StoryEditor

Letná divokosť v srdci

25.08.2006, 00:00
Keď Jožo Ráž spieval "žila ona a žil on, splavovali spolu Hron...", slovo flirt sa v slovenčine azda ani nepoužívalo. Veta "verme, že sa pod stanom nič vážneho nestalo..." však už vtedy znela naivne.

Učiteľka Iveta (35) z Banskej Bystrice je vydatá, má jednu dcéru. Vlani strávila dovolenku v Egypte, s priateľkami, bez manželov. Chcela najmä oddychovať a venovať sa dieťaťu. V minulosti - za slobodna - zažila mnoho dovolenkových "lások". Prakticky každý rok jednu. Teraz nešla na lov. Stala sa však ľahkou korisťou.
"Raz na obede okolo mňa prechádzal mladý, asi 25-ročný čašník a prehodil: "Si veľmi pekná." Najprv som myslela, že som zle počula. Nasledujúce dni ma však presvedčili o opaku. Pohľady, úsmevy, malo to rýchly spád." Nechala sa strhnúť. Večer uložila dcéru a vybrala sa na pláž. "Kamarátka ma so smiechom upozorňovala, aby som si dala pozor. Bol spln, vtedy sa vraj ľahšie otehotnie." Iveta je romantička. Hviezdy, more, jemný piesok, spln mesiaca - sú pre jej racio rizikové. "Kto by odolal romantickému vyznaniu napísanému do piesku?" Príbeh ako vystrihnutý z lacného románu sa neskončil tak, ako sa na červenú knižnicu patrí. Kamarátka sa totiž nemýlila...

Prečo? Leto!
Ťažko povedať, či by Iveta nezažila podobnú situáciu na zimnej lyžovačke v Alpách, isté však je, že leto praje všetkému, čo je živočíšne.
Zviera sa ozýva takmer v každom z nás, bez rozdielu veku a pohlavia. Deti behajú s holými zadkami a spoločne chytajú do vedierok žubrienky, ich rodičom v prehriatych kanceláriách súbežne s klesajúcou pracovnou výkonnosťou stúpa počet vnútrofiremných flirtov, seniori v kúpeľných mestách kávičkujú držiac sa za ruky... Psychologička Vanda Švecová vysvetľuje: "Leto je spojené s oddychom, s dovolenkami, človek je relaxovaný, a teda lepšie vníma impulzy z druhej strany." A impulzy prichádzajú častejšie ako v iných ročných obdobiach. Už len to, že ženy odhaľujú viac ako dlane a tvár, pôsobí magicky. Študent andragogiky Kamil (25) priznáva, že v lete len ťažko kontroluje vzbúrené hormóny. "Ženy sa menia - nepríťažlivá je každá desiata, zatiaľ čo v zime každá druhá." Práve hormóny spôsobujú, že sexuálny apetít rastie. "Zjednodušene povedané, vplyvom tepla dochádza v organizme k zmene hormonálneho statusu, cievy sa rozťahujú, prekrvujú sa všetky orgány vrátane pohlavných," približuje procesy v našom tele gynekologička Jana Šedivá.

Zatmenie mozgu
S letným zatemnením mozgu sa vyrovnávame rôzne. Spôsoby prežitia v horúčavách závisia od našej výchovy, stavu, fyzického a psychického zdravia. U mladých a nepokojných sú najrozšírenejším prejavom letné flirty, lásky, krátkodobé vzťahy so (zvyčajne) sexuálnym podtónom. Aj tie majú odlišné podoby. Niektorým splývajú s divokou súložou na pláži či inom verejnom priestranstve, iní sa vybúria vzájomným vymieňaním pohľadov z niekoľkometrovej vzdialenosti. Napríklad s chlapcom od kolotočov... Nesmierne pôvabne pôsobia cudzie prízvuky. Hilda (22) sa na letisku rozlúčila s priateľom a strávila dva prázdninové týždne vo Francúzsku. Na pláži v Nice stretla Paula. Vyšportovaný, horolezec, potápač, príležitostný spisovateľ a najmä... neznámy. Za štrnásť dní ťažko preniknete do duše človeka, s ktorým komunikujete oklieštenou slovnou zásobou, a tak nastáva idealizácia. O to vzrušujúcejšie môže dotyčný pôsobiť.

