StoryEditor

Rekreačné poukazy zaplatia dovolenku i detský tábor

27.06.2024, 00:00

Dovolenkové a prázdninové obdobie je za dverami a mnoho rodín si necháva rozhodnutie, ako budú tráviť letné dni na poslednú chvíľu. Rodinný rozpočet a nedostatok času sú najčastejšie dôvody, ktoré ich limitujú. Riešením môže byť dovolenka či letné tábory pre deti na Slovensku, ktoré môžu byť aj vďaka rekreačným poukazom cenovo dostupnejšie.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou AMOBE.

Rekreačné poukazy sú benefitom, na ktorý majú nárok zamestnanci spoločnosti, ktorá zamestnáva viac ako 49 zamestnancov, pričom zamestnanec musí u daného zamestnávateľa pracovať aspoň 24 mesiacov. Pre menšie spoločnosti je možnosť poskytnúť zamestnancom rekreačný poukaz dobrovoľná. Príspevok pokryje zamestnancovi 55 % oprávnených nákladov na pobyt, čo zodpovedá najviac 275 € za kalendárny rok. „Zamestnanci môžu rekreačný poukaz využiť na úhradu ubytovania zamestnanca a jeho rodinných príslušníkov, pričom ubytovacie zariadenie musí podporovať príjem rekreačných poukazov a pobyt musí trvať minimálne dve noci. Poukazy možno navyše použiť aj na pokrytie nákladov na letné tábory pre žiakov základných a stredných škôl,“ vysvetľuje Juraj Králik, výkonný riaditeľ Asociácie moderných benefitov (AMOBE).

Vedeli ste, že:

Nárok si môžu uplatniť rodičia detí na prvom stupni základnej školy alebo v prvých štyroch ročníkoch osemročného gymnázia. Na účtovnom doklade, ktorý predložíte zamestnávateľovi by malo byť uvedené meno dieťaťa, ktoré sa na letnom tábore zúčastnilo. Keď sa vám nepodarí využiť rekreačný poukaz počas letných prázdnin, môžete tak urobiť počas ktorýchkoľvek školských prázdnin.

image
AMOBE

Poukazy šetria peniaze alebo ponúknu vyšší štandard pri minimálnej administratíve

Rekreačné poukazy využíva každoročne aj Ľubomír s manželkou (60): „Vďaka rekreačným poukazom absolvujeme každý rok týždňovú dovolenku na Slovensku. Vyberáme si wellness hotely, kde po aktívne strávenom dni môžeme večer oddychovať  pri bazéne alebo v saune. Tieto komplexné služby by sme si bez rekreačných poukazov nemohli dovoliť, vďaka nim vždy ušetríme  viac ako 200 eur. Použitie rekreačných poukazov je navyše administratívne veľmi jednoduché aj pre starších ľudí.“ Tento fakt potvrdzujú aj prevádzkovatelia ubytovacích zariadení či táborov pre deti.

image
AMOBE

Odstránenie legislatívnych obmedzení posilní zamestnancov i turizmus

Väčšina zamestnancov by privítalo možnosť získať rekreačný poukaz od každého zamestnávateľa. Súčasné legislatívne obmedzenia (RP môžu zamestnávatelia a firmy do 49 zamestnancov poskytnúť len dobrovoľne, hoci tvoria takmer polovicu pracovného trhu; tiež povinnosť odpracovať viac ako 24 mesiacov) sa ukazujú vzhľadom na dynamiku pracovného trhu ako prekonané. O sprístupnenie rekreačných poukazov čo najširšiemu spektru zamestnancov prejavili záujem samotní prevádzkovatelia zariadení (prieskum AHRS, jar 2024). Zamestnanci by tiež ocenili, ak by sa rekreačné poukazy dali uplatniť v širšom spektre služieb cestovného ruchu, čím by sa výraznejšie podporil samotný cestovný ruch na Slovensku. Až 96 % respondentov vidí v rekreačných poukazoch nevyužitý potenciál a privítali by, ak by nové Ministerstvo CR a športu rozvíjalo rekreačné poukazy ako nástroj pre rozvoj domáceho cestovného ruchu na Slovensku.

Pre rodičov zamestnancov od budúceho roka

Zamestnanec bude môcť od budúceho roka preniesť rekreačný poukaz aj na svojho rodiča. To v praxi znamená, že ho rodičovi bude môcť darovať a ten ho v jeho mene môže použiť na rekreáciu. Vyplýva to z novely Zákonníka práce poslancov koaličnej SNS, ktorú Národná rada definitívne schválila v stredu 12.6. "Prenositeľnosť rekreačného poukazu na rodiča zamestnanca má plošne podporiť možnosť využívania rekreačného poukazu zamestnanca a maximalizovať efektivitu ich pozitívnych vplyvov. Vďaka možnosti prenosu rekreačného poukazu bude mať rodič zamestnanca s nižším disponibilným príjmom väčšiu možnosť zúčastniť sa na aspoň jednej rekreácii počas roka, ktorá je potrebná na regeneráciu fyzických a psychických síl a zvýšenie kvality ich života," uviedli poslanci v dôvodovej správe. Hoci sa o účelnosti využitia tohto rozšírenia viedli živé diskusie, je jasné, že najmä tisíckam zamestnancov kritickej infraštruktúry, či služieb toto opatrenie umožní vyslať na prázdniny deti aj so starými rodičmi, čo je veľmi významná pomoc. 

image
AMOBE
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
02. júl 2024 20:02