StoryEditor

Ľuboš Krpelan z Microsoftu: AI asistenti budú čoraz viac integrovaní do našich domácností, dokonca poskytnú aj emocionálnu podporu

13.08.2024, 00:00

Dve tretiny lídrov (66 %) by nezamestnali niekoho bez zručností v AI. Umelá inteligencia robí ohromné pracovné zaťaženie znalostných pracovníkov a manažérov zvládnuteľnejším. Copilot, nástroj generatívnej AI z dielne Microsoftu, je dnes súčasťou klasických kancelárskych nástrojov a využívajú ho milióny ľudí po celom svete. Jeho najintenzívnejšími používateľmi na začiatku boli tvorcovia, výskumníci, programátori. Dnes asistuje aj vrcholovým manažérom. Podľa Ľuboša Krpelana, Business Leada spoločnosti Microsoft pre Slovensko, dokážeme využívaním AI dokonca predchádzať vyhoreniu.

Aká je podľa vás budúcnosť AI? Kam smeruje jej vývoj?

Náš prístup k umelej inteligencii vychádza z presvedčenia, že by sa mala vyvíjať zodpovedne a eticky s dôrazom na bezpečnosť a ochranu súkromia. Microsoft je odhodlaný rozvíjať AI spôsobom, ktorý zvyšuje ľudské schopnosti, podporuje inkluzívnosť a dôveru a zdôrazňuje aj dôležitosť spolupráce, čo vidieť na našom partnerstve s OpenAI a zapojení sa do iniciatív, ako je Koalícia pre overovanie pravosti obsahu (C2PA), zameraných na boj proti deepfakes a dezinformáciám. Úsilie Microsoftu v oblasti umelej inteligencie sa netýka len technológií, ale aj riešenia spoločenských výziev a zabezpečenia toho, aby z umelej inteligencie mali prospech všetci. Významný pokrok môžeme predpokladať hlavne v oblastiach ako automatizácia a robotika, kde budú AI a roboty čoraz viac integrované do výrobných procesov, logistiky a služieb, čo povedie k vyššej efektivite. V zdravotníctve bude AI hrať kľúčovú úlohu v diagnostike, personalizovanej medicíne a vo vývoji nových liekov. Vo vzdelávaní AI transformuje vzdelávacie systémy tým, že poskytne personalizované vzdelávacie programy a podporu pre študentov. V doprave sa môžeme tešiť na autonómne vozidlá a optimalizáciu trás a v energetike bude AI pomáhať pri riadení a optimalizácii energetických sietí, čo povedie k efektívnejšiemu využívaniu obnoviteľných zdrojov energie. Druhá rovina je osobné používanie generatívnej AI v každodennom živote. Už dnes vidíme, že AI asistenti budú čoraz viac integrovaní do našich domácností, kde pomáhajú s úlohami ako plánovanie, nákupy a dokonca aj s emocionálnou podporou. AI bude čoraz viac personalizovaná, schopná lepšie porozumieť a reagovať na individuálne potreby. Vývoj smeruje k vytváraniu AI systémov, ktoré sú nielen inteligentné, ale aj etické a transparentné, čím sa zabezpečí ich dôveryhodnosť a bezpečnosť. A nezabudnime na investície do infraštruktúry a technológií na podporu rozvoja AI.

Ak nie som vysoko špecializovaný odborník, ktorý pracuje s technológiami na báze AI už dnes (lekár, zákaznícky servis a podobné povolania), ako môžem naskočiť na túto vlnu, aby som získaval nevyhnutné zručnosti pre budúcnosť?

Trh práce sa vďaka AI mení na všetkých úrovniach. Podľa posledného prieskumu Microsoftu 2024 Work Trend Index Annual Report tvrdí až 69 % odborníkov, že umelá inteligencia im môže pomôcť k rýchlejšiemu povýšeniu, a ešte viac (79 %) ich hovorí, že zručnosti v oblasti umelej inteligencie rozšíria ich pracovné príležitosti. Zodpovednosť za vzdelávanie tak nesú firmy, jednotlivci, ale i my. Aj preto sme spolu s LinkedIn prišli s iniciatívou bezplatných kurzov zameraných na oblasť generatívnej AI. Iba za posledný rok ju využilo viac ako 1,5 milióna záujemcov. Podobných iniciatív máme na celom svete ešte oveľa viac. Od roku 2020 sa do nich zapojilo viac než 80 miliónov ľudí. Odporúčam preto neváhať, pýtať sa a vzdelávať sa. Ja osobne som sa veľmi rýchlo naučil používať náš Microsoft Copilot, integrovaný do kancelárskych nástrojov, ktorý vám môže pomôcť automatizovať rutinné úlohy a poskytovať inteligentné odporúčania, čím okamžite zlepšíte svoje digitálne zručnosti priamo v kontexte vašej práce. Samozrejme, je dobré, keď sa na začiatku oboznámite so základmi AI a jej aplikáciami v danom odbore.

