StoryEditor

Výrobca tvrdí, že ExpertBook je nový štandard pre biznisové notebooky. Podrobili sme ho neľútostnému testu

16.09.2023, 00:00

Najľahší 14-palcový notebook s vojenským zabezpečením, prvkami umelej inteligencie, dokonalým displejom a ďalšími biznisovými vychytávkami. Naozaj? Náš recenzent dostal ASUS ExpertBook B9 OLED na 24 hodín a dôkladne ho rozpitval.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou ASUS.

Zoznámte sa

Recenzentom nie je fiktívna postava, ale dlhoročný profesionál, konzultant kyberbezpečnosti Richard Kiškováč. „Zahŕňa to veľa cestovania, zber citlivých informácií, ich analýzu a medzinárodné online mítingy. Je to práca, ktorú musí človek vykonávať kdekoľvek, a termíny sú neúprosné.“

Náš recenzent potrebuje vybavenie, na ktoré sa môže spoľahnúť vo všetkom, najmä však ochrániť informácie klientov, ktorí mu dôverujú. „Preto si vyberám vždy taký notebook, ktorý mi dokáže garantovať adekvátnu bezpečnosť a spoľahlivosť,“ hovorí. 

Nuž, toto platí dnes pre celý biznis, ak nie pre každého používateľa na cestách – potrebujeme spoľahlivosť, výkon a bezpečnosť. Pozrime sa na to, ako splnil ASUS jeho očakávania.

Prvé pocity? Zaujímavé!

Dostal som na porovnanie nový ASUS ExpertBook B9 OLED. Priznávam sa, že túto značku som nevnímal ako prémiovú a odchovaný na „karbónových mašinách“ som bol presvedčený, že sa im nič zatiaľ nevie vyrovnať. Celkom som sa potešil možnosti porovnať môj zvykový stroj s niečím novým. 

Chytil som ExpertBook do ruky a mal som pocit, že držím papierový zápisník. Tá ľahkosť až prekvapila. Svoj notebook mám problém udržať vo dvoch prstoch za roh alebo hranu. Pritom sú parametrovo rovnaké. 

Prémiová zliatina horčíka a lítia vyzerá veľmi pevne a na dotyk je príjemná. Výrobca udáva pevnosť vojenského štandardu. Nevykonal som však prieskum bojom, takže túto skutočnosť som nevedel overiť. Zostáva mi veriť, že je dosť odolný na to, aby som nestratil svoje dáta. 

Dizajn je naozaj pekný. Po otvorení sa časť notebooku s klávesnicou podvihne o spodnú hranu displeja a tá je mierne zošikmená, čo je príjemné pri písaní. Celý notebook vyzerá veľmi elegantne. 

Má všetko, čo má mať prémiový notebook?

Čo sa týka hardvéru, má silný procesor, dokonca novšej generácie ako ten môj v extra drahom novom notebooku, a veľkú pamäť. Čo znamená, že bude slúžiť bez odvrávania pekných pár rokov. Má dosť portov pre novšie aj staršie pripojenie a konečne nemá 4G modem, čomu som sa potešil. Grafická karta je štandardná, zvládne toho dosť, hrať sa na tom nebudem. 

Čo vás však hneď chytí za srdce, je nádherný OLED displej 16:10, na ktorom je radosť pracovať či sledovať videá (náučné, samozrejme!). Klávesnica je trochu tvrdá, ale píše sa na nej veľmi dobre. Podsvietenie je slabé a intenzitu som nevedel prestaviť. 

image
Asus

Čo je potrebné oceniť, je vynikajúci trackpad

Musím priznať, že trackpad funguje lepšie ako na mojom prémiovom zariadení, kde mám problém s klikaním na ľavej a pravej stane a často sa mi to pletie. ASUS má veľký a intuitívny trackpad a nemusel som si naň vôbec zvykať. Postačili reflexy nadobudnuté dlhoročnou praxou na tablete. 

