StoryEditor

Ako svoje dieťa dobre poistiť a nebyť na tom stratovým

12.09.2023, 00:00

Sú pre nás všetkým, záleží nám na tom, aby prežili čo najšťastnejší život. A trápi nás, keď trpia. Reč je o našich deťoch. Má zmysel poistiť ich zdravie a ako je to s poistením drobných úrazov? Odpovede prináša Peter Szoistok, poistný analytik finančno-poradenskej spoločnosti Simplea.

Môj syn si zlomil ruku. Aj keď je poistený, nedostal od poisťovne ani euro. Takýchto sťažností je mnoho. Nie, dôvodom nie je to, že by poisťovňa odmietla plniť. Čo sa stalo? Poďme otvoriť jednu z najkontroverznejších tém z oblasti poistenia – čo s drobnými úrazmi detí?

Okrem potreby dopriať niečo deťom, prichádzajú ľudia s požiadavkou poistiť drobné úrazy svojich ratolestí. A spolu s pravidelným investovaním odchádzajú so zmluvou, ktorá rieši len naozaj vážne problémy.

Čo sú vlastne drobné úrazy, čo je to denná dávka pri hospitalizácii s progresívnym plnením alebo denná dávka pri nevyhnutnom liečení úrazu a prečo to neodporúčam riešiť?

 

 

Nešťastie nechodí po horách! Buďte pripravení, poistite sa ešte dnes.

 

1. Rada: Čo sú to vlastne drobné úrazy?

Pod drobnými úrazmi sa myslí akýkoľvek úraz, teda náhodný dej, ktorého následkom je poranenie a ktorý nezanechá trvalé následky. Typicky ide o nekomplikovanú zlomeninu, reznú či tržnú ranu, vyvrtnutie a podobne. Teda niečo naozaj nepríjemné pre našu pohodu. A ešte nepríjemnejšie pre našu peňaženku v prípade, ak dôjde pri ich liečbe ku komplikáciám a jej následnému predĺženiu.

2. Rada: Tabuľky vs. komplikácie

Poistenie drobných úrazov má niekoľko múch. Jednou z nich je existencia oceňovacích tabuliek, ktoré neberú do úvahy skutočný priebeh liečenia úrazu. V praxi to znamená, že vám podľa tabuľky vyjde doba liečenia 21 dní a basta. Ak sa objavia komplikácie, poisťovňa vám plnenie nenavýši.

3. Rada: Viac poistných udalostí = výpoveď

Neskúšajte si z poistenia drobných úrazov urobiť športku! Poisťovňa môže po akejkoľvek poistnej udalosti toto pripoistenie vypovedať. Ak teda pôjdete do poisťovne druhý či tretíkrát, je veľmi pravdepodobné, že dôjde k výpovedi pripoistenia.

4. Rada: Naozaj sa vám neoplatí

Poistenie drobných úrazov je populárne, pretože, logicky, drobné úrazy sa stávajú častejšie než tie vážne. Lenže pravdepodobnosť toho, že sa niečo stane, poisťovňa dávno zahrnula do ceny poistky. Navyše, riešenie týchto poistných udalostí prináša obrovskú administratívnu záťaž a aj to sa musí premietnuť do ceny. Už nehovoriac o množstve poistných podvodov!

5. Rada: Pracovná neschopnosť

V prípade dospelého človeka môže úraz, samozrejme, viesť ku práceneschopnosti. Na to myslí poistenie práceneschopnosti. Teda v okamihu, keď so zlomenou rukou naozaj nemôžete ísť do práce, dostanete za každý deň (typicky v prípade práceneschopnosti, ktorá trvá viac ako 28 dní alebo aj dlhšie, v závislosti od nastavenia zmluvy) dennú dávku, ktorá môže nahradiť výpadok príjmu.

Pri deťoch je ekvivalentom ošetrovné. Poisťovňa vypláca denné odškodné počas doby, keď musí byť rodič s dieťaťom doma alebo v nemocnici.

image
Shutterstock

Dva príklady nastavenia poistiek pre dieťa

  1. Poistenie dieťaťa do 25 rokov (kým doštuduje a nastaví si svoju „dospelácku“ poistku):

Smrť: 2 000 €

Závažné ochorenie: 80 000 €

(Ošetrovné: 10 €/denne – od 28. dňa trvania)

Cena: cca 11,84 € mesačne (16,25 € mesačne s ošetrovným)

  1. Poistenie dieťaťa do 65 rokov

(pri takomto nastavení získa dieťa výhodu, že pri prechode z detskej na dospelácku poistku nebude skúmaný zdravotný stav, a teda nehrozí situácia, že by ho v dospelosti poisťovňa neprijala do poistenia)

Smrť: 2 000 €

Trvalé následky úrazu: 80 000 €

Závažné ochorenie: 80 000 €

(Ošetrovné: 10 €/denne – od 29. dňa trvania)

Cena: cca 20,10 € mesačne (23,37 € mesačne s ošetrovným)

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
27. apríl 2024 04:42