Ak si odmyslíme prácu, načo by mi bol taký AI asistent v bežnom živote?

AI asistenti môžu byť veľmi užitoční aj mimo pracovného prostredia a môžu výrazne zlepšiť kvalitu nášho každodenného života. Osobne rád používam AI na plánovanie dovoleniek. Čoraz viac preferujem dovolenku, ktorú si prispôsobím podľa svojich a rodinných predstáv. Používam Copilot Vacation Planner (je súčasť verejne dostupnej mobilnej aplikácie Copilot), ktorý je schopný poradiť destináciu podľa preferencií, prípadne naplánovať celý trip. Veľkou oblasťou je samovzdelávanie. AI asistenti môžu poskytovať prístup k vzdelávacím materiálom a ku kurzom, pomáhať s učením nových jazykov alebo zručností, a dokonca aj poskytovať personalizované odporúčania na základe vašich záujmov.

Dokážu AI asistenti ako Copilot nahradiť zamestnancom napríklad chýbajúce reálne digitálne zručnosti? Je to ich cieľom?

Na začiatok treba zdôrazniť, že AI asistenti ako Microsoft Copilot nie sú navrhnutí na to, aby nahradili zamestnancov, čo je častá obava. Naopak, ich cieľom je pomáhať a podporovať zamestnancov v práci. Copilot dopĺňa a zlepšuje ich digitálne zručnosti tým, že automatizuje rutinné úlohy a pomáha byť kreatívnejší. Túto skutočnosť potvrdzuje aj prieskum 2024 Work Trend Index Annual Report. Microsoft Copilot môže napríklad pomôcť s tvorbou dokumentov, analýzou dát, vytváraním obsahu, plánovaním projektov a mnohými ďalšími úlohami, ktoré by si inak vyžadovali pokročilé digitálne zručnosti, ale najmä veľkú časovú investíciu. Copilot tak pomáha zamestnancom zlepšovať ich efektivitu a zároveň je i silným motivačným prvkom proti vyhoreniu pre veľký objem práce. Cieľom AI asistentov ako Copilot je teda skôr pomáhať vytvárať prostredie, kde sa zamestnanci môžu neustále učiť a zlepšovať, čo je kľúčové pre úspech v dnešnom rýchlo sa meniacom digitálnom svete.

Microsoft má svojho Copilota, ktorý je súčasťou kancelárskych programov, a spôsob, akým pracuje, je dosť návykový, lebo uľahčuje rutinné činnosti. Ako rýchlo sa dá zvládnuť, resp. naučiť sa používať Copilota efektívne?

Naučiť sa používať Copilota efektívne je relatívne rýchly proces, najmä vďaka jeho intuitívnemu dizajnu a integrácii do známych kancelárskych nástrojov. Väčšina používateľov zvládne základné funkcie v priebehu niekoľkých dní až týždňov. Ako som už spomenul, v prípade pokročilejších výstupov a funkcií to môže vyžadovať trochu viac času a praxe. Existuje veľa dostupných návodov, videí a školení, kde sa dajú praktické skúsenosti používateľov zdieľať. My v Microsofte sa učíme najmä navzájom jeden od druhého. Zdieľame si prompty aj úspešné výstupy. Alebo sa môžete spýtať priamo Copilota.:-)

Aké konkrétne úlohy alebo projekty sa dajú úspešne zvládnuť?

Predstavte si, že pracujete ako obchodný manažér a máte na starosti rozšírenie portfólia klientov. S Copilotom môžete zvládnuť celý proces efektívnejšie. Najprv vám pomôže analyzovať trh a identifikovať potenciálnych klientov na základe rôznych kritérií, ako sú odvetvie, veľkosť spoločnosti a geografická poloha. Potom môžete využiť Copilota na generovanie personalizovaných obchodných ponúk a prezentácií pre jednotlivých klientov. Pomôže vám tiež s úpravou a optimalizáciou textov, aby boli čo najpresvedčivejšie. Copilot môže automatizovať sledovanie e-mailovej komunikácie s klientmi, pripomínať vám dôležité termíny a pomáhať s plánovaním stretnutí. Môže tiež pripraviť návrhy odpovedí na e-maily, čím šetrí váš čas. Počas obchodného procesu analyzuje údaje o výkonnosti vašich obchodných aktivít, ako sú miery odpovedí na e-maily, úspešnosť stretnutí a uzatváranie obchodov. Na základe týchto dát vám poskytne odporúčania na zlepšenie vašej stratégie. Na konci obdobia pomôže vytvoriť prehľadnú prezentáciu výsledkov vašich obchodných aktivít vrátane grafov a vizualizácií, ktoré môžete prezentovať vedeniu alebo tímu. Týmto spôsobom vám Copilot pomôže zvládnuť celý obchodný proces od identifikácie potenciálnych klientov až po vyhodnotenie výsledkov.

