StoryEditor

Za úspechom firmy sú ľudia, ktorí navzájom spolupracujú

27.06.2024, 00:00

Ich filozofiou je kvalita, ako vedomé plnenie každodenných činností a rozhodnutí. Nie je totiž len o procesoch a komunikácii, ale aj o vzťahoch s klientmi a partnermi, hovorí Marcel Vojtko, manažér oddelenia kvality a právneho oddelenia spoločnosti Erfolg, ktorá získala ocenenie TÜV SÜD Výnimočná firma za presadzovanie kvality.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťami TÜV SÜD a Erfolg.

V čom spočíva Váš prístup ku kvalite, zrejme každá firma sa snaží o kvalitu, ale v čom je váš prístup výnimočný?

Chcel by som zdôrazniť niekoľko faktorov, ktoré uplatňujeme v spoločnosti Erfolg. Je to predovšetkým inovácia, v rámci ktorej sa snažíme inovovať a hľadať nové spôsoby ako zlepšiť naše služby, čo nám umožňuje byť krok pred konkurenciou. Potom je to zodpovednosť, je to vzťah k našim zákazníkom, zamestnancom a ku spoločnosti. Zaviazali sme sa k etickému podnikaniu a spoločenskej zodpovednosti.  

Každý proces a každú službu  dôkladne  analyzujeme a sledujeme. Dbáme na detaily, aby sme dosiahli najvyššiu možnú kvalitu. Zapájame zamestnancov, pretože oni sú naším najväčším aktívom. Podporujeme ich rozvoj, motivujeme ich a zapájame do procesov zlepšovania kvality. Snažíme sa o transparentnosť, komunikujeme otvorene s našimi zákazníkmi a partnermi. Transparentne ukazujeme naše postupy, výsledky a ciele. Ocenenie TÜV SÜD Výnimočná firma potvrdzuje, že naša spoločnosť sa uberá dobrým smerom a naše úsilie o kvalitu je kladne hodnotené nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, čo vidíme aj počas zahraničných auditov zo strany klientov.

image

Marcel Vojtko, manažér oddelenia kvality a právneho oddelenia spoločnosti Erfolg

Erfolg

Vaša firma sa venuje preprave po celej Európe, aké máte divízie, čo všetko a akým spôsobom dokážete prepraviť, venujete sa aj ďalším záležitostiam, ktoré s medzinárodnou prepravou súvisia?

V spoločnosti sa venujeme vnútroštátnej a medzinárodnej cestnej preprave tovarov, skladovaniu, ako aj zastupovaniu v colnom konaní. Hlavné sídlo máme v Michalovciach a pobočky v Prešove a v Košiciach. Hlavným pilierom je medzinárodná preprava, najmä import zo západnej Európy. Okrem štandardnej medzinárodnej a vnútroštátnej prepravy sa špecializujeme aj na prepravu tovaru pod kontrolovanou teplotou pomocou chladiarenských a izotermických vozidiel. Táto zahŕňa aj prepravu farmaceutického tovaru. Venujeme sa aj preprave nebezpečného tovaru – ADR, nadrozmernej preprave a preprave tovaru formou čiastkových nákladov.

Ako vznikala firma, aký je jej príbeh?

Za vznikom spoločnosti Erfolg sú dvaja súčasní majitelia, Tomáš Tóth a Lilla Balla Bukóová, ktorí presne 6.6.2006, spolu s jedným zamestnancom, začali novú etapu formovania spoločnosti. Odvtedy sa spoločnosť rozrástla z jedného zamestnanca na viac ako 160 ľudí.

image
Erfolg

Ako ste rástli, čo bolo kľúčové, že ste dokázali rásť?

Rast je ako cesta, pri ktorej nás každý krok posúval vpred a pomáhal nám dosiahnuť naše ciele. Tieto kroky boli kľúčové pre osobný a profesijný rast. Snažili sme sa tvoriť spoločenstvo ľudí s podobnými názormi a potrebami. Rozvíjať sa, nám pomáhala vzájomná podpora a výmena skúseností. Úspech nie je len individuálnou záležitosťou. Stoja za ním ľudia, ktorí spolupracujú a tvoria spoločný úspech, to je dôležité si uvedomiť. Začiatky boli zložité, pretože každý začínal od nuly. Rástli sme aj pomocou skúsenosti, ktoré sme získavali. Aj keď to môže byť náročné, je to nevyhnutná súčasť procesu.

Pracovná morálka a profesionálne správanie mali tiež vplyv na naše vzťahy s obchodnými partnermi, a spoločne s inováciami, nám umožňovali rásť. Spoločnosť poskytovala a aj poskytuje zákazníkom a iným zainteresovaným stranám istotu, že má jasne zadefinované procesy a postupy na zabezpečenie kvality svojich služieb.

