Dreamstime
StoryEditor

Zoberte si na pomoc aj virtuálneho asistenta

28.06.2024, 00:00

Firmy čelia mnohým kybernetickým hrozbám, ktoré ich môžu zasiahnuť cez široké spektrum vektorov. Správcovia zodpovední za IT bezpečnosť tak majú neľahkú úlohu reagovať na detekcie z rôznych bodov – od počítačov cez mobilné zariadenia až po cloud.

Orientovať sa v množstve hlásení, z ktorých niektoré môžu byť len falošnými poplachmi, je mimoriadne náročné. Stáva sa, že aj skúsení analytici sú natoľko preťažení, že ich vnímanie hrozieb je zahmlené pribúdajúcim množstvom úloh. Umelá inteligencia však umožňuje tieto výzvy riešiť.

Bezpečnosť na pár kliknutí

Špičkové bezpečnostné technológie ako rozšírená detekcia a reakcia (XDR) si vyžadujú na svoju správu značné množstvo vysokokvalifikovaných pracovníkov. Firmy preto riešia túto situáciu automatizáciou pomocou technológií založených na umelej inteligencii alebo outsourcingom služieb kyberbezpečnosti.

Umelá inteligencia už významne pomáha administrátorom v rámci XDR riešenia ESET Inspect s koreláciou a kontextualizáciou detekcií. Vďaka tomu môžu začínajúci aj pokročilí správcovia lepšie porozumieť detekciám, čo vedie k rýchlejšej a presnejšej reakcii. Funkcia automatizovaného vytvárania incidentov odbremeňuje bezpečnostných pracovníkov od zdĺhavého zaznamenávania incidentov, čo im umožňuje venovať sa strategickej agende.

Bezpečnostným administrátorom prácu ešte viac uľahčí virtuálny asistent. ESET AI Advisor pomôže operátorom identifikovať, analyzovať a zmierniť hrozby prostredníctvom konverzačných podnetov a interaktívneho dialógu, čím sa plnenie bezpečnostných úloh zredukuje na niekoľko kliknutí.

Spoľahlivý asistent

ESET AI Advisor je generatívny asistent kybernetickej bezpečnosti založený na umelej inteligencii, ktorý ponúka personalizované poznatky a okamžitú pomoc prispôsobenú špecifickým potrebám organizácie. Bezpečnostným analytikom pomáha s jednou z najčastejšie sa opakujúcich úloh – s vyšetrovaním incidentov.

Chatbot poskytuje relevantné a praktické poznatky v reálnom čase. Zjednodušuje komplexné informácie o hrozbách a sprístupňuje ich aj menej skúseným odborníkom v oblasti IT bezpečnosti. Umožňuje tak bezpečnostným analytikom s rôznymi úrovňami zručností rýchlo reagovať na kritické situácie a minimalizuje následky narušenia bezpečnosti, čo vedie k efektívnejšej správe incidentov.

Tento trendový nástroj navyše dokáže automatizovať zdĺhavé úlohy, ako je zber dát, extrakcia a základné vyhľadávanie či detekcia hrozieb. Dokáže tiež označiť neobvyklé alebo podozrivé správanie a pomáha bezpečnostným tímom prijať príslušné opatrenia. Taktiež asistuje pri rozpoznávaní pokusov o phishing a radí používateľom, ako sa nestať obeťou podvodných e-mailov alebo webových stránok. Nástroj ESET AI Advisor je aktuálne v ponuke ako súčasť XDR modulu ESET Inspect v rámci úrovne ochrany ESET PROTECT MDR Ultimate.

Igor Kmiť, PR Specialist ESET Slovensko

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
28. jún 2024 00:04