Ing. Artur Oberhauser, Audítor, Daňový poradca, Súdny znalec, partner AUDIT TAX CONSULTING, s.r.oAUDIT TAX CONSULTING, s.r.o
StoryEditor

Artur Oberhauser: Z nevinnej optimalizácie k návšteve ozbrojeného komanda – ako si nevedomky privolať problémy

18.06.2024, 00:00

V tomto článku sa dozviete, ako môže Národná kriminálna agentúra (NAKA) vtrhnúť do vášho života bez varovania. Prevedieme vás svetom ekonomických trestných činov, kde vám ukážeme, ako sa môžete nevedomky stať terčom vyšetrovateľov. Zistíte, ktoré zbojnícke aktivity sú najobľúbenejšie u podvodníkov a prečo práve oni upútajú pozornosť polície. Podelíme sa o príbehy, ktoré ukazujú, že aj drobné prešľapy môžu viesť k veľkým problémom. A nakoniec, poradíme vám, ako sa vyhnúť nepríjemnej návšteve ozbrojeného komanda a udržať vaše účtovníctvo čisté a bez rizika. Čítajte ďalej a zistite, čo všetko sa skrýva za dverami, ktoré NAKA vykopne bez zaváhania.

Na začiatku som chcel tento blog pomenovať úplne inak. Jemnejšie. Mal som na mysli niečo ako „Keď vám NAKA zaklope na dvere, dôvodom môžu byť aj dane“. No ako som tak dával dokopy prvé riadky, už na úvode vyplynulo, že NAKA neklope. Rovno vám vyvalí dvere. Nepýta sa. Nezvoní. Nečaká kým otvoríte či prehodíte si cez pyžamo župan.

Zážitok, ktorý nechce prežiť nikto a pritom sa k trestnej činnosti môžete pripliesť úplne nevedomky. Znie to prinajmenšom strašidelne, ale dlhoročné skúsenosti v oblasti auditu, daňového poradenstva a vedenia účtovníctva mi neraz ukázali, že na horory nemusím chodiť do kina, ale vystačím si aj so svojimi klientmi. Bez srandy.

Ako sa vraví, že za všetkým hľadaj ženu, v tomto prípade platí, že cestu do pekla dláždia peniaze. Hoci ten príklad so ženou, nie je v tejto téme od veci. Aby mal klient pokojný spánok, treba mať účtovníctvo a ekonomiku firmy v poriadku. Čo to ale znamená v poriadku? Kto sa nestretol s jemnučkou optimalizáciou nech hodí kameňom. No niečo iné je kúpiť si čistiaci prášok na firmu a umývať s ním doma a iné je optimalizovať napríklad cez dane z príjmov cez firmy, ktoré vlastnia biele kone.

Top 3 „zbojnícke aktivity“, ktoré ti zaručia výnimočnú pozornosť a získaš najviac lajkov od operatívcov z NAKA.

Prvou je jednoznačne tvorba cezhraničných karuselových obchodov. Karuselové obchody pri podvode na DPH sú častým typom podvodnej schémy, ktorá zneužíva systéme DPH v rámci celej Európskej únie. Takýto typ podvodu skúšali už mnohí „podnikatelia“, ktorých napokon NAKA spolu s Finančnou políciou odhalila.

Asi najväčším príkladom je medzinárodná spoločnosť Clean Energy Trade, ktorá obrala Slovensko o 130 miliónov eur, práve na DPH. Slovenskí daniari pritom odhalili tento podvod gigantických rozmerov len na základe chybičky na jednej z faktúr. Fiktívny podvod s emisnými povolenkami však nebol nikdy úplne odhalený a v tomto prípade zostali páchatelia bez trestu. To je však vyslovene výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo, že okrádať štát spočiatku môže vyzerať ako dobrý biznis, no „návšteva“ ozbrojeného komanda túto predstavu veľmi rýchlo zmení.

Druhou, tiež obľúbenou zločineckou činnosťou, je optimalizácia dane z príjmov cez spoločnosti, ktoré vlastnia alebo riadia „biele kone“. Zväčša sa jedná o občana cudzej národnosti, ktorý je ťažko dohľadateľný, ideálne bezdomovec či feťák z ulice. Poprípade ide o náruživého podnikateľa alebo podnikateľku, ktorí  svoju bežnú odmenu výrazne navyšujú nad bežný štandart a tým umelo navyšujú náklad svojim klientom. S vysokým ziskom a z toho vyplývajúcou vysokou daňou sa nezaťažujú. Prepíšu firmu na nekontaktnú osobu (tzv. bieleho kona”) a zbavujú sa zodpovednosti odviesť vysokú daň. 