Ako sa menilo alebo stále sa mení podnikateľské prostredie, v ktorom pôsobíte?

Podnikateľské prostredie v špedičnej činnosti sa neustále vyvíja a adaptuje na nové výzvy. Zavedenie homeoffice a flexibilného pracovného času, ukazuje našu schopnosť prispôsobiť sa a udržať kontinuitu aj v nestabilných časoch. Globálne udalosti, ako napríklad pandémia či vojnový konflikt, mali významný dopad na špedičnú činnosť. Preto sme reagovali na tieto výzvy zvýšeným koncentrovaním sa na komunikáciu s klientmi a prispôsobovaním služieb ich potrebám, čo je kľúčové pre udržanie stability a rastu. Inovácie v službách sa špecializujú na bezproblémový návrh komplexných riešení v medzinárodnej preprave, čo zahŕňa prepravu tovaru pod kontrolovanou teplotou, expresné prepravy urgentného charakteru a prepravu nebezpečného tovaru. Táto schopnosť, inovovať a prispôsobiť služby rýchlo sa meniacim potrebám, je nevyhnutná pre úspech v dynamickom podnikateľskom prostredí.

V súčasnosti sa firmy zameriavajú na efektívnosť, rýchlosť a spoľahlivosť dodávateľského reťazca so zameraním sa najmä na bezpečnosť prepravovaného tovaru, pretože sa zvýšila kriminalita pri týchto službách. Kvôli preukázaniu zodpovednosti, aj v smere k bezpečnosti, sme sa stali členmi spoločnosti TAPA (Asociácia na ochranu prepravovaného majetku s cieľom pomôcť výrobcom a odosielateľom a ich poskytovateľom logistických služieb minimalizovať straty z ich dodávateľských reťazcov v dôsledku krádeží nákladu).

image
Erfolg

Aké sú pre firmu a pre ľudí, ktorí v nej pôsobia, aktuálne najväčšie výzvy?

Pôsobíme v odvetví, v ktorom sa rýchlo menia podmienky. Preto musíme byť schopní prispôsobiť sa novým situáciám a riešiť nečakané udalosti. S nárastom technológií sa stretávame s potrebou digitalizácie a automatizácie procesov.  To zahŕňa sledovanie zásielok, optimalizáciu trás, riadenia zásob, či automatizáciu v administratívnej oblasti. Taktiež musíme neustále zdokonaľovať sieť partnerov, pomocou ktorých dokážeme zabezpečovať kvalitné služby.

Asi najväčšou výzvou je udržateľnosť a ekológia. Rastúci dôraz na udržateľnosť a environmentálnu zodpovednosť znamená, že musíme neustále vytvárať a nasledovať ekologické riešenia a minimalizovať svoj vplyv na životné prostredie.

Ako vidíte firmu v budúcnosti, čo by ste chceli dosiahnuť, aké máte vízie do budúcnosti?

Celkovo vidím budúcnosť spoločnosti ako kombináciu technológií, udržateľnosti a globálnej spolupráce, ktorá umožní efektívne a spoľahlivé prepravy tovarov.

Ako vnímate ocenenie Výnimočná firma, s akými pocitmi ste ho prijali?

S veľkou pokorou a hrdosťou sme prijali ocenenie Výnimočná firma v kategórii presadzovanie kvality. Je to pre mňa a celý môj tím, ako aj pre celú spoločnosť, veľký záväzok a zároveň potvrdenie nášho úsilia.

Presadzovanie kvality je pre nás viac než len heslo. Je to filozofia, ktorá sa premieta do každodenných činností a rozhodnutí. Naša firma sa snaží neustále zdokonaľovať, inovovať a prispôsobovať sa meniacim sa podmienkam. Veríme, že kvalita nie je len o výsledkoch, ale aj o procesoch, o komunikácii a o vzťahoch s našimi klientmi a partnermi. Toto ocenenie je pre nás povzbudením a zároveň záväzkom.

O TÜV SÜD Slovakia

TÜV SÜD Slovakia je uznávanou spoločnosťou, ktorá poskytuje služby v oblasti certifikácie, inšpekcie a vzdelávania. Od roku 2022 na Slovensku prevádzkujeme modernú sieť staníc STK. Sme členom medzinárodnej skupiny TÜV SÜD s viac ako 150-ročnou tradíciou a 25tisíc odborníkmi po celom svete. V projekte Výnimočná firma oceňujeme firmy a osobnosti, ktoré sa zaslúžili o presadzovanie kvality, inovácií a spoločenskej zodpovednosti na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
27. jún 2024 00:03