Kúpele BrusnoKúpele Brusno
StoryEditor

Banka na mňa kvôli kúpeľom podala viacero podnetov

25.04.2019, 08:55
Trebišovský podnikateľ Marián Sabó požičal v minulosti ako fyzická osoba spoločnosti Kúpele Brusno niekoľko miliónov eur. Po štátnej banke je druhým najväčším veriteľom kúpeľov. Kým počas reštrukturalizácie kúpeľnej firmy, ktorú inicioval, sedel v jej veriteľskom výbore, v konkurze na majetok kúpeľov boli jeho nároky popreté. Stratil tak možnosť ovplyvniť jeho priebeh. V krátkom rozhovore pre HN Sabó vysvetľuje pozadie reštrukturalizácie kúpeľov, ktorá sa po piatich rokoch bojov na súdoch preklopila v konkurz.

V reštrukturalizácii ste sedeli vo veriteľskom výbore. Na aktuálne prebiehajúci konkurz na majetok kúpeľov nemáte dosah. Prečo?

So Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou som bol v minulosti vo viacerých stretoch a to nielen pri kúpeľoch v Brusne. V tomto konkrétnom prípade mi bolo priamo povedané, že musím držať rovnakú líniu s bankou, inak sa dostanem do problémov. Šlo o jasný signál. Moja pohľadávka bola teraz v konkurze popretá. Neboli mi priznané hlasovacie práva na veriteľskú schôdzu a nedostal som sa tak ako druhý najväčší veriteľ kúpeľov ani do ich veriteľského výboru.

Spomínali ste tlaky na vašu osobu. O čo šlo?

Banka na mňa podala viacero podnetov. Polícia dokonca podrobne preverovala pôvod môjho majetku a všetko je v poriadku. Dodnes nikto, ani súdy, nespochybnil moju pohľadávku voči kúpeľom a jej oprávnenosť. Ide iba o hru banky, aby sama mohla ovládať konkurz a meniť si spriaznených správcov konkurznej podstaty, ktorý jej pôjdu po ruke. Konkurzný správca sa so mnou o pohľadávke nikdy nerozprával, napriek tomu je popretá.

Banka ale celú reštrukturalizáciu skutočne spochybňovala. Naozaj dávala od začiatku prednosť konkurzu?

Som toho názoru, že veriteľmi schválený reštrukturalizačný plán bol dobrý. Slovenská záručná a rozvojová banka v tom čase síce bola popretá pre formálne chyby, ktoré urobila v prihláške, ale v prípade, že by súd jej v incidenčnom konaní bol priznal jej práva, tak by nič nestratila, nakoľko v pláne s ňou bolo počítané v plnej výške jej pohľadávok voči úpadcovi Kúpele Brusno. Je zvláštne, že Okresný súd v tejto veci nedokázal rozhodnúť za viac ako štyri roky. Slovenská záručná a rozvojová banka ako aj ostatní veritelia nemali čo stratiť. Reštrukturalizácia bola pre každého výhodnejšia. Čas ukázal, že aj po piatich rokoch sporov od reštrukturalizácie kúpele stále fungujú a ich obsadenosť je veľmi dobrá. Pokiaľ by splátky podľa potvrdeného záchranného plánu nesplácali, aj tak by spadli do konkurzu. Banka ale bola od začiatku reštrukturalizácie proti nej a chcela konkurz. Vyzerá to tak, ako by v tom bolo niečo iné, ako len dostať svoje peniaze späť. Na základe tlakov zo strany banky som sa mal ja ako druhý najväčší veriteľ kúpeľov podieľať na tom, aby spoločnosť Kúpele Brusno už pred piatimi rokmi skončila v konkurze. Celý konkurz budem sledovať a už dnes viem s určitosťou povedať, že nezabezpečený veritelia nedostanú nič a ani banka nedostane toľko ako by dostala v reštrukturalizácii. Ale ide banke vôbec o to, aby čo najviac získala?

01 - Modified: 2019-04-25 07:14:07 - Feat.: 0 - Title: Legendárne kúpele ostanú v prevádzke. Do hry ich vracia štátna banka
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
18. apríl 2024 04:41