StoryEditor

Amazon v Bratislave sídli v budove, ktorá je jedinou svojho druhu na Slovensku. Ako sa v nej pracuje?

20.12.2022, 06:00

Možno nie každý vie, že okrem logistického centra v Seredi sídli spoločnosť Amazon aj vo výnimočnej kancelárskej budove v Bratislave. Budova nazývaná BTS13 je od marca 2020 jedinou firemnou kanceláriou Amazonu v našom hlavnom meste, a v tomto 1300 člennom multikultúrnom úli nájdete takmer 70 národností. Je súčasťou komplexu budov Twin City v zóne Nové Nivy a táto poloha umožňuje zamestnancom nielen ľahkú dostupnosť do práce, ale aj skvelé výhľady na mestské panorámy. Je to však len špička ľadovca množstva výhod, ktoré tu na nich čakajú.

Interiér budovy je perfektne premyslený a, všetko čo sa vnútri nachádza prešlo tými najšikovnejšími rukami remeselníkov pod dozorom precíznych očí najväčších profesionálov v odvetví. Kancelárie sú útulné a variabilné, vďaka farbám a materiálom miestností sa cítite okamžite príjemne.

image

Paul David Rowling

Amazon

FinOps manažér Paul David Rowling je z Anglicka a v budove BTS13 pre Amazon pracuje už takmer dva roky. Keďže práca je pre človeka miestom, kde trávi okrem domova najviac času, je dôležité, aby sme sa snažili vytvoriť pracovné prostredie, ktoré nám čo najviac ten domov pripomína. Verím, že práve BTS13 toto dosiahla,“ hovorí Paul.

image

Michaela Gajdošová

Amazon

Dopĺňa ho Senior Account manažérka Michaela Gajdošová, ktorá vyzdvihuje hlavne vyváženosť open spacu a dostatočného miesta na osobné stretnutia. „Okrem krásneho dizajnu poschodia na ktorom pracujem, kde sú napríklad steny s dominantami Bratislavy či letnej terasy mi osobne veľmi vyhovuje lokalita, cyklochodníky v okolí a celková dostupnosť do centra mesta,“ dodáva.

image

Martina Štefancová

Amazon

Superlatívmi nešetrila ani team manažérka Martina Štefancová „Pracuje sa mi tu absolútne úžasne! Ktokoľvek zariaďoval priestory BTS13, myslel snáď na všetko. Od výškovo polohovateľných stolov, cez telefónne búdky, v ktorých si človek môže v pohodlí a súkromí vybaviť mítingy, až po oddychovú miestnosť, či jedno celé poschodie s rôznymi hrami, ako stolný futbal, či dokonca playstation a virtuálna realita.

Amazon má k dispozícii 10 poschodí v Twin City Tower a tím, ktorého som súčasťou, mal tú česť počas niekoľkých mesiacov pracovať práve na tom najvyššom, desiatom, s tým najlepším výhľadom. A keď sa človek dobre cíti, hneď mu robota ide od ruky. Okrem toho sú priestory Amazonu vizuálne veľmi príjemné, každé poschodie je ladené do iných farieb a odľahčené množstvom zelene,“ vymenúva zaradom jednotlivé výhody.

image
SNÍMKA: Amazon

V takzvanom Zónovom majáku pracuje takmer 70 národností

Tento komplex je moderný a elegantný, 89 metrov vysoký „zónový maják“ s medeným obkladom odrážajúcim dedičstvo minulej priemyselnej zóny a továrne na káble. Stavba získala certifikáciu WELL Core & Shell na úrovni Gold, ktorou sa v strednej a východnej Európe pýšia len štyri stavby. Na Slovensku ide o jedinú budovu svojho druhu. V BTS13 takmer polovica (46 %) zamestnancov pochádza zo zahraničia, tvorí ju však dokopy 70 rôznych národností. V budove sa používajú jazyky ako Angličtina, Nemčina, Francúzština, Španielčina, Taliančina, ale aj Poľština, Švédčina, Holandčina, Portugalčina, Ruština, Rumunčina. Dokonca tam započujete aj pre nás exotickú Arabčinu a Japončinu. Zamestnancov tvoria rovnomerne muži aj ženy, týka sa to aj pomeru na manažérskych pozíciách.

„BTS13 nie je len obyčajným pracoviskom, ale je miestom kde sa filozofia a hodnoty spločnosti Amazon v oblasti diverzity a inklúzie pretavujú do reálneho života zamestnancov, na čo sme veľmi hrdí,“ hovorí Mária Malovcová, konateľka Amazon Slovensko  

Čo sa týka pracovného zamerania, najväčšími tímami sú finančné tímy, ako Finance Operations, Payroll (tím zodpovedný za mzdy zamestnancov vo viac ako 31 krajinách) a daňové tímy, ktoré spoločne tvoria polovicu všetkých zamestnancov firmy.

image
Amazon

Starostlivosť po všetkých stránkach

V BTS13 majú zamestnanci k dispozícii už štandardne bohatý výber čajov a káv, ale niekoľkokrát do týždňa aj ovocie, čerstvé šťavy, cereálne tyčinky, či sladké i slané koláčiky - skrátka z každého rožku trošku. Doslova. V lete je v ponuke ešte aj zmrzlina a nanuky. K dispozícií sú zamestnancom aj automaty s hotovými jedlami za výhodné ceny.

Starostlivosť zamestnanci pociťujú dokonca už pri ceste do práce. „Podporujeme u zamestnancov aj zdravý životný štýl. Môžu využívať Multi-sport kartu a tiež majú v priestoroch firmy pravidelné hodiny jogy. Na niekoľkých miestach máme v rámci budovy tiež pre týchto športovo založených zamestnancov k dispozícií sprchy, takže sa nemusia báť si zašportovať pred prácou či v priebehu dňa. Pre tých, ktorí preferujú cestu do práce na bicykli sme v garáži budovy vytvorili pohodlné a zabezpečené „parkovanie“ bicyklov. V rámci sociálnej politiky v jesennom období tiež rozdávame balíčky s vitamínmi. Naša budova myslí aj na dôležitý oddych pre zamestnancov a preto máme pohodlne zariadené oddychové, takzvané „quiet“ miestnosti, ale i celé poschodie, kde sa dá oddýchnuť, zrelaxovať a zabaviť s kolegami pri pingpongu, stolnom futbale, či pri playstation,“ dopĺňa Mária Malovcová.

image
Amazon

A je vôbec niečo, čo zamestnancom v budove chýba?

„Áno, vlastná kantína. Na varenie nemám čas a keď behám po okolitých reštauráciách, vždy meškám na poobedné mítingy,“ hovorí s úsmevom Martina. Paulovi zase zachýbala „potrava pre uši.“ „Platón povedal: „Hudba dáva dušu vesmíru, krídla mysli, let predstavivosti a život všetkému“ Preto by som ja osobne privítal Hudobnú miestnosť, ktorá by mohla byť zarezervovaná na 15-30 minút. Mohli by ste počúvať Spotify cez Alexa Amazon, alebo použiť Alexu ako jukebox. Mnoho zamestnancov už teraz počúva hudbu popri práci. Takže takáto miestnosť by iba podčiarkla to, čo sa tu už deje,“ dodáva na záver.  

„Takéto a podobné požiadavky vždy počúvame a v spolupráci s manažmentom budovy hľadáme možnosti, ako ich implementovať a neustále tak vylepšovať pracovné prostredie pre našich ľudí” uzatvára Barbora Slivková, personálna manažérka spoločnosti.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
14. apríl 2024 04:05