StoryEditor

Odborníci varujú pred naberaním ďalších spotrebných úverov

19.06.2024, 00:00

Aktuálne štatistiky prinášajú negatívne správy o tom, že zadlženie slovenských domácností rastie. Nejde pritom len o rast dlhodobých úverov na bývanie, ale dochádza aj k významnému navyšovaniu objemu spotrebiteľských úverov.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

„Nech už je ekonomická situácia akákoľvek, vždy platí, že úver síce môže byť dobrý sluha, ale vždy je zlý pán,“ hovorí finančný expert spoločnosti Simplea Artur Zmeček.

Uvedomiť by si to podľa neho mali súčasní dlžníci, ale aj tí, ktorí zvažujú nabratie úveru. O tom, že nejde o zanedbateľné množstvo ľudí, svedčí aj ďalší údaj z registrov dlžníkov. Artur Zmeček v súvislosti s úvermi upozorňuje, že aj keď to ľudia nie vždy radi počujú, s každým úverom sa spája úrok, ktorý sa navyše podstatne zvýši vtedy, keď ľudia nezvládajú úver splácať načas.

 

Nájdite si najvýhodnejšiu hypotéku na trhu ešte dnes.

 

„Najmä u takzvaných rýchlych pôžičiek, kde vypožičané sumy nemusia byť vysoké, nakoľko majú slúžiť na preklenutie zlej situácie, do ďalšieho mesiaca, najbližšej výplaty, sa úroky pohybujú v dvojciferných číslach,“ upozorňuje finančný špecialista.

Do problémov so splácaním sa dostávajú najmä mladí ľudia

Zatiaľ, čo sa platobná morálka pri úveroch na bývanie podľa dát registrov dlžníkov dlhodobo zlepšuje, objem nesplácaných úverov na spotrebu sa v prvom štvrťroku tohto roka medziročne zvýšil.

„Vývoj nesplácaného dlhu zmenil svoj smer už začiatkom minulého roka. Zásluhu na tom má najmä zhoršená platobná morálka pri úveroch na spotrebu. uviedol A. Zmeček

Za dlhodobý trend síce označuje znižujúci sa počet ľudí, ktorí nesplácajú svoje dlhy, ale vzápätí aj upozorňuje na to, že aj napriek tomu rastie priemerná čiastka dlhu po splatnosti. Podľa Zmečeka ide o varovný signál. A to preto, že dochádza k ďalšiemu zadlžovaniu už zadlžených ľudí a spolu s ním k prehlbovaniu finančných problémov tých, ktorí dlhy nezvládajú splácať.

Ako ďalší varovný údaj uvádza to, že objem dlhu na spotrebu ohrozeného nesplácaním sa medziročne najrýchlejšie zvýšil u osôb vo veku od 18 do 24 rokov. A to napriek tomu, že aj v tejto kategórii klesá počet nesplácajúcich klientov.

Vo vekových skupinách sa celkový objem nesplácaného dlhu znížil iba u ľudí vo veku nad 55 rokov. Väčšie problémy so splácaním majú aj vekové skupiny 30-34 rokov.

image
Shutterstock

Úvery na spotrebu až na jednu výnimku odmietam

„Ak by som mal povedať čisto svoj osobný názor, tak pre mňa, z hľadiska domácností, dávajú zmysel len hypotekárne úvery. Respektíve úvery, ktorými ľudia riešia otázku bývania, pretože sa im to z hľadiska času oplatí,“ hovorí a dodáva: „Úvery na čokoľvek z princípu odmietam, pretože buď na danú vec, ktorú si chcem prostredníctvom tohto úveru zaobstarať, mám, alebo nemám. A keď na ňu nemám, nemal by som sa kvôli nej zadlžovať,“ vysvetľuje finančný expert Artur Zmeček s tým, že akceptovateľné preňho sú ešte úvery na kúpu auta, pretože často bývajú nevyhnutné pre chod domácnosti a pomáhajú v časovej úspore.

Podľa neho obozretný prístup k spotrebiteľským úverom súvisí s finančnou gramotnosťou ako takou. Nevyvracia, že sa môže stať, že domácnosť potrebuje náhle väčší finančný obnos, ak sa jej napríklad pokazí auto alebo niečo v domácnosti. Na druhú stranu, podľa neho, ani to nie je dôvod na to, aby sa rodina zadlžovala a následne preplácala istinu dlhu na úrokoch.

„Na tieto výdavky by mala domácnosť vždy pamätať dopredu. Čo znamená, že by si mala v čase, keď peniaze mimoriadne nemíňa, naopak tvoriť finančnú rezervu,“ vysvetľuje.

Minimálna rezerva by podľa jeho názoru mala predstavovať aspoň sumu zodpovedajúcu trom mesačným príjmom domácnosti, v tom lepšom prípade šiestim mesiacom.

„Samozrejme, že tieto peniaze nemusia mať ľudia doma v šuflíku s tým, že budú čakať, kým ich budú potrebovať, ale môže ich vložiť napríklad na sporiaci účet, z ktorého ich môže kedykoľvek vybrať a použiť,“ uzatvára.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
08. september 2024 01:31