Dreamstime
StoryEditor

Menia sa pravidlá a rýchlejší vyhrávajú nad silnejšími

16.12.2021, 23:00
Panta rhei alebo všetko plynie. Menia sa nielen technológie, ale aj náš každodenný život.

Rozšírená a virtuálna realita nám otvára bránu do kybernetického sveta, v ktorom umelá inteligencia dokáže predpovedať budúcnosť, alebo vdýchnuť pomyselný život do chladného železa.

Robotika je novým odvetvím, ktoré nám sľubuje blahobyt. Najväčšími hrozbami sa stávajú útoky hackerov, ktorých sa môžeme obávať aj vo fyzickom svete. Získanie veľkých dát predstavuje ohromné bohatstvo a matematici sú znovu v kurze. Nové platidlá negarantujú banky hmotným bohatstvom a ani rezervami.

Yuval Harari, profesor histórie na Jeruzalemskej Univerzite predpovedá novú éru vývoja človeka – Homo Deus, kde technológie budú súčasťou človečenstva.

Áno, život menia technológie, ktoré sa dostávajú aj na menej očakávané miesta akými sú umenie, šport, výchova. Kto adoptuje nové technológie, prežije. Ochránia vás napríklad pred sofistikovanými kybernetickými útokmi hackerov, ale aj pred primitívnym útokom vandalov.

Predstavte si technológiu, ktorá by chránila váš príbytok tak, že umožní vstup len známym osobám. O neznámej osobe by vás proaktívne informovala a dvere by sa otvorili len overenej osobe. V prípade, že by sa v okolí objavili viaceré neznáme osoby, dostali by ste počet a popis osôb.

Mám na mysli nový technologický start-up priamo z MIT, za ktorým stojí slávna investičná skupina Sequoia. Investori, ktorí stáli pri úspechu firiem ako Apple, PayPal, Oracle, Instagram, LinkedIn, WhatsUp, Zoom, či Cisco Meraki, sa najnovšie rozhodli podporiť firmu Verkada.

Verkada je systém, ktorý využíva umelú inteligenciu na spracovanie zvukového a obrazového záznamu nielen na detekciu, ale hlavne na prevenciu pred nebezpečenstvom. Jeho integrácia na alarmy, senzory, kamery a manažment vstupu vytvára nepreniknuteľnú bariéru pre podozrivé osoby alebo vozidlá.

Predstavte si proaktívne vyhľadávanie ľudí na základe farby trička, alebo pohlavia, vozidlá zas na základe továrenského typu. To všetko bez nutnosti vytvárania dátového centra a drahých serverov, diskových polí, switchov alebo firewallov.

Pamätám si na jeden príklad, kde zákazníkovi ukradli zlodeji “poolové” auto. Služobné vozidlo, ktoré si zamestnanec mohol na deň požičať, stálo počas karantény v garáži. Samozrejme všetko zabezpečené, pod kamerou. Službukonajúci bezpečnostný operátor si ani nevšimol v húfe malých obrazoviek na monitore, že sa niečo deje. O krádeži sa dozvedeli až po skončení karantény.

Teraz si predstavte systém, ktorý by vám poslal notifikáciu hneď, ako si do auta sadá neznáma osoba a odchádza.

Thomas Friedman vo svojej knihe Zem je plochá napísal, že naše storočie nebude priať silným tak, ako diktovala história. Budúcnosť praje pripraveným, ktorí dokážu rýchlo adoptovať najnovšie technológie.

 

Andrej Aleksiev

menuLevel = 2, menuRoute = hn-special/kyberneticka-bezpecnost, menuAlias = kyberneticka-bezpecnost, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
17. apríl 2024 13:29