Róbert Melišek, majiteľ Simplea Point NitraSimplea
StoryEditor

Róbert MELIŠEK: Chcel som vybudovať niečo vlastné a zanechať rodine zabezpečenie do budúcna. Každá franšíza dostáva kompletnú podporu od centrály

24.06.2024, 00:00

Franšízing si spájame najmä s podnikaním v oblasti rýchleho občerstvenia alebo čerpacích staníc, v súčasnosti však ako franšízy fungujú aj cestovné kancelárie či doručovateľské služby. Do oblasti finančného poradenstva priniesla koncept franšízingu na Slovensko najväčšia česká skupina Partners Financial Service. Sieť slovenských franšíz buduje pod značkou Simplea Point. O tom, čo koncept franšízingu prináša majiteľom franšíz sme sa rozprávali s majiteľom Simplea Point Nitra Róbertom Meliškom.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

Aké sú výhody franšízingu v porovnaní so založením samostatného podnikania?

Franšízovú pobočku Simplea Point v Nitre mám viac ako dva roky a z vlastnej skúsenosti viem pomenovať niekoľko výhod. Som súčasťou osvedčeného franšízového konceptu, ktorý už niekoľko rokov funguje bez licenčných a franšízových poplatkov. V Českej republike je v ňom zapojených viac ako 180 franšízových pobočiek, na Slovenku 18 a otvorenie ďalších sa pripravuje. Každá franšíza dostáva kompletnú podporu od centrály v oblasti práva, marketingu, HR, IT, technickej podpory a vzdelávania tímu. To, že Simplea má unikátne vlastné softwarové zázemie, chcem zdôrazniť špeciálne. A keďže sa v oblasti financií pohybujem už niekoľko rokov, oceňujem aj klientske leady, zdieľanie klientskych kmeňov s obchodnou sieťou a nadštandardný dlhodobý odmeňovací model s kariérnym rastom.

Prečo ste sa rozhodli pracovať pod značkou Simplea?

Koncept Simplea oslovil mnohých z nás, ktorí pracujeme v oblasti financií roky. Simplea totiž priniesla unikátnu privátnu službu nie len pre bonitných, bohatých klientov, ale naozaj pre každého. A to ma na Simplea naozaj baví. Chceme, aby všetci naši klienti a ich rodiny boli s nami bohatší. Takúto privátnu službu dostavajú u bánk len najbonitnejší klienti. U nás každý. Zaujímame sa o  ciele, túžby, motívy našich klientov a pomáhame im bohatnúť. Simplea teda mení svet finančného plánovania k lepšiemu. Poskytujeme poctivé a zrozumiteľné finančné služby, definujeme nový štandard kvality a budujeme prvú poradenskú banku budúcnosti.

 

 

Založte si vlastné ziskové podnikanie.

 

Koľko pôsobíte v oblasti financií a prečo ste sa rozhodli odísť zo zamestnaneckého pomeru?

Vo finančnom sektore pôsobím od roku 2006. Trinásť rokov som pracoval v banke, z toho 10 rokov na pozícií Private Banker – Senior, kde som zastrešoval komplexnú individuálnu starostlivosť o VIP klientelu a budovanie vzťahov s kľúčovými klientami banky. Bonitná klientela je veľmi náročná, vyžaduje kvalitnú a individuálnu starostlivosť. Pochopil som, že keď chcem byť úspešným, musím urobiť niečo navyše pre takéhoto klienta, niečo inak ako zvyšok poradcov na trhu. Takisto som pochopil, že keď chcem byť nezávislým poradcom, tak musím vystúpiť z komfortnej zóny, teda zo zóny zamestnaneckého režimu. K tomuto rozhodnutiu ma motivovala moja manželka a jej neustála podpora. Chcel som vybudovať niečo vlastné a zanechať mojej rodine zabezpečenie do budúcna. Takisto som chcel odovzdať dlhoročné skúsenosti aj mojím kolegom, posunúť ich v kariére dopredu.

Ako ste sa dostali ku financiám?

Počas štúdia na strednej škole som aktívne hrával futbal v ŠK Slovan Bratislava. Mojím snom bolo byť profesionálnym športovcom, no zároveň som sa venoval aj štúdiu finančných trhov, investovaniu, finančnej gramotnosti a ekonomike vo všeobecnosti. K tomuto ma viedli aj rodičia. Oblasť financií a finančných trhov ma bavila. Keď po skončení strednej školy, nastalo v klube horšie obdobie a Slovan sa potácal na hranici bankrotu, zasiahli rodičia: „Zamestnáš sa a futbal budeš hrať rekreačne,“ povedali. Môj otec ma nahováral, aby som šiel do politiky alebo do bankovníctva. Vybral som si teda tú druhú možnosť a svoju bankovú kariéru som odštartoval ako pobočkový pracovník. Za 17 rokov som v rámci banky prešiel takmer všetkými pozíciami. Baví ma pomáhať ľuďom v oblasti financií. Riešiť ich potreby, motívy a ciele. Transparentne, komplexne.

image
Simplea

Ktorá oblasť financií je vám najbližšia a prečo?

Investície a budovanie majetku vedúceho k pasívnemu príjmu a finančnej nezávislosti. Pretože investovanie je jediný nástroj, ktorý vám v budúcnosti zaručí to, aby ste žili, nie iba prežívali.

Akú najmúdrejšiu radu ste dostali v živote?

Tým, že pracujem s ľuďmi, a to aj s naozaj bohatými ľuďmi, stretávam sa každodenne so zaujímavými myšlienkami a názormi. Z toho, čo som počul poviem štyri rady: 1. Čo môžeš urobiť dnes, neodkladaj na zajtra. 2. Neboj sa neúspechu. Neúspech, zlyhanie je len schodisko vedúce k úspechu. Preto sa nikdy nevzdaj a pracuj na svojom šťastí, na svojom osobnom raste. Nie je dôležité, koľkokrát človek  spadne, dôležité je zakaždým vstať, poučiť sa a pracovať na sebe. 3. Dbaj na rodinu. Žiadne peniaze a bohatstvo nestoja za to, aby si prišiel o najbližších. A posledná štvrtá súvisí s investovaním: Keď vám nabehne výplata, najskôr zaplaťte sebe až potom míňajte. Nastavte si investovanie, ale hlavne pravidelne a disciplinovane a uvidíte, že čas plynie síce rýchlo a rovnako pre nás všetkých, ale dokáže Vás milo prekvapiť, aký majetok si dokážete vybodovať za pár rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
07. september 2024 17:49