Silné pohlavie
Ženy obyčajne prežívajú letné lásky intenzívnejšie ako muži. Právnička Milena (38) spomína na letá strávené v táboroch. "Do tridsiatky som zažívala letnú lásku takmer každý rok, vždy romantickú, so všetkým, čo k tomu patrí." Svoje objekty stretávala v električke, pri táboráku, na ulici... Nikdy nečakala viac, ako jej náhodní spoludovolenkujúci mohli poskytnúť. Užívala si. Dodnes si však pamätá podrobnosti románikov, aj to, čím bol ktorý z jej milencov výnimočný. Hilda je vážnejší prípad, spomína na letnú známosť s nostalgiou. Udržiava s ňou príležitostný (hoci čisto platonický) kontakt a dúfa, že ani Paul nemôže zabudnúť. Mužské telo je však nastavené inak, a preto chlapi - hoci nezabudnú - nezvyknú strácať čas romantickým snívaním o láske, ktorú nemôžu mať. Psychiatrička Alena Šedivá tvrdí, že toto odlišné vnímanie vzťahov vyplýva z dlhodobého vývoja nášho druhu. "Antikoncepcia je na trhu 50 rokov, ale to neznamená, že z nášho genómu zmizla pôvodná informácia. Ženy museli byť odjakživa selektívnejšie, museli si viac vyberať. S každým sexuálnym stykom v podstate riskovali tehotenstvo, čo so sebou nieslo závažné dôsledky." Muži podľa Šedivej investujú do rodičovstva menej, preto môžu byť ľahkovážnejší.

Čo za to?
Ak sa už púšťame do letnej lásky, mali by sme si vopred uvedomiť dôsledky. Gynekologička Jana Šedivá odporúča flirtovanie každému človeku. "Každý flirt pôsobí na psychiku dobre, odbúra stres, uvoľní. Pôsobí dobre na ženy, mužov, mladých i starých." Šedivá má však na mysli flirt bez sexu. Pravidelné nadväzovanie krátkodobých vzťahov, ktoré sa končia takpovediac v posteli, považujú lekári vo všeobecnosti za nebezpečné. Môžu viesť k infekčným chorobám, neželanému tehotenstvu a často aj k psychickej ujme.
Jej menovkyňa, psychiatrička a sexuologička Alena Šedivá "zadanú" časť obyvateľstva varuje aj pred flirtovaním bez sexu. "Pre tých, ktorí majú trvalého partnera, je každý románik nebezpečný. Každý môže mať zlé následky." Pripúšťa síce, že existujú páry, v ktorých si partneri navzájom dovolia vyhodenie z kopýtka, patria však k výnimkám. Drvivá väčšina partnerov flirtovaním toho druhého trpí. Nemali by sme ubližovať, ohľaduplnosť je na mieste.

Láska chýba nám...
Psychologička Švecová tvrdí, že ten, kto má sklony k flirtovaniu, bude ho praktizovať celý život. Zvyčajne sú to ľudia, ktorí si potrebujú niečo kompenzovať. "Ten, kto je povedzme spokojný v manželstve, nemá potrebu vyhľadávať krátke známosti." Vo flirte sa podľa nej napĺňa potreba byť obletovaný, milovaný. "Niektorí ľudia sú ochotní vyhovieť jej aj za cenu neskoršieho sklamania. Jednoducho nepoznajú iný spôsob."
Iveta z prvého príbehu jej slová potvrdzuje. Po dovolenke síce absolvovala potrat a svojmu manželovi o udalosti nič nepovedala, napriek tomu však hovorí, že flirty stoja za to. "Letné lásky sú ako rozprávky, filmy alebo telenovely. Nemyslím si, že si tým ľudia kompenzujú niečo, čo im v manželstve chýba. Musím sa priznať, že výčitky svedomia nemám. Potrebujem totiž k životu pocit, že som pre niekoho výnimočná, že ma niekto chce, túži po mne, dáva mi to zreteľne najavo, aj za tú cenu, že je to len ilúzia." Zároveň však jedným dychom dodáva, že život je príliš obyčajný, reálny a všedný, z čoho sa dá usudzovať, že slovo kompenzácia je na mieste. "Ak sa manželský vzťah zúži na prevádzkové veci, bavíte sa iba o práci, domácnosti a deťoch, z času na čas potrebujete nejakú ilúziu," dodáva Iveta.

Monogamný vzťah
Filozofi, sociológovia, lekári diskutujú o tom, či je človek stavaný monogamne. Alena Šedivá sa domnieva, že najschodnejšou cestou je tzv. sukscesívna monogamia, teda niekoľko monogamných vzťahov za život. "Treba si uvedomiť, že pokiaľ partnerský vzťah funguje, je vysokou hodnotou." Mnoho ľudí si síce pri sexe predstavuje iného partnera, od myšlienky k realizácii je však dlhá cesta. To, že zvažujeme a bilancujeme dôsledky nášho konania, nás odlišuje od zvierat.
Poučenie z letného krízového vývoja: Majitelia spokojných vzťahov, buďte radi, že ste radi! A čakajte na jeseň.

01 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: UPC považuje problém za vyriešený
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
10. máj 2024 11:37