Dostihová sezóna na bratislavskom Závodisku má za sebou prvú polovicu.Závodisko, š.p./Vlado Žák
StoryEditor

Nezlomila ich ani pandémia: Petržalská dostihová dráha sa teší z rekordných tržieb

12.08.2023, 00:00

Jedným zo šiestich štátnych podnikov v gescii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je aj Závodisko, š. p. so sídlom v bratislavskej Petržalke. Obyvateľmi hlavného mesta familiárne nazývaná „dostižka“ je v posledných rokoch vyhľadávaná nielen pre zápolenia ušľachtilých koní, ale aj ako priestor pre množstvo podujatí a spoločenských akcií.

Bratislavským „central parkom“ je akiste Sad Janka Kráľa, najstarší verejný park v strednej Európe. No Petržalka má aj svoje druhé „zelené pľúca“ – pozostatky dunajského lužného lesa, ktoré sa ešte dnes tiahnu od lesíka v Ovsišti až po Veľký Draždiak. V tejto atraktívnej lokalite sa už od roku 1960 nachádza dostihová dráha, ktorá slúži nielen koňom, ale najmä ľuďom. „Umiestnenie dostihovej dráhy, dá sa povedať v širšom centre hlavného mesta, je v európskych pomeroch jedinečné“, začína svoje rozprávanie riaditeľ Závodiska, š.p. Ladislav Molnár. „Náš hipodróm je síce v porovnaní s tými v okolitých krajinách menší, má však vynikajúcu lokalitu a atmosféru.“

image

Pre atraktívnu lokalitu a množstvo zelene je dostihová dráha prezývaná aj zelenými pľúcami Petržalky.

CBS Slovensko z neba

Pre organizátorov verejných podujatí po celom svete zrejme ešte dlho bude deliacou čiarou v ich činnosti pandémia Covid-19 a obdobie „pred“ a „po“. Výnimkou nie je ani Závodisko, š.p. „Počas covidu sa spoločenský život na Slovensku viac-menej zastavil a obmedzenia mimoriadne citeľne postihli aj našu hlavnú činnosť, teda organizovanie dostihov a testovanie výkonnosti dostihových koní,“ konštatuje riaditeľ. Spomína, že celý rok 2020 a aj v úvode sezóny nasledujúceho roka organizoval areál v petržalskom Starom háji takpovediac dostihy len pre dostihy. Bolo nutné dodržiavať prísne opatrenia, panovali viaceré obmedzenia a niekedy sa súťažilo úplne bez divákov. „O iných eventoch sa nám ani nesnívalo. Nesmierne ma preto teší, že po pandémii si ľudia opäť našli cestu do nášho areálu a chodí ich čoraz viac,“ dodáva Ladislav Molnár.

Vysokú návštevnosť areálu potvrdzujú aj prvé čísla, ktoré má vedenie dostihovej dráhy k dispozícii. Počas prvých desiatich dostihových dní tohtoročnej sezóny zaevidovali kasy dostihovky až 13 300 platiacich návštevníkov. Pre porovnanie, oproti vlaňajšku je to nárast o 33 percent. Riaditeľ Ladislav Molnár to považuje za dobrý signál a zároveň prízvukuje, že zaznamenali dokonca o 10 percent viac návštevníkov ako v roku 2019, teda ešte pred celosvetovou pandémiou koronavírusu. „Keď k tomu prirátame voľné vstupy, predplatiteľov V.I.P. lóží, čestných hostí a realizačné tímy, dostávame sa s priemernou návštevnosťou jedného dostihového dňa nad dvetisíc ľudí. Len pre zaujímavosť, našiel som čísla z roku 2016, keď bola registračná pokladnica alebo on-line vstupenky na Závodisku neznámym pojmom. Za rovnaké obdobie prvých desiatich dostihových dní bolo evidovaných len 6163 platiacich divákov, teda menej ako polovica tohtoročného počtu,“ dopĺňa riaditeľ štátneho podniku Závodisko.

image

Blízkosť koní si môžu diváci vychutnať aj pred dostihmi pri ich predstavovaní v paddocku.

Závodisko, š.p./Vlado Žák

Za takýmito výbornými výsledkami je však tvrdá práca. Vedenie Závodiska doslova naháňalo klientov a snažilo sa vylepšiť svoj každoročný rozpočet vlastnou činnosťou. Ako je vidieť, podarilo sa. Viac financií sa podarilo zabezpečiť aj dobrým marketingom či propagáciou. Mimo to, v petržalskom Starom háji sa začali konať rôzne podujatia, s niektorými klientami sa dokonca podarilo nadviazať mediálne partnerstvá, čo taktiež nemálo pomohlo zlepšiť finančnú situáciu štátneho podniku. „Snažíme sa aj aktívne komunikovať na sociálnych sieťach,“ upriamuje Molnár.

Ďalšou mimoriadne dôležitou kapitolou v činnosti štátneho podniku je prenájom areálu na iné podujatia. Aj prostredníctvom týchto aktivít získava Závodisko finančné prostriedky na svoje fungovanie a ďalší rozvoj. „Od apríla do konca októbra je v kalendári tridsať víkendov a dostihových dní je pätnásť,“ približuje Ladislav Molnár.

