StoryEditor

Banky dostávajú peniaze čoraz lacnejšie. My nie

Národná banka Slovenska znížila kľúčové úrokové sadzby na slovenské historické minimum, zo štyri a pol na štyri percentá. Takže cena peňazí pre banky sa znížila už štvrtýkrát v tomto roku. Úvery však stále čerpáme v priemere za 11,26 percenta a komerčné banky naše úspory zhodnocujú v priemere 2,22 percenta.

Požičiavame si iné peniaze
"Toto zníženie úrokových sadzieb NBS vytvára priestor na opätovné čiastočné zníženie úrokov," uviedol pre HN riaditeľ oddelenia pre vzťahy s verejnosťou Tatra banky Roman Začka. V podobnom duchu sa vyjadrili aj ďalšie komerčné banky. Podľa štatistiky centrálnej banky sa však úvery pre obyvateľstvo nezlacňujú. Zatiaľ čo vo februári, teda mesiac pred prvým zo štyroch tohtoročných znížení základnej sadzby, priemerné úroky z čerpaných úverov boli 9,68 percenta, v októbri museli záujemcovia o úvery zaplatiť už v priemere 11,3 percenta. Centrálna banka pritom za ten čas znížila sadzby o jeden a pol percenta. Pod nárast sadzieb pre obyvateľstvo sa podpísal vývoj štruktúry poskytovaných úverov. Zvyšuje sa podiel spotrebných úverov, ktoré majú vyššiu úrokovú sadzbu - na úkor hypotekárnych.

Ako reagujú banky
Na zníženie kľúčových úrokových sadzieb pri vkladoch reagujú banky spravidla do niekoľkých dní. "Doteraz sme vždy úroky na vklady zmenili do jedného týždňa od rozhodnutia NBS," potvrdila hovorkyňa VÚB Silvia Nosálová. Dá sa to čakať aj teraz? "Centrálna banka zmenila dvojtýždňovú a jednodňové sadzby. Keďže vklady sú väčšinou krátkodobé, ľudia pocítia zmenu ich úročenia skôr," predpokladá analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian. Už menej sa banky ponáhľajú pri zlacňovaní úverov. "Situáciu zatiaľ analyzujeme," reagovala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Eva Güttlerová. Na otázku, či môžu banky potvrdiť, že úvery pre fyzické osoby zlacnejú do konca tohto roka, však odmietli reagovať. "Zvážime to a začiatkom týždňa sa vyjadríme," konštatovala Nosálová.

Veľkí sú nespokojní
Najcitlivejšie na zmenu sú úvery pre veľkých a bonitných klientov. "Veľa podnikateľských úverov je naviazaných na trojmesačný BRIBOR, ktorý reaguje na zmeny základných sadzieb okamžite," potvrdil Kotian. Podnikatelia však majú k politike komerčných bánk výhrady. Podľa výkonného riaditeľa Klubu 500 Tibora Gregora, si totiž komerčné banky naďalej účtujú neprimerane veľký rozdiel medzi vkladmi a poskytovanými úvermi. "Podnikatelia stále pociťujú, aj pri celkovom prebytku likvidity na trhu, neochotu bánk poskytovať úvery," skritizoval Gregor.

Dôvodom bol kurz
Za najdôležitejší faktor zníženia základných úrokových sadzieb sa považuje zhodnocovanie koruny. Tá sa po septembrovej stagnácii začala v októbri mierne posilňovať a v novembri sa miera zhodnocovania zdynamizovala. Od začiatku roka sa kurz posilnil o 4,5 percenta, pričom od začiatku októbra sa koruna zhodnotila o 1,9 percenta. "Takýto vývoj výmenného kurzu nie je v súlade s vývojom ekonomických fundamentov a realizuje sa v prostredí zhoršujúcej sa obchodnej bilancie Slovenska. Pokračovanie tohto trendu by mohlo viesť k prehĺbeniu externej nerovnováhy," odôvodnil zníženie sadzieb guvernér NBS Marián Jusko. Centrálna banka považuje stabilný vývoj výmenného kurzu oproti euru za jeden z dôležitých atribútov zdravého ekonomického prostredia vhodného pre ekonomický rast. Nadmerné zosilňovanie koruny podľa Juska znevýhodňuje exportérov a zároveň motivuje na nárast spotrebiteľských dovozov.

Ako je to inde
V Českej republike dosiahlo priemerné úročenie úverov ku koncu septembra 11,496 percenta, na vkladoch zarobia v priemere len okolo 1,37 percenta. Poliaci majú úvery úročené zhruba 9,5 percenta, vklady priemerne 3,9 percenta. Lotyši dostanú úver od bánk v priemere za úrok 9,62 percenta, vklady sú priemerne úročené tromi percentami.
Na úrokoch z termínovaných vkladov najviac získajú maďarské domácnosti. Priemerné ročné úročenie termínovaných vkladov v maďarských bankách dosiahlo ku koncu septembra 9,36 až 10,15 percenta (na dva roky - 5,7 percenta). Tamojší občania však musia poriadne siahnuť do vrecka pri splácaní úverov. Za hypotéku zaplatia priemerne 12,37 percenta ročne, za spotrebný úver až nad 20 percent. Najlacnejšie bývanie cez hypotéky je zase v Rakúsku. Ročný úrok sa pohybuje od 4,55 do 4,8 percenta. Po tamojšej hypotéke môžu siahnuť aj slovenskí občania. Podmienkou však je, že ho použijú len na nákup rakúskej nehnuteľnosti. Podobne to platí aj v ostatných krajinách. Vklady s viazanosťou do dvoch rokov úročia rakúske banky v priemere do 1,7 percenta.

01 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pohár trpezlivosti pretiekol, tvrdí krajský predseda HZDS v Prešove
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. október 2024 13:11