Čo považujete za najväčšiu výhodu Copilota?

Najväčšou výhodou Microsoft Copilot pre každodennú prácu je jeho schopnosť zjednodušiť a zvýšiť produktivitu. Copilot dokáže zvládnuť opakujúce sa úlohy, ako je plánovanie stretnutí, správa e-mailov a generovanie správ, čím vám uvoľní čas na dôležitejšiu prácu. Integruje sa bezproblémovo s aplikáciami Microsoft 365, ako sú Teams, Word, Excel a PowerPoint, čo uľahčuje spoluprácu s kolegami, zdieľanie dokumentov a sledovanie pokroku projektov. Copilot pomáha pri brainstormingu nápadov, tvorbe obsahu a navrhovaní prezentácií, čo vám umožňuje byť kreatívnejší a efektívnejší. Analyzovaním údajov a generovaním prehľadov pomáha Copilot rýchlo prijímať informované rozhodnutia. Dokáže zhrnúť stretnutia, zvýrazniť kľúčové body a poskytnúť akčné odporúčania. Copilot sa učí z vašich pracovných návykov a preferencií, ponúka prispôsobené návrhy a podporu, aby vám pomohol pracovať inteligentnejšie. Celkovo Microsoft Copilot funguje ako všestranný asistent, ktorý zvyšuje vašu produktivitu a kreativitu a zároveň zjednodušuje vaše každodenné úlohy. Funguje tak v angličtine, ako i v slovenčine.

Aké sú vaše obľúbené funkcie alebo triky, ktoré ste sa naučili používať?

Pri svojej práci často pracujem s rozsiahlymi dokumentmi (napr. výročné správy, návrh zákona...), ktoré je potrebné prečítať a správne pochopiť. Preto oceňujem, že Copilot dokáže dokument „prečítať za mňa“, pripraviť rýchly rešerš a zamerať sa na dôležité informácie podľa mojich požiadaviek. Následne môžem tieto informácie ďalej spracovať, napríklad vytvoriť prezentáciu. Jednou z mojich obľúbených funkcií je využitie Copilota v MS Teams. Ak meškáte na online poradu alebo ju zmeškáte, Copilot vie pripraviť sumár toho, čo bolo hovorené počas vašej neprítomnosti. Na konci porady dokáže pripraviť zápis a prípadné úlohy pre účastníkov. Úplne inú dimenziu práce prináša Copilot pre programátorov alebo kyberbezpečnostných pracovníkov, kde dokáže riešiť veľmi sofistikované problémy.

Čo by ste odporučili ľuďom (iným manažérom), ktorí uvažujú o používaní Copilota?

Všeobecne odporúčam začať s malými krokmi a postupne integrovať Copilota do každodenných pracovných procesov a nájsť si oblasti, v ktorých je pre vás Copilot najväčším pomocníkom. Keďže každý rieši iné úlohy, budeme najskôr využívať aj iné funkcie Copilota. Je dôležité byť otvorený novým technológiám a neustále sa učiť. Súčasní používatelia AI a Copilota tvrdia, že im pomáha šetriť čas (90 %), sústrediť sa na najdôležitejšiu prácu (85 %), byť kreatívnejší (84 %) a viac si užívať prácu (83 %). Takže investícia do jeho používania sa určite oplatí.

image

Ľuboš Krpelan

Microsoft

Kto Je Ľuboš Krpelan

 Ľuboš Krpelan pôsobí v Microsofte viac ako dva roky vo funkcii Business Leada pre Slovensko. Predtým zastával pozíciu riaditeľa spoločnosti DataCentrum, ktorá plní funkciu informačného centra pre rezort Ministerstva financií Slovenskej republiky. Na pozícii generálneho riaditeľa komerčnej zložky pre Dell Technologies Slovensko (2018 – 2020) sa ako člen manažmentu a člen seniorného tímu pre severovýchodnú Európu medzi iným špecializoval aj na tímový manažment, obchodné výsledky, rozvíjanie a udržiavanie zákazníckych vzťahov a komunikáciu trhovej stratégie v kombinácii s jej efektívnou implementáciou.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
14. september 2024 18:18