine fungovanie MSM GROUP? Evidujete väčší dopyt po Vašich produktoch?

Konflikt na Ukrajine potvrdil trend, ktorý sa objavil v posledných rokoch. Mnoho európskych krajín malo v armádnych skladoch málo munície a nakoľko sa zvýšila frekvencia cvičení delostrelectva, zvýšil sa aj dopyt po delostreleckej munícii. Konflikty z posledných rokov dokazujú, že delostrelectvo je veľmi dôležitým a v súvislosti s vynaloženými prostriedkami aj efektívnym druhom vojska. Konflikt na Ukrajine samozrejme výrazne zvýšil záujem o obranný priemysel ako celok, čo so sebou prináša aj zvýšený záujem zákazníkov nielen o naše produkty, ale o vojenskú techniku a materiál všeobecne.

Ako sám uvádzate, konflikt na Ukrajine zvýšil záujem o obranný priemysel. Mnoho firiem sa preto snaží navyšovať svoje výrobné kapacity. Ako na tento trend reaguje MSM GROUP?

Nárast dopytu po vojenskom materiáli citlivo vnímame a snažíme sa na vzniknutú situáciu adekvátne reagovať. V sninskej prevádzke firmy ZVS holding, ktorú spoločne so štátnym podnikom DMD Group vlastníme, sme sa rozhodli navýšiť výrobné kapacity delostreleckej munície. Chceli by sme dosiahnuť ročnú produkciu na úrovni 100 tisíc kusov munície. Za týmto účelom plánujeme vybudovať novú výrobnú halu, nabrať 140 nových pracovníkov a investovať do nových výrobných technológií. Odhadujeme, že náklady na rozšírenie výroby munície dosiahnu zhruba 40 miliónov eur.

Obranný priemysel neobchádzajú ani inovácie a technologický pokrok. Pracujete aj vy v MSM GROUP na nejakých novinkách a projektoch?

Technologický pokrok je niečo, čomu musíme venovať pozornosť. V rámci MSM GROUP aktuálne pracujeme na vývoji 122 milimetrovej munície pre salvové raketomety RM-70 s dvojnásobným dostrelom, ktorý by tak dosiahol hranice 40 km. To ale nie je všetko. Naša španielska spoločnosť FM Granada sa v Španielsku spoločne s miestnym partnerom, firmou Escribano, podieľa na programe protitankových striel Spike LR2. Tento program nám umožní vyrábať najnovšiu generáciu protitankových riadených striel od izraelskej spoločnosti Rafael. Nová generácia týchto striel sa vyznačuje vyšším dostrelom, väčšou presnosťou a účinnejšou hlavicou. Inovácie sú pri oboch prípadoch striel významnejšie o to viac, že práve tieto typy munície sú aktuálne široko využívané aj v konflikte na Ukrajine.

Pred nástupom do funkcie CEO MSM GROUP ste pracovali v holdingu Czechoslovak Group ako finančný riaditeľ divízie Defence. Vedeli by ste túto divíziu bližšie popísať z hľadiska štruktúry a produktového portfólia?

Divízia CSG Defence združuje tradičné ale aj nové podniky, ktoré pôsobia v Čechách, na Slovensku ale aj v ďalších európskych krajinách. Má dve časti. Jedna sa zameriava prevažne na vývoj a výrobu munície, druhá na pozemnú techniku. Vďaka svojmu predchádzajúcemu pôsobeniu mám výhodu, že divíziu poznám a viem, ako funguje. To má prínos aj pre moju súčasnú pozíciu generálneho riaditeľa MSM GROUP.

S akou víziou vstupujete do funkcie generálneho riaditeľa MSM GROUP?

Už teraz sme najväčšia spoločnosť v segmente obranného priemyslu na Slovensku a radíme sa k významným svetovým hráčom v oblasti výroby munície. Toto postavenie chceme ešte viac posilniť. Naše podniky s portfóliom v oblasti obranného a civilného priemyslu, pôsobia v slovenských regiónoch, sú tam významným zamestnávateľom. Či už ide o ZVS v Dubnici nad Váhom a Snine, VOP v Novákoch alebo VÝVOJ Martin, ktorý pôsobí v Banskej Bystrici a Martine. Ide o tradičné značky, ktoré majú svoju históriu a sú vo svojich regiónoch pevne zakorenené. Našim poslaním je rozvíjať tieto podniky tak, aby boli stabilné, zdravé a aby dokázali pokryť dopyt, ktorý s aktuálnou situáciou vo svete neustále rastie. S tým súvisí plánované zvyšovanie našich kapacít ale aj nové akvizície. Nesmieme zabudnúť ani na významnú spoločnosť v Španielsku FM Granada, ktorá je našim kľúčom pre dodávky do západnej Európy.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 02:05