Tretie miesto v pomyselnom rebríčku najžiadanejších aktivít v oblasti finančných podvodov zo strany NAKA a Finančnej polície je krátenie DPH na fiktívnych obchodoch. Tento „biznis“ však už upadá, pretože kontrolné mechanizmy sa nielen u nás, ale aj v EÚ natoľko sprísnili, že kradnúť týmto spôsobom je v dnešnej dobe takmer nemožné.

Kedy už vieš, že je zle

V prvom rade, keď už k vám príde návšteva tohto druhu. Verte, že nechodia na kontrolné výlety, lebo nemajú čo robiť. Keď už raz prídu, majú na to silný dôvod. Ako to už býva, všetko sa odvíja od peňazí. Posudzuje sa teda hodnota vzniknutej škody v zmysle Trestného zákona. Do sumy 266 eur sa jedná o priestupok, nad túto sumu už ide o trestný čin. Trestný zákon vám ďalej vymedzuje kategóriu škody násobkom sumy 266 eur, napríklad malá škoda, väčšia, značná či škoda veľkého rozsahu. Na to už má polícia svoje interné postupy, tzv. Nariadenia ministra vnútra,  na základe výšky sumy a  príslušnej kategórie škody, ktorý policajný útvar má oprávnenie vyšetrovať daný skutok ako aj v závislosti od miestnej a vecnej príslušnosti.

Ale ako na vás prídu? Postupne, pomaly a veľmi podrobne vyhodnocujú podnety. Je to jeden prepojený systém, kde každý spolupracuje s každým, čoho výsledkom je záťah, ako tomu bolo  pred pár rokmi napríklad pri akcii fénix v nitrianskom kraji, kde u  viacerých obchodných spoločností finančná správa identifikovala vysoko rizikovú DPH či podozrenie na karuselové podvody. Svoj „kus dobrej roboty“ si v tomto dobre prepojenom kruhu robí Daňový úrad, Kriminálny úrad Finančnej správy aj Národná kriminálna agentúra. Práve NAKA tu vystupuje ako zadávateľ pre Daňový úrad, ktorý následne vykoná šetrenia prostredníctvom daňovej kontroly alebo miestneho zisťovania u daňovníkoch. Operatívci z NAKA nemajú čas hrabať sa v papieroch, oni chodia už na „hotové“. Čiže závery z Daňového úradu postúpia na NAKA a tá ďalej pokračuje v získavaní dôkazov o predpokladanej prebiehajúcej trestnej činnosti.

image

Ing. Artur Oberhauser, Audítor, Daňový poradca, Súdny znalec, partner AUDIT TAX CONSULTING, s.r.o

AUDIT TAX CONSULTING, s.r.o

A operatívci z NAKA majú svoje overené postupy, to im treba nechať. Postupne, skrytým spôsobom, získavajú informácie o podozrivých osobách, alebo organizovanej skupine, kde existuje predpoklad, že vykonávajú trestnú činnosť. Samozrejme, je dôležité, aby tieto „skúmané“ osoby ani len za mak netušili, že sú v hľadáčiku polície. To často zistia, až keď im kukláči rozrazia vchodové dvere.

Prvým impulzom, ako na seba „podnikateľ“ upúta pozornosť bezpečnostných zložiek môže byť napríklad kúpa luxusného auta, fotografie z extra drahej dovolenky v exotike na sociálnej sieti či všetko dokopy. Jednoducho veľká paráda za veľa peňazí v malom časovom úseku. Operatívec z NAKA vtedy zbystrí pozornosť a s pokorou a s láskou v srdci začne preverovať vašu majetkovo ekonomickú situáciu z tzv. otvorených zdrojov. Sami by ste neverili, čo všetko sa dá o vás dohľadať na internete či v tlači a medzi „kamarátmi“. Postupne zisťuje na koho je písaný váš nový Mercedes, preverí bankové účty, firmy či prepojenia a naviazanosť na ďalšie subjekty a osoby. Ak sa mu potvrdí jeho šiesty zmysel, že predsa len veľkosť výdavkov nekorešponduje s oficiálnymi príjmami, zacíti šancu ako z americkej detektívky. A už to ide...napichnutý telefón, sledovanie, hľadanie prepojení a je vymaľované. Obrázok zložený z malých čriepok môže ukázať pravdu o skrytom podvodníkovi okrádajúcom štát.

