StoryEditor

Tankujeme za menej

19.09.2006, 00:00
Čistá cena benzínu bez daní je na Slovensku aj podľa najnovšej štatistiky Eurostatu najnižšia z krajín V4. Medzi najnižšie v strednej Európe patria tiež ceny nafty.

Na čerpacích staniciach sa opäť menia cenovky. Liter benzínu by podľa servera tankovanie.sk mal byť oddnes lacnejší v priemere o 70 halierov a nafta až o jednu korunu a 20 halierov. V prípade benzínu ide už o šieste zlacnenie za posledných približne šesť týždňov. Priemerná cena najpredávanejšieho 95-oktánového benzínu by mala klesnúť približne na 38 korún za liter. Za uplynulých šesť týždňov sa jeho cena znížila celkovo asi o 5 korún, čo je historicky najväčší pokles v takom krátkom čase. Čistá cena benzínu bez daní je na Slovensku aj podľa najnovšej štatistiky Eurostatu najnižšia z krajín V4, medzi najnižšie v strednej Európe patria tiež ceny nafty. Jej priemerná cena by mala byť o korunu drahšia ako benzín, pričom by mala dosiahnuť okolo 39 korún za liter. Ako prvé by sa mali znížiť ceny na čerpacích staniciach väčších sietí, menší predajcovia zvyknú na zmenu cien veľkých hráčov reagovať s miernym odstupom.
Slovenskí motoristi tak čoraz viac pociťujú pre nich priaznivý vývoj na svetových trhoch s ropou a pohonnými látkami. Cena čierneho zlata už niekoľko týždňov výrazne klesá a od júlových rekordov blížiacich sa k 80 dolárom za barel (159 litrov) sa už vzdialili o takmer 20 dolárov. Len od začiatku augusta ropa zlacnela o 20 percent.
Dôvodom je fakt, že momentálne na komoditné trhy nepôsobia takmer žiadne negatívne faktory. Pritom len pred mesiacom ich bolo viac ako dosť. K upokojeniu situácie na svetových trhoch prispel mier medzi Izraelom a hnutím Hizballáh, vyjadrenie Iránu o tom, že by mohol na dva mesiace pozastaviť obohacovanie uránu, zastavenie štrajku pracovníkov ropných spoločností v Nigérii. Priaznivá je aj bilancia tohtoročnej hurikánovej sezóny, ktorá sa zatiaľ s minuloročnou nedá ani porovnať. O takomto čase pred rokom bolo mimo prevádzky množstvo rafinérií po vyčíňaní hurikánu Katrina. Pokles cien podporila tiež minulotýždňová správa o stave zásob ropy a ropných produktov. Američania majú najvyššie rezervy od septembra 1999. Podľa analytikov sa po prudkom poklese ceny ropy ustália a mali by ostať približne na súčasných úrovniach. Mierne by mohla vzrásť cena nafty, keďže sa blíži zimná vykurovacia sezóna, počas ktorej rastie dopyt po nafte.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 03:45