StoryEditor

Krátke správy

12.05.2003, 00:00

S postupujúcimi prípravami na referendá o vstupe do Európskej únie (EÚ) stúpa v krajinách strednej Európy taktiež pravdepodobnosť ďalšieho uvoľnenia úrokových sadzieb, zhodujú sa analytici. Týmto smerom ukazuje séria domácich a vonkajších faktorov, či už politického alebo ekonomického charakteru, rovnako ako silnejúce kurzy stredoeurópskych mien. Prispel by k tomu aj ďalší pokles úrokových výnosov eurozóny, ktorým by sa ešte zväčšila príťažlivosť aktív z kandidátskych krajín. "Vo väčšine týchto krajín môžeme čoraz viac očakávať redukciu úrokových sadzieb," povedal analytik Zsolt Papp z ABN AMRO v Londýne. (SITA, Reuters)
Fiškálne výdavky a prudké zvýšenie miezd negatívne zasiahli konkurencieschopnosť maďarskej ekonomiky a spôsobili rast deficitu na bežnom účte platobnej bilancie. Informoval o tom Medzinárodný menový fond (MMF) v pravidelnej správe o krajine. MMF očakáva, že hrubý domáci produkt (HDP) Maďarska vzrastie v tomto roku o 3,6 %, avšak upozornil maďarskú vládu, že inflácia pravdepodobne prevýši jej koncoročný cieľ. Špekulatívny útok na maďarský forint v januári tohto roku poukázal na konflikt medzi infláciou a inými cieľmi, uviedol MMF s tým, že to zdôrazňuje potrebu upraviť rozpočtovú politiku formou redukcie výdavkov a udržaním miezd pod kontrolou. (SITA, Reuters)
Predstavitelia maďarskej finančnej spoločnosti OTP vyjadrili poľutovanie, že bulharská vláda opäť oddialila svoje rozhodnutie o výbere víťaza v rámci privatizačného tendra na bulharskú banku DSK Bank. Napriek tomu veria vo víťazstvo v tendri. Informoval o tom námestník generálneho riaditeľa OTP László Wolf. "Stále sa domnievame, že ponuka zo strany OTP je oveľa lepšia ako konkurenčná ponuka ďalšieho uchádzača," dodal. OTP Bank ponúkla do konečného termínu 10. apríla 311 mil. eur za 100 % bulharskej banky DSK Bank, pričom rakúska banka Erste Bank ponúkla 293 mil. eur. (SITA, MTI-ECONEWS)
Komisár Európskej únie (EÚ) pre ekonomické a menové záležitosti Pedro Solbes uviedol, že rozpočtový deficit zotrvá v tomto roku v prijateľnom intervale. Solbes v piatok povedal, že hlavnou výzvou je stimulovanie rastu ekonomiky krajín EÚ. Podľa Solbesa priemerný schodok verejných financií v roku 2003 dosiahne 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), keď za rok 2002 to bolo iba 2 % HDP. "Stále sa nachádzame v rámci našich limitov. Musíme rešpektovať Pakt stability, ale skutočnou výzvou pre Európu je zvýšiť ekonomický rast," uviedol Solbes. Ekonomika USA rastie podľa komisára rýchlejšie vďaka vyššiemu rastu produktivity a väčšiemu počtu pracovných síl. (SITA, Reuters)
Predseda manažérskeho výboru nemeckej Commerzbank AG Martin Kohlhaussen v rozhovore pre denník Welt am Sonntag vyhlásil, že spoločnosť v súčasnosti čelí veľkým obávam v súvislosti s jej možným predajom. Kohlaussen uviedol, že šance na prevzatie spoločnosti sú veľmi veľké, pretože zisk banky za 1. štvrťrok 2003 sa adekvátne neodrazil v cenách jej akcií. Špekulácie o predaji tretej najväčšej nemeckej banky sa objavujú už roky vinou jej nízkej trhovej hodnoty a výkonnosti. Commerzbank sebavedome predpovedá, že v roku 2003 dosiahne zisk, ako dôsledok dlhoročnej politiky znižovania nákladov a stabilizácie poskytovania neefektívnych úverov. Banka v minulom roku hospodárila so stratou 298 miliónov eur. (TASR)
Rakúska banka Raiffeisen Zentralbank (RZB) stále hľadá strategického partnera pre svoje východoeurópske dcéry, ktoré zoskupuje spoločnosť Raiffeisen International Beteiligungs AG (RIB). "V súčasnosti rokujeme s viacerými partnermi, rozhodne sa do konca roka," povedal vicešéf RZB Herbert Stepic. Ak sa pre ďalšiu expanziu na východ nepodarí nájsť žiadneho partnera, za istý sa potom považuje vstup na burzu. H. Stepic však naznačil, že ani s partnerom sa nedá dlhodobo vylúčiť vstup RIB na burzu. "Peniaze jedného partnera sa tiež niekedy minú," zdôvodnil. Ako informoval rakúsky denník Die Presse, posledným krokom expanzie RZB je prevzatie American Bank of Kosovo a jej premenovanie na Raiffeisen Bank Kosovo. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 01:37