Treba povedať, že z NAKA úzko spolupracuje Národná spravodajská finančná jednotka (NSFJ), ktorá sleduje pohyby účtov a podozrivé finančné transakcie. A ako je známe, samotné banky majú povinnosť nahlasovať všetky podozrivé bankové pohyby práve tomuto policajnému úradu. Ak pri analytickom preverovaní majú podozrenie z páchania ekonomickej trestnej činnosti, svoje podklady postúpia kolegom na NAKA.

Vráťme sa však späť k neočakávanej  a vysoko pravdepodobne aj nechcenej návšteve NAKA. Ak sa zjaví úplne nečakane a celkom na tvrdo začne brať doklady a zaisťovať majetok, teda vykonáva tzv. invazívny úkon, je jasné, že osoba je už v štádiu trestného stíhania, prebieha oficiálne vyšetrovanie a operatívci z NAKA už majú príkaz na domovú prehliadku či prehliadku iných priestorov, kde je potrebné zaistiť dôkazy. Povolenie na tieto úkony získali dôkladným sledovaním, monitorovaním a skúmaním bankových prevodov, z čoho si následne vyskladali nepekný obraz o vašom podnikaní.

Už menovaným inštitúciám pomáhajú aj miestne príslušné policajné útvary, ako okresné riaditeľstvá Policajného zboru, krajské riaditeľstvá Policajného zboru (odbor kriminálnej polície, oddelenie ekonomickej kriminality), Europol či Interpol. Zašiť sa a potichučky kradnúť je tak stále viac a viac náročné, keďže všetky tieto úrady v prípade potreby úzko spolupracujú a zdieľajú si informácie.

A teraz si možno poviete, ešteže som starý dobrý poctivec, na takéto manévre by som nemal žalúdok. No aj tu môžete naraziť doslova na skryté míny. Jednou z nich sú vaši interní zamestnanci. Mám po ruke aj jeden príklad z praxe, aby bolo jasné, že sa to naozaj môže stať. Predstavte si, že váš účtovník, ovenčený dôverou svojich zamestnávateľov, pocítil silu a moc pri vystavovaní faktúr a tak si jedného dňa povedal, že bude robiť aj faktúry mimo riadne vedené účtovníctvo pre ľudí a firmy, ktorí hľadali spriaznenú dušu, čo im vyfakturuje službu a ponížia si svoju daň. Vlastne spravil dobrý skutok a dačo málo si aj prilepšil a to všetko prikrytý dobrým menom vašej spoločnosti. Lenže...super účtovník „zabudol“ uviesť tieto faktúry vo firemnom účtovníctve a aby toho nebolo málo, na „svojich“ faktúrach nastavil iný bankový účet, ako bol oficiálny firemný, kam mu chodili peniaze a s tými sa delil s milovníkmi optimalizačných faktúr. No a k majiteľom spoločnosti postupom času nabehla NAKA. Tí neskrývali svoj údiv a nemilé prekvapenie, akého zamestnanca roka majú vo firme. Našťastie neskončili v base ako organizovaná skupina páchajúca trestný čin krátenia dane. Takýto happy end však nie je vždy...

Ďalšou chuťovkou z praxe je vstup do obchodného reťazca, kde sa pácha ekonomická trestná činnosť, o ktorej však nemusíte vôbec tušiť. Stane sa z vás len takpovediac priekupník tovaru s malou maržou pri veľkom objeme. V takomto prípade ste zneužívaný len k jednému cieľu, skomplikovať prehľadnosť obchodných transakcií a navodiť ilúziu reálneho obchodovania s tovarom. No či vám to polícia uverí, že ste nasadli do nesprávneho vlaku je otázne.

Preto milí podnikatelia, berte vážne a na najjasnejší zreteľ dôležitosť výberu osoby či firmy, ktorá sa vám stará o ekonomiku, nakoľko ste to len a len vy, ktorí zodpovedáte za účtovné výkazy a daňové povinnosti. A budete to zasa len vy, ktorí budete predmetom vyšetrovania a preverovania.

Upozornenie: redakcia nie je autorom článku a nemusí sa stotožňovať s názorom autora.

Autor: Ing. Artur Oberhauser, Audítor, Daňový poradca, Súdny znalec, partner AUDIT TAX CONSULTING, s.r.o

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
08. september 2024 01:41