StoryEditor

Nazreli do sveta zberu a spracovania odpadov. V Marius Pedersen otvorili brány študentom

13.10.2023, 00:00

Šulekovo ­– Študenti Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (STU) získali jedinečnú príležitosť nahliadnuť do zväčša ukrytého sveta zberu, triedenia a spracovania odpadov. V spoločnosti Marius Pedersen im už tradične otvorili svoje brány, s cieľom podporiť vzdelávanie budúcich generácií v oblasti odpadového hospodárstva.

Pred prevádzkou Marius Pedersen v Šulekove, neďaleko Hlohovca, privítal študentov štvrtého a piateho ročníka stavebnej fakulty STU dlhoročný regionálny riaditeľ spoločnosti, Kamil Džačovský. Spoločnosť Marius Pedersen usporiadala exkurziu prevádzky už po niekoľkýkrát, čím sa aj takto snaží zvyšovať environmentálne povedomie verejnosti.

Keďže v čase exkurzie bola prevádzka v plnom chode, nevyhnutnosťou bolo upovedomenie a následné prísne dodržiavanie základných bezpečnostných pokynov. Avšak prebiehajúce spracovateľské procesy boli tou pravou ukážkou z praxe, na ktorej sa mohli študenti čo najviac priučiť a získať cenné znalosti. Predsa len, každý deň sa vám nepodarí vidieť zblízka detailný proces zberu, triedenia a spracovania odpadov. Poslucháči z STU mali možnosť pozorovať cestu odpadu, od jeho príchodu do areálu až po záverečnú fázu spracovania.

image
Marius Pedersen, a.s.

Okrem základných dát sa vysokoškoláci dozvedeli zaujímavé informácie o prevádzke v Šulekove, ktorá sa v rámci spoločnosti Marius Pedersen radí medzi najväčšie na Slovensku. Práve touto pobočkou prejde ročne zhruba 25-tisíc ton priemyselného a komunálneho odpadu, čo predstavuje denne až šesť kamiónov spracovaného odpadu.

Študentom boli počas viac ako hodiny trvajúcej exkurzie predstavené jednotlivé pracoviská závodu, ktoré okrem hlavnej triediacej linky dopĺňa drvič či lis plastov a polystyrénu.

Dobrý zvyk, ktorý chceme zachovať

Podobné exkurzie nie sú v spoločnosti Marius Pedersen žiadnou novinkou. Práve v Šulekove študentov Slovenskej technickej univerzity v Bratislave privítali už po niekoľkýkrát. „Dnešná návšteva študentov STU bola v poradí už tretia. Kvôli pandémii sme, žiaľ, túto aktivitu museli obmedziť, no o to viac ma teší, že sa nám túto už tradičnú spoluprácu podarilo obnoviť. Je to dobrý zvyk, ktorý pevne verím, že sa nám podarí zachovať aj do budúcnosti,“ hovorí regionálny riaditeľ spoločnosti Kamil Džačovský.

Ako ďalej doplnil, vzdelávaniu v tejto oblasti sa spoločnosť venuje dlhodobo naprieč všetkými vekovými kategóriami. „Je to neodmysliteľná súčasť zvyšovania a budovania environmentálneho povedomia verejnosti, na čom nám nesmierne záleží,“ dodal.

image

Hmyzí domček

Marius Pedersen, a.s.

Rovnako pozitívne hodnotí spoluprácu medzi Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave a spoločnosťou Marius Pedersen aj Jaroslav Hrudka zo stavebnej fakulty STU. „Dnešná exkurzia bola plánovaná pre študentov krajinného plánovania, vodných stavieb a vodného hospodárstva. V rámci týchto vzdelávacích programov sa študenti venujú aj téme odpadového hospodárstva. Tento typ návštev je pre študentov veľkým prínosom, pretože majú reálne v praxi možnosť vidieť to, čomu sa venujú počas vyučovacieho procesu na škole“.

image
Marius Pedersen, a.s.

Spoločnosť Marius Pedersen Slovensko a.s. so sídlom v Trenčíne, je dcérskou spoločnosťou najväčšej súkromnej dánskej spoločnosti v oblasti nakladania s odpadom – A/S MARIUS PEDERSEN. Marius Pedersen sa na Slovensku etabloval ako profesionálna spoločnosť, ktorá poskytuje služby v oblasti odpadového hospodárstva, údržby komunikácií a starostlivosti o zeleň. Spolupracuje s viac ako štyristo mestami a obcami, pričom tieto služby zabezpečuje takmer pre jeden milión obyvateľov. Viac informácií na www.mariuspedersen.sk

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
28. apríl 2024 00:05