StoryEditor

Analytici očakávajú, že centrálna banka dnes sadzby nezmení

25.04.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Banková rada Národnej banky Slovenska (NBS) na dnešnom zasadaní podľa ekonómov nezvýši úrokové sadzby, menovú politiku však ešte do konca prvého polroka sprísni. Sadzby tak zostanú ešte aspoň mesiac na súčasnej úrovni, zhodli sa analytici.
Banková rada podľa ekonóma Poštovej banky Miroslava Šmála zváži súčasné historicky najvyššie ceny ropy a ich dosah na spotrebiteľské ceny. Negatívny dosah na infláciu budú mať aj ceny cigariet. Na druhej strane môže NBS ešte počkať, ako sa v ekonomike prejaví februárové zvýšenie sadzieb o pol percentuálneho bodu. Zvýšenie sadzieb nečaká ani Slovenská sporiteľňa. "Predpokladáme, že NBS pristúpi k malému zvýšeniu sadzieb o 25 bodov neskôr, a to buď