StoryEditor

Živnostníkom pomôže životné poistenie viac ako nemocenské poistenie

27.05.2024, 00:00

Živnostníkom – teda samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) môže v prípade choroby alebo úrazu s dlhšou dobou rekonvalescencie komplikovať život slabé poistné krytie. Najmä mladší ľudia nepočítajú s dlhotrvajúcou chorobou alebo s rizikom úrazu, pričom si neuvedomujú, že práve v produktívnom veku mávajú najviac záväzkov. A nehovoríme len o hypotéke či leasingu.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

Samozrejme – hypotéka, leasing na auto či pôžička na rozbeh podnikania predstavujú významné záväzky. No mladí ľudia by si mali uvedomiť, že majú alebo v krátkom čase môžu mať malé deti. Poistné krytie pracovnej neschopnosti od štátu však toho veľa živnostníkom neponúka. Aj preto sa mnohí živnostníci radšej kryjú vlastnými úsporami a životným poistením. To však platí iba v tom lepšom prípade.

SZČO vs. zamestnanci

Na Slovensku je povinne nemocensky a dôchodkovo poistená temer každá SZČO. Povinnosť platiť sociálne odvody vzniká SZČO po podaní daňového priznania a prekročení zákonom stanovenej hranice príjmu pre konkrétny rok. Aký je teda rozdiel medzi SZČO a zamestnancami?

Živnostníci si často platia len minimálne alebo veľmi nízke nemocenské poistenie. Prečo? Najčastejšie preto, že počítajú každé euro a vyššie poistné si podľa ich presvedčenia nemôžu dovoliť.

 

 

Nešťastie nechodí po horách! Buďte pripravení, poistite sa ešte dnes.

 

 

Existuje však aj ďalší dôvod častej absencie platenia primeraného nemocenského poistenia živnostníkmi. „Nemocenské vypláca Sociálna poisťovňa nemocensky poisteným SZČO, ak majú zaplatené poistné na nemocenské poistenie včas a v správnej výške. Ďalším faktorom u nemocensky poistenej osoby je, že v posledných dvoch rokoch pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti bola nemocensky poistená aspoň 270 dní,“ poukazuje na ďalší dôvod finančná expertka Jana Počarovská a dodáva, že rovnaké podmienky platia aj v prípade ošetrovného.

Zatiaľ čo zamestnanci nastupujú v prípade ochorenia a následného odporúčania ošetrujúceho lekára na PN, živnostníkovi, ktorý si platil len minimálne odvody sa môže stať, že zostane prakticky bez prostriedkov a v horšom prípade sa dokonca zadlží.

„Prvé týždne choroby alebo úrazu obvykle zvládnu ľudia pokryť z krátkodobej finančnej rezervy. V prípade choroby či úrazu, ktoré si vyžadujú dlhšiu dobu liečby, finančná rezerva dochádza a nahrádza ju poistné plnenie,“ hovorí majiteľka pobočky Simplea Point Bratislava – Karlova Ves Jana Počarovská.

image

Jana Počarovská - Simplea

Simplea

V prípade SZČO preto platí ešte viac ako u zamestnancov, že musia mať vytvorenú solídnu finančnú rezervu, a to ideálne tri až šesť ich podnikateľských príjmov. „SZČO by mal mať pod sebou väčší finančný vankúš ako zamestnanec,“ upozorňuje J. Počarovská.

Riešením je životné poistenie

„Moji klienti – živnostníci sa preto viac ako na nemocenské poistenie spoliehajú na vlastnú rezervu a poistenie pracovnej neschopnosti. Obvykle ju zahŕňajú do životného poistenia spoločne s poistením trvalých následkov úrazu a závažnej choroby či invalidity,“ hovorí Jana Počarovská. Pri pracovnej neschopnosti odporúča nastaviť si dlhšiu karenčnú dobu a vyššiu dennú čiastku plnenia po jej uplynutí.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
15. jún 2024 01:57