StoryEditor

Rozhodnutie o Litve potrdené

19.05.2006, 00:00
Európska komisia vo štvrtok potvrdila svoje rozhodnutie, podľa ktorého sa Litva nekvalifikovala na členstvo v eurozóne v roku 2007, napriek tomu, že aprílová hodnota inflácie v krajine vyhovela jednému z maastrichtských kritérií.

Európska komisia vo štvrtok potvrdila svoje rozhodnutie, podľa ktorého sa Litva nekvalifikovala na členstvo v eurozóne v roku 2007, napriek tomu, že aprílová hodnota inflácie v krajine vyhovela jednému z maastrichtských kritérií. Hovorkyňa komisie Amelia Torresová povedala, že čerstvé údaje naznačujú, že inflácie v Litva stúpala a tým nevyhovela podmienke, podľa ktorej má byť inflácia stabilná. Podľa údajov zverejnených v stredu predstavovala 12-mesačná priemerná inflácia v Litve 2,7 percenta, čo zodpovedá referenčnej inflácii v Európe (2,66 %), ak by sa zaokrúhlila nahor. Európska komisia použila pre svoje rozhodovanie o Litve údaje o marcovej inflácii. Pre krajinu to znamenalo, že maastrichtské inflačné kritérium jej ušlo iba o pár desatín. Podľa Torresovej však aj aprílové údaje dokazujú, že Litve uniká jedna z podmienok, ktorou je vyhovovať inflačnému kritériu v dlhodobom časovom horizonte. "Podľa našich očakávaní inflácia v nasledujúcich mesiacoch porastie," povedala Torresová. Pre splnenie testov na vstup do eurozóny nesmie byť priemerná ročná inflácia v kandidátskej krajine vyššia o viac ako 1,5 percenta ako je priemerná inflácia v celej Európskej únii. Podľa marcových údajov z krajín s najnižšou infláciou (Poľsko, Švédsko a Fínsko) bola hodnota maastrichtského kritéria v marci 2,6 percenta. Litovská vláda na rozhodnutie komisie reagovala tvrdením, že Brusel sa zachoval neférovo. Svoj prípad chce opäť otvoriť na júnovom summite lídrov Európskej únie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 07:47