Presne toľko víkendov vie byť teda tento unikátny vonkajší areál plný zelene k dispozícii na rôzne iné podujatia. Práve sobota a nedeľa sú dni, ktoré si organizátori vyberajú na usporadúvanie rôznych akcií. Výnimkou však nie sú ani eventy počas pracovných dní. Tie využívajú najmä firmy pre svoje teambuildingy a podnikové stretnutia.

image

Na tribúnach sa často tiesni vyše dvetisíc divákov.

Závodisko, š.p./Vlado Žák

Samozrejme, vonkajšie priestory môžu ťažiť z úžasného chládku počas horúcich letných dní, no v prípade nepriazne počasia je to s návštevnosťou horšie. Čoskoro to však chcú zmeniť. „Obdobie od novembra do marca je u nás trochu hluché, no aj na tom intenzívne pracujeme a napríklad na túto zimu máme pripravený jeden unikátny projekt.“ sľubuje riaditeľ štátneho podniku, ktorý istotne nespí na vavrínoch. To platí aj o ostatných zamestnancoch. „Je za tým kopec tvrdej práce. Najmä naša eventová manažérka tu trávi dni aj noci, piatky-sviatky. Ale prináša to ovocie, nielen v podobe zvýšených tržieb do nášho rozpočtu, ale aj návštevnosti areálu,“ vyratúva Ladislav Molnár.

Tým pádom sa o hlavnej činnosti štátneho podniku, dostihoch, dozvie ešte viac ľudí, čomu opäť nasvedčujú čísla. V prvej polovici roka areál v bratislavskej Petržalke počas rôznych podujatí navštívilo približne 65-tisíc ľudí, čo je o 20-tisíc viac ako vlani.Mimoriadne vydarené boli Dni Petržalky, organizované mestskou časťou,“ uvádza šéf dostihovej dráhy. Táto akcia prilákala počas troch júnových dní až 50-tísíc návštevníkov.

Hoci z predchádzajúcich slov sála optimizmus, nie všetko je také ružové. „Viacerí ľudia, ktorí sa k nám na dostižku vrátili po dlhšom čase mi hovoria, že sa to tu za 20-30 rokov nezmenilo,“ konštatuje riaditeľ dostihovej dráhy. Tu vidí Ladislav Molnár obrovský, rokmi naakumulovaný investičný dlh. Z toho sa však aj vďaka podpore zakladateľa, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, snažia vždy aspoň nejakú časť odkrojiť a niečo vylepšiť. „Nie len hasiť, čo práve horí,“ konštatuje riaditeľ petržalského areálu. Tento rok sa vedeniu napríklad podarilo obnoviť strojový park nákupom nového, moderného komunálneho traktora za 55-tisíc eur, ktorý nahradí vyše 40-ročný stroj. Zároveň rozbiehajú aj dva veľké investičné projekty. Prvým je výmena hlavného vodovodného potrubia, zrejme ešte pôvodného zo 60-tych rokov minulého storočia. Práve potrubie zhltlo na opravách havárií za posledné dva roky financie vo výške 50-tísíc eur. „Druhým je rekonštrukcia závlahového systému dostihovej dráhy, ktorý je alfou a omegou starostlivosti o náš hlavný výrobný prostriedok,“ dopĺňa riaditeľ Ladislav Molnár. Starú závlahu z konca 80-tych rokov tak konečne nahradí moderný systém na úrovni 21. storočia. Očakáva sa úspora vody, elektrickej energie a v neposlednom rade aj ľudskej sily. Oba projekty sa musia realizovať bez prerušenia prevádzky, takže budú rozdelené do niekoľkých etáp,“ vysvetľuje riaditeľ Závodiska.

image

Veľmi populárne sú aj iné akcie na „dostižke“. Dôkazom boli tohtoročné Dni Petržalky.

MČ Petržalka

No a na čo sa môžu ešte obyvatelia nielen hlavného mesta tešiť? Predposledný augustový týždeň to bude napríklad medzi návštevníkmi atraktívna medzinárodná výstava psov. „Od decembra až do februára chystáme jedno veľké prekvapenie, ktoré zatiaľ ešte nebudem prezrádzať. A medzitým ešte menšie verejné akcie aj súkromné či firemné eventy,“ naznačuje Ladislav Molnár.

Ak by ste chceli Závodisko navštíviť počas dostihov, na webe www.zavodisko.sk si stačí vybrať niektorý z najbližších termínov. Počas dostihových dní si na svoje prídu nielen dospelí, ale aj deti, pre ktoré je vždy pripravený sprievodný program vrátanie kolotoča a vozenia na koníkoch. Brány areálu sú však otvorené pre verejnosť aj cez týždeň, čo často využívajú cyklisti na návštevu bufetu či rodinky s deťmi, ktoré sa môžu vyšantiť na dvoch ihriskách.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
03. máj 2024 10:23