StoryEditor

Tento týždeň na trhoch

05.03.2006, 23:00

Pondelok
Nový obchodný týždeň začneme len dvoma správami zo Spojených štátov. Zverejnené budú objednávky tovarov dlhodobej spotreby a priemyselné objednávky, ktoré v januári pravdepodobne klesli o päť percent.
Utorok
Utorkové obchodovanie otvoríme francúzskym januárovým rozpočtom. Nadviažeme naň nemeckými priemyselnými objednávkami, ktoré podľa predpokladu analytikov v januári mali rásť tempom 1,2 percenta. Deficit štátneho rozpočtu Maďarska bude ďalšou informáciou, trh očakáva jeho prudký rast zo 140 mld. forintov na 300 mld. forintov. Popoludní obrátime pozornosť do Spojených štátov. Očakávame produktivitu práce za štvrtý kvartál, klesnúť by mala o 0,3 percenta a náklady na pracovné sily za rovnaké obdobie, ktoré pravdepodobne o 3,1 percenta rástli.
Streda
Streda bude bohatá na informácie zo stredoeurópskeho regiónu. Slovensko poskytne dve správy, a to konečný hrubý domáci produkt za uplynulý rok a januárovú priemyselnú produkciu. Z Česka očakávame februárovú infláciu a nezamestnanosť, z Maďarska príde januárová priemyselná produkcia, ktorá by sa mala zvýšiť o 8,5 percenta. Z vyspelých ekonomík dôležité makroekonomické dáta neočakávame.
Štvrtok
Vo štvrtok k vývoju na trhoch množstvom správ prispeje Veľká Británia. Zverejnená bude januárová priemyselná a výrobná produkcia, taktiež januárová obchodná bilancia a rozhodnutie centrálnej banky o výške základnej úrokovej sadzby. Tie by mali ostať na úrovni 4,5 percenta. Z Česka príde januárová výrobná produkcia a Nemecko ohlási celkovú priemyselnú produkciu, ktorá v prvom tohtoročnom mesiaci pravdepodobne vzrástla o 1,1 percenta. Popoludní Spojené štáty poskytnú týždennú nezamestnanosť a januárovú obchodnú bilanciu, ktorej deficit by mal opäť vzrásť, a to zo 65,68 mld. dolárov na 66,50 mld. dolárov.
Piatok
Piatkové obchodovanie začneme nemeckou obchodnou bilanciou. Analytici predpokladajú, že jej prebytok sa v januári zvýšil na trinásť miliárd eur. Nemecko okrem bilancie poskytne aj veľkoobchodnú infláciu a konečnú februárovú spotrebiteľskú infláciu zrejme na medziročnej hladine 2,1 percenta. Z Francúzska očakávame 0,4-percentný rast januárovej priemyselnej produkcie a stav importných a exportných cien. Maďarsko ohlási HDP za rok 2005, ekonomika zrejme rástla tempom 4,2 percenta a deficit obchodnej bilancie, ktorý v januári pravdepodobne klesol na 150 mld. forintov. Týždeň ukončíme správami z USA, zverejnený bude počet novovytvorených pracovných miest a februárová miera nezamestnanosti, ktorá pravdepodobne vzrástla na 4,8 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 05:38