StoryEditor

Svojim skokom sa dostal medzi svetové špičky: Kapustík so športovcami pilujú formu na zimu

27.08.2024, 00:00

Na Slovensku nemáme skokanský mostík vyhovujúci medzinárodným parametrom, no napriek tomu sa môžeme pochváliť veľkým talentom. Skokan na lyžiach Hektor Kapustík sa na prichádzajúcu zimnú sezónu v tomto období aktívne pripravuje a môže sa pochváliť prvým osobným rekordom. Jeho kolegovia zo Zväzu slovenského lyžovania pracujú rovnako tvrdo a hoci je vonku leto v plnom prúde, už teraz sa fanúšikovia tešia na ich úspech v nadchádzajúcej sezóne.

Prvý júlový deň začal Kapustík s prípravou v rakúskom Eisenerz, kde zdokonaľoval svoju skokanskú techniku. Bol to práve aktívny návrat na mostíky a tvrdé tréningy, ktoré stáli za jeho veľkým úspechom v slovinskej Planici. Počas tréningového kempu, kde sa zúčastnilo asi 150  skokanov, sa mu totiž podarilo prekonať osobný rekord, keď skočil úžasných 143 metrov. „Doprial som si aj trochu oddychu a pár dní som strávil v Chorvátsku. No priznám sa, že som sa už tešil na ďalšie skákanie,“ povedal mladý talentovaný športovec. A zjavne mu regenerácia prospela, pretože v poľskom Zakopanom zaletel na mostíku K-125 ešte ďalej! „Opäť som preskočil môj osobný rekord o tri metre a som nadmieru spokojný,“ vyjadril radosť Kapustík. Nadšení sú určite aj slovenskí športoví fanúšikovia, pretože s dĺžkou skoku 146 metrov sa dostáva medzi svetové špičky. Veď si pripomeňme, že vlani v decembri vyhral Svetový pohár vo švajčiarskom Engelbergu Stefan Kraft  z Rakúska, keď sa mu podarili dva skoky o dĺžke 135 a 142 metrov.

image

zľava: Sára Pitoňáková, Katarína Pitoňáková, Dorota Pitoňáková, Oliver Šebesta a Samuel Sakál

ZSL

Tvrdá drina namiesto oddychu čakala v júli aj ďalšie členky Zväzu slovenského lyžovania, pretekárky v snowboardcrosse, Dorotu a Sáru Pitoňákové, ktoré sa počas sústredenia v Dolnom Kubíne naplno venovali príprave na zimu. „Zamerali sme sa na silový tréning, na zlepšenie kondície aj svalovej hmoty,“ prezradila Dorota Pitoňáková. So zaťažovaním po nedávnom zranení začala konečne aj druhá sestra Pitoňáková, Sára. „Cvičila som hlavne koleno s kondičným trénerom, aby som predišla ďalším zraneniam,“ ozrejmila svoj tréningový plán nadaná športovkyňa. Keďže sa sestry počas júla nedostali na sneh, obľúbený snowboard zastupoval už tradične bicykel, atletika, ale aj skateboard.

To, že najlepším priateľom lyžiara je bicykel, potvrdil aj Oliver Šebesta. Ten vlani v apríli suverénne zvíťazil na šampionáte v Copper Mountain v americkom Colorede. Slovenský reprezentant v snowboardcrosse má len pätnásť rokov, no svoj obrovský talent stále rozvíja a počas leta trénuje najmä na bicykli. „Na Štrbskom Plese sme si poriadne zašliapali aj dlhé trasy, čiže telo dostalo zabrať,“ potvrdil Šebesta.

Snowboardcrossu učaroval aj 20-ročnému Samuelovi Sakálovi, ktorý, spolu s ostatnými členmi Zväzu slovenského lyžovania, absolvoval sústredenie v Dolnom Kubíne a na Štrbskom Plese. Rovnako ako jeho kolega zo zväzu si bol oddýchnuť pri slovenskom mori v Chorvátsku, hoci úplne sa to oddychom nazvať nedalo. „Nemal som ani jeden deň bez tréningu. Používam totiž takú aplikáciu, s ktorou môžem trénovať kdekoľvek,“ odhalil svoje tajomstvo Sakál.

image

zľava: Samuel Sakál, Katarína Pitoňáková, Dorota Pitoňáková, Sára Pitoňáková, Oliver Šebesta

ZSL

Každodenný tréning je súčasťou leta aj Kataríny Pitoňákovej, ďalšej úspešnej členky Zväzu slovenského lyžovania. Mladá športovkyňa sa venuje snowboardcrossu. „Strávila som tri týždne na sústrední v Dolnom Kubíne, kde sme mali až deväť tréningov týždenne. Teším sa, že konečne som mohla naplno začať s letnou prípravou po zranení členka,“ povedala Katarína Pitoňáková.

Vzhľadom k výbornej príprave zostáva slovenským fanúšikom len čakať na začiatok zimnej sezóny a dúfať v skvelé výsledky našich športovcov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
14. september 2024 08:53