StoryEditor

Kaučuk je nedostatkový tovar

12.01.2006, 23:00
Na svetovom trhu s kaučukom sa zvyšuje nervozita, ceny totiž nezadržateľne stúpajú. Ponuke neprospieva, že až 70 percent svetovej výroby pripadá na tri krajiny -- Thajsko, Indonéziu a Malajziu. Samotné Thajsko dodáva až 40 percent. Práve v tomto štáte je však prúd mliečnej šťavy -- latexu -- čoraz slabší.

Na svetovom trhu s kaučukom sa zvyšuje nervozita, ceny totiž nezadržateľne stúpajú. Ponuke neprospieva, že až 70 percent svetovej výroby pripadá na tri krajiny -- Thajsko, Indonéziu a Malajziu. Samotné Thajsko dodáva až 40 percent kaučuku. Práve v tomto štáte je však prúd mliečnej šťavy -- latexu -- čoraz slabší.
Hlavným dôvodom v tomto prípade je politická situácia. Na juhu krajiny totiž poriadkové sily bojujú proti moslimským povstalcom, ktorých cieľom je vyhlásenie islamského štátu. Až 90 percent thajského obyvateľstva sa pritom hlási k budhizmu. Ďalším dôvodom sú silné dažde, čo k pesimizmu doviedlo i  Saelima Piyaporna, predsedu thajského zväzu producentov kaučuku: "Trojmiliónový objem výroby z predchádzajúceho obdobia v roku 2005 zrejme nedosiahneme." Thajská produkcia za vlaňajší rok sa tak zrejme zníži po prvýkrát v uplynulom desaťročí.
Podľa londýnskeho ústavu EIU by celková produkcia kaučuku na svete v roku 2005 mohla vzrásť o 3,9 percenta, čo však nestačí, lebo dopyt rastie ešte rýchlejšie. Vlani to bol rast o sedem percent. "Cena tejto suroviny je preto na najlepšej ceste, aby prekonala rekord za posledných 21 rokov," tvrdí Hiroši Munakata, zamestnanec brokerskej firmy Asahi Trust, pôsobiacej na termínovanej burze v Tokiu (Tocom). Za rok 2005 sa tam cena kaučuku zvýšila približne o 60 percent!
Odborníci zvýšenie ceny hodnotia ako výraz súboja medzi čínskym dopytom a thajskými možnosťami produkcie. Až polovica thajskej produkcie totiž smeruje do "ríše stredu", ktorej podiel na celosvetovej spotrebe už medzitým dosiahol 22 percent. Čínska výroba pneumatík sa rozvíja nebývalým tepom, ktoré sa tak skoro zrejme nespomalí. Sumitomo Rubber -- druhý najväčší výrobca gumových plášťov na svete -- plánuje, že produkciu v Číne do roku 2008 zoštvornásobí.
Nedostatočnú ponuku kaučuku na trhu odborníci registrujú od polovice minulého roka. Týka sa to aj výroby syntetického kaučuku z vedľajšieho ropného produktu butadiénu. Po celé roky bol syntetický kaučuk lacnejší ako prírodný a jeho podiel na celosvetovej spotrebe kaučuku dosahoval až 60 až 70 percent. Vysoké ceny ropy však zvýšili aj cenu butadiénu... Podiel umelého kaučuku tak klesol na terajších 42 percent.
Ktorý z oboch druhov kaučuku sa presadí ako cenovo výhodnejšia alternatíva, si zatiaľ netrúfa s istotou povedať nikto. Lin Hui z termínovanej burzy v Šanghaji sa domnieva, že ceny kaučuku budú v roku 2006 tak či onak vysoké a budú lámať nové rekordy. S tým budú musieť počítať i výrobcovia pneumatík -- a aj motoristi. (gaf)

* "Prírodný kaučuk" je zberný pojem pre elastické polyméry, z ktorých sa vyrába guma. Získava sa ako mliečna šťava z rôznych tropických rastlín, predovšetkým z kaučukovníka. Najdôležitejšími producentskými krajinami tejto suroviny sú Thajsko, Indonézia, Malajzia, India, Čína, Pobrežie slonoviny, Nigéria a Libéria. Syntetický kaučuk vynašiel v roku 1927 nemecký inžinier Walter Bock. Jeho produkt nadobudol veľký význam najmä v rokoch 2. svetovej vojny, pretože znižoval závislosť od importu zo vzdialených štátov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
21. máj 2024 15:01