StoryEditor

Jan Čulík -- životopis

04.01.2006, 23:00

Jan Čulík (Praha, 1952): novinár, publicista, prekladateľ, vysokoškolský pedagóg. Absolvent Filozofickej fakulty Karlovej univerzity. V 80. rokoch vyučoval českú literatúru, históriu a východoeurópske štúdie na univerzitách v Glasgowe a v Lancasteri. V tomto období spolupracoval aj s britskou televíznou stanicou Channel Four, pre ktorú jeho spoločnosť nakrúcala animované filmy. Od polovice 80. rokov pravidelne prispieval do českého vysielania BBC a od roku 1989 do polovice 90. rokov bol britským korešpondentom Slobodnej Európy, pre ktorú natočil desiatky investigatívnych programov, analýz a komentárov.
Momentálne vyučuje na katedre slovanských jazykov a literatúry na Glasgow University a pravidelne prispieva do Práva a Lidových novín, píše komentáre pre ČRo 6 a publikuje v týždenníku Reflex. V roku 1996 začal vydávať internetový denník Britské listy, ktorý sa špecializuje na konfrontáciu myšlienok medzi Západom a Českou republikou.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
09. máj 2024 18:39