Trackpad je možné použiť ako numerickú klávesnicu. Najprv som si myslel, že je to doplnok bez reálneho zmyslu. Keď ho však začnete používať, je úplne v pohode, intuitívny a efektívny. Načo pchať numerickú klávesnicu do malej plochy, keď to viete vyriešiť takto. Skúste na notebooku robiť finančné veci, cenové ponuky a rôzne iné tabuľky bez numerickej klávesnice. Nie je to nič zábavné v čase posvätných excelových mantier.  

      

Rozobral som hardvérové vnútornosti

Z toho pohľadu je v novom ExpertBooku naozaj všetko – vPro CPU so zvýšenou bezpečnosťou a NFC modul, ktorý umožňuje  bezkontaktné platby, ale aj párovanie zariadení, preposielanie dát a ďalšie vymoženosti. 

TMP modul je od systému fyzicky oddelený a poskytuje mechanizmy na ochranu pred rôznymi typmi útokov, napríklad hardvérové generovanie, spravovanie a ukladanie kryptografických kľúčov, rôzne overovania a podobne. Bez TMP modulu by som si notebook už dnes nekúpil!

Skúšam bezpečnosť

Čítačka odtlačkov prstov funguje naozaj perfektne a otvára notebook bez problémov. S tým mám niekedy na mojom notebooku problém. Čo ma však zaujalo, je technológia rozpoznávania tváre a funkcionalita AdaptiveLock. V podstate to funguje tak, že notebook sleduje prítomnosť vašej tváre a v prípade, že nie ste v „dohľade“, systém sa uzamkne. Trochu som sa s tým musel pohrať, ale na konci to fungovalo. Samozrejmé je odomknutie pri priblížení tváre. Celkom príjemná funkcionalita. 

Odomykanie tvárou funguje aj na iných notebookoch v tejto kategórii a viem si predstaviť množstvo doplnkových bezpečnostných mechanizmov postavených na tejto technológii. 

Som náročný používateľ

Zvuk je výborný, v niektorých prípadoch aj lepší, hlbší ako na mojom notebooku. Kamera obsahuje prvky umelej inteligencie na potláčanie rušivých zvukov a vylepšovanie obrazu. Na odskúšanie tejto vymoženosti sa chystám v reálnej prevádzke. 

Výdrž batérie je bez akýchkoľvek výhrad, vybíja sa pomalšie, ako som zvyknutý u seba. Jedna vec vás ešte prekvapí a to je veľmi tiché chladenie. Neviem, čím je to spôsobené a ako sa k tomu ASUS dopracoval, ale naozaj ventilátor takmer vôbec nepočuť.

image
Asus

Zhrnutie? 

Stručne: bol som príjemne prekvapený. Je to notebook, ktorý sa vyrovná mojim starým známym asi všetkým okrem ceny. Čiže za oveľa menej dostanete takmer to isté. Verte, že viem, o čom rozprávam. 

Nie je dobré zaspať na vavrínoch. Vidno, že výrobca vložil do vytvorenia prémiového notebooku za dostupnú cenu veľa úsilia. Vkĺznuť do tejto kategórie sa mu podarilo. 

Čo by som naozaj vyzdvihol, je hmotnosť, ASUS je ľahký ako pierko. Neotravuje vás tá hmota, ktorú musíte stále ťahať so sebou. Keď som kúpil svoj súčasný notebook, bol som trochu sklamaný  práve kvôli hmotnosti. 

Veľký trackpad a numerická klávesnica sú veľkým plusom k produktivite. A aj pevnosť a bezpečnosť sú také, aké potrebujete, respektíve využijete, ak sa práve nechystáte do terénu do Afganistanu. 

Naozaj sa musím zamyslieť, či nie je potrebné niekedy prehodnotiť svoje nákupné zvyky, pretože človek môže človek naraziť aj na takéto „mladé pušky“. Treba sa len rozhliadnuť. Určite budem o tom uvažovať.         

        

Technické špecifikácie a viac informácií pre lokálny trh si pozrite na oficiálnej produktovej stránke ASUS.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
28. apríl 2024 14:10