StoryEditor

Digitalizácia prináša nové možnosti pre architektúru a stavebníctvo

06.07.2023, 00:00

Hovorí sa o nej, ako o prevratnej metóde v oblasti interdisciplinárneho plánovania budov. BIM prináša do architektúry a stavebníctva množstvo benefitov. Od dokonalej vizualizácie a prehľadnosti projektu, až po minimalizovanie chýb pri výstavbe, čím šetrí náklady a celý proces urýchľuje. Priekopníkom v oblasti využívania tejto technológie je firma DELTA Group.

Ešte nedávno bola digitalizácia v oblasti architektúry a stavebníctva ako sci-fi. Dnes už je používanie technológie BIM (Building Information Modeling, čo v preklade znamená Informačné modelovanie budov) etablované nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. BIM predstavuje trojdimenzionálny digitálny model budovy a zároveň aj databázu všetkých informácií o stavbe - informácie o použitých konštrukciách, materiáloch, prvkoch a parametroch projektu. Užívateľ tejto technológie tak získava vizuálny aj dátový výstup z databázy projektu. Cieľom používania BIM nie je iba vytvoriť samotný model, ale poskytnúť úplné, spoľahlivé, dostupné a  ľahko zdieľateľné informácie o celom objekte. Tie sú zároveň dostupné ako v rámci projektovania a výstavby, tak aj počas celého životného cyklu budovy. Časovo neobmedzený prístup k dátam tak majú nielen architekti, jednotliví špecialisti, ale aj investori, či developeri.

Digitálny projekt v praxi

O výhodách využívania technológie BIM hovorí Martin Mišún, prokurista DELTA Group SK. „BIM nám umožňuje, aby sme sa rozhodovali na základe dát a nie na základe našich pocitov. Budovu vieme najskôr postaviť v digitálnom svete, zistiť, či sa tam nenachádzajú kolízie a vyriešiť ich, kým je táto úprava bez vplyvu na finančný a časový aspekt projektu. Rovnako si vieme lepšie naplánovať priebeh celej výstavby.“ Pre spoločnosť DELTA Group je využívanie modernej technológie pri projektovaní stavieb kľúčové, dopĺňa Marián Kupka, prokurista firmy. „Pre mňa je to ďalší posun, ako keď sme prešli z papierového priestoru na kreslenie v počítači. Teraz máme ďalšiu pridanú hodnotu, ktorou je 3D model osadený v priestore. A navyše, ku každému prvku priradíme všetky informácie, ktoré sú potrebné. Vytvára nám to virtuálnu realitu s informáciami, ktoré nemusíme pracne hľadať inde.“ Kedže metóda BIM pracuje s novými technológiami, vyžaduje si aj zmenu myslenia všetkých zúčastnených, od architektov, cez zhotoviteľov, až po samotných investorov. Firmy ju čoraz častejšie využívajú aj u nás. Prispieva k tomu aj avizovaná úprava legislatívy, ktorou by sa mala zaviesť povinnosť pracovať v BIM pri nadlimitných verejných zákazkách.

 

V rozhovore s Martinom Mišúnom a Mariánom Kupkom zo spoločnosti DELTA Group sa dozviete:

  • Aké sú výhody používania BIM
  • Informačný model budovy je komplex rôznych systémov a prepojení. Ako zabezpečiť, aby boli procesy vo finálnej fáze optimalizované a skoordinované
  • Ako je BIM model využiteľný aj v ďalších fázach projektu, nielen v tej projekčnej
  • Prečo môže hrať BIM kľúčovú úlohu pri podpore udržateľného dizajnu a stavby
  • Prečo integrácia BIM s ostanými modernými technológiami poskytuje architektom a inžinierom nové možnosti a prináša cenné skúsenosti

 

O DELTA Group

Medzinárodná skupina DELTA Group, pôvodne založená v Rakúsku v roku 1977, má dnes viac ako 300 spolupracovníkov v 10 pobočkách na Slovensku, v Českej republike, Rakúsku a na Ukrajine. Vo viac ako 8 európskych krajinách projektujú a manažujú projekty v hodnote približne 4,5 miliardy ročne. Firma má viac ako 40 rokov skúseností v oblasti architektúry, pôsobí v oblatiach ako generálna projekcia, projektový manažment a technický dozor. Počas tohoto obdobia získali projektanti a architekti z DELTA Group špičkové skúsenosti v oblasti výstavby a prípravy priemyselných a administratívnych budov, v bytovej a rezidenčnej výstavbe, v zdravotníctve, pri výstavbe nákupných centier a v hotelierstve. Sú jedným z najväčších poskytovateľov architektonických služieb v Rakúsku. V oblasti inovácií a digitalizácie využívajú práve technológiu BIM (Building Information Modeling), digitálne dátové prostredie stavebných projektov a inovatívne postupy a metódy v stavebníctve.

 

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou DELTA Group.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
28. apríl 2024 11:04