StoryEditor

Kedy sa bude kradnúť s noblesou

23.01.2006, 23:00

Američania, ktorých o úspory pripravili krachy firiem ako WorldCom alebo Enron, dostali od hollywoodskych štúdií milú pozornosť -- komédiu o manželoch s podobným osudom. Vo filme Finty Dicka a Jane zachraňujú hlavní hrdinovia svoj životný štandard vtipnými lúpežnými prepadnutiami.
Takýto sarkastický návod na prežitie by sa hodil ľuďom kdekoľvek na svete. Napríklad v Japonsku včera zatkli šéfa internetovej firmy, ktorá po odhalení podvodov spustila hromadný výpredaj akcií na japonskej burze. Taký hromadný, že šéfov burzy prinútil druhýkrát v histórii zatvoriť obchodovanie ešte pred záverečnou.
Európania majú tiež skúsenosti s podvodníkmi a bleskovým znehodnotením úspor. Prípady Parmalatu, Adecca alebo Aholdu sa od amerických vzorov odlišovali iba rozsahom.
Na Slovensko sa podobné škandály zatiaľ nedostali len preto, že nemá kapitálový trh. To však neznamená, že ľudia neokúsili, aké je to prísť o úspory. Prví podvedení boli akcionármi privatizačných fondov. Po nich nasledovali klienti BMG a podobných investičných bublín. Trvalou súčasťou vývoja spoločnosti boli ľudia prepustení z vytunelovaných fabrík, ktoré lacno skúpili Mečiarovi privatizéri.
Slovenským podvodníkom veľmi úspešne asistovala štátna moc a slabé povedomie ľudí o nástrahách investovania. Oba tieto fenomény sa chvalabohu vytrácajú, ale to neznamená, že s ich úbytkom zmiznú podvody a obete podvodníkov. Pri pohľade na príklady z najvyspelejších krajín sveta zostáva len čakať, kedy sa aj u nás objavia podvodníci s noblesou.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/anketa, menuAlias = anketa, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
08. máj 2024 11:13