FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Vodičov autobusov odrádzajú podľa odborov nevýhodné pracovné podmienky

24.09.2023, 11:22
Autor:
TASRTASR

Odborári upozorňujú na to, že mladých ľudí môžu odrádzať aj vysoké náklady na získanie vodičského oprávnenia na autobus, ktoré už nemožno získať napríklad v rámci rekvalifikácie.

Mladých ľudí od profesie vodiča autobusu odrádzajú najmä nevýhodné pracovné podmienky. Upozornili na to odborári z Odborového zväzu KOVO v súvislosti s Európskym týždňom mobility. Ide napríklad o vysoké náklady na získanie vodičského oprávnenia na autobus či nejasnú organizáciu pracovného času. Informovala o tom Anita Fáková z OZ KOVO.

"Nejednoznačná právna úprava týkajúca sa dopravy, a to najmä v otázkach zameraných na pracovný čas, prestávky či pracovnú pohotovosť, umožňuje rôzny právny výklad, čím vytvára priestor pre zhoršovanie pracovných podmienok zamestnancov. Aj to má za následok odliv pracovníkov v tomto odvetví," uviedla výhrady OZ KOVO Fáková.

image

Pasívne saldo agroobchodu ku koncu júna dosiahlo vyše 1,1 miliardy eur

Odborári upozorňujú na to, že mladých ľudí môžu odrádzať aj vysoké náklady na získanie vodičského oprávnenia na autobus, ktoré už nemožno získať napríklad v rámci rekvalifikácie. Za problém považujú aj opakované krátenie jazdných dôb.

OZ KOVO vyčíta vyšším územným celkom, ktoré financujú verejnú autobusovú dopravu, že limitujú rast miezd a nezohľadňujú výsledky kolektívneho vyjednávania na podnikovej úrovni. Odborári tiež poukazujú na náročné pracovné podmienky i to, že vodiči autobusov nesú zodpovednosť za bezpečnosť a zdravie cestujúcich, za čo sú nie vždy dostatočne ohodnotení.

image

Sme azda jediná krajina, ktorá nevyužíva služby lobistov v Bruseli či Amerike (rozhovor so šéfom exportérov)

"Deklarovaný cieľ Slovenska a Európskej únie - priorizovať verejnú dopravu pred individuálnou dopravou, podmienený požiadavkami na znižovanie emisií CO2, určite nebude možné dosiahnuť bez zamestnancov, vodičov, dispečerov či technikov. Bez systémových a komplexných riešení, ktoré zatraktívnia pracovné prostredie a podmienky, bude počet zamestnancov dopravy, a to najmä vodičov, aj naďalej klesať. Využiť musíme sociálny dialóg na zmenu legislatívy a kolektívne vyjednávanie na zvýšenie ich pracovných štandardov," uviedla predsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková s tým, že treba zintenzívniť komunikáciu so samosprávnymi krajmi tak, aby výsledky vyjednávania akceptovali a prenášali do zmlúv s dopravnými spoločnosťami.

01 - Modified: 2023-07-30 12:31:01 - Feat.: - Title: Odborový zväz KOVO vyzýva vládu a politikov, aby zrušili mimoriadnu situáciu pre pandémiu 02 - Modified: 2022-07-13 10:06:35 - Feat.: - Title: Odborári apelujú na vládu, aby jej zhoršujúca sa situácia ľudí nebola ľahostajná 03 - Modified: 2022-06-13 07:55:01 - Feat.: - Title: Odborársky predák Machyna: Rodina si užíva nákladné majetky v hodnote 2,5 milióna eur 04 - Modified: 2021-06-26 15:20:55 - Feat.: - Title: Protest odborárov v Bratislave: Nechceme byť lacnou pracovnou silou ani ekonomickou kolóniou 05 - Modified: 2021-06-22 10:28:42 - Feat.: - Title: Košickí oceliari vyhlásili štrajkovú pohotovosť, problémom je pracovný čas
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
12. máj 2024 15:22