Reakcie v kríze sú často pokrivené stresom, preto sú príprava a plán kľúčové.dreamstime
StoryEditor

Nemocnice majú traumatologický plán. Máte taký plán aj pre IT?

25.10.2024, 00:00

Traumatologický plán slúži v nemocnici na zabezpečenie vlastného fungovania v krízových situáciách. Keď treba plniť úlohy vyplývajúce z krízového plánu, poskytuje niečo ako manuál. Jeho súčasťou sú napríklad aj dôležité inštrukcie na poskytovanie rýchlej prvej pomoci zraneným.

V súčasnej digitálnej dobe sa preto logicky ponúka otázka, prečo nemať podobný traumatologický plán pre IT prevádzku. Tieto plány slúžia na riadenie kontinuity činností (Business Continuity Planning – BCM).

Bez dôkladného plánu riskujete, že vaše IT systémy, služby či procesy sa zastavia práve vtedy, keď ich najviac potrebujete – či už kvôli kybernetickému útoku, technickému zlyhaniu, alebo prírodnej katastrofe.

Prevencia straty údajov a zlyhania systémov

Predstavte si, že dôležitý informačný systém v nemocnici zlyhá. V tomto momente ide o minúty, možno sekundy. Každá oneskorená diagnóza alebo liečba môže mať fatálne následky. BCM pripravuje organizáciu na tieto situácie tak, aby pracovníci vedeli, čo robiť. V rámci BCM sú definované kľúčové procesy a technológie, ktoré musia byť obnovené ako prvé, a zároveň zabezpečuje, aby boli chránené a dostupné kritické dáta.

Zabezpečenie nepretržitých služieb aj v kríze

Riadenie kontinuity IT služieb v rámci BCM zabezpečuje, že aj počas výpadku alebo krízy budú systémy fungovať na akceptovateľnej úrovni. Pre nemocnice to znamená, že lekári budú mať prístup k zdravotným záznamom pacientov, a pre firmy, že dôležité obchodné operácie nebudú paralyzované.

Rýchla obnova po incidente

Bez ohľadu na to, či ide o kybernetický útok alebo zlyhanie IT infraštruktúry, BCM poskytne jasný plán, ako reagovať pri krízových situáciách. Rýchle rozhodovanie a realizácia plánu obnovy po havárii môžu byť kľúčové pre minimalizáciu strát. BCM definuje maximálny tolerovateľný čas výpadku, ktorý určuje, ako dlho môže vaša organizácia fungovať v krízovom režime bez závažných dosahov.

Ochrana reputácie

Rýchla a efektívna reakcia na krízu výrazne ovplyvňuje, ako vás vnímajú pacienti, zákazníci či obchodní partneri. Ak nie ste pripravení, vaše meno môže utrpieť. BCM vám pomôže reagovať profesionálne a udržať si dôveru verejnosti aj v náročných situáciách.

Príprava na ransomvér a ďalšie hrozby

Kybernetické útoky sú na vzostupe, a preto musíte byť pripravení čeliť napríklad aj ransomvérovým útokom. BCM zabezpečí, že viete, ktoré systémy priorizovať a ako obnoviť prístup k dátam bez platenia výkupného. Včasné zálohy a ich správne využitie môžu byť kľúčové pre minimalizáciu škôd.

Testovanie a neustále zlepšovanie

BCM nie je len o vytvorení plánu, ale aj o jeho pravidelnom testovaní a aktualizácii. Cvičenia, ako sú „table-top“ simulácie, pomáhajú identifikovať slabé miesta a zlepšiť plány na základe skutočných scenárov. Tréningy pripravujú organizáciu zvládnuť aj tie najneočakávanejšie krízy.

Kľúč k nepretržitému fungovaniu

V dnešnom svete je plán na riadenie kontinuity činností nevyhnutnosťou pre každú nemocnicu či firmu, ktorá sa chce efektívne brániť krízovým situáciám. Cieľom je nielen rýchlo a efektívne reagovať, ale aj ochrániť životy, reputáciu a finančné zdroje organizácie. Ak ste o krok vpred, máte veľkú šancu, že žiadna kríza neohrozí vašu každodennú prevádzku informačných systémov.

Michal Ďorda,
partner pre expertné služby, Cyllium

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
25. október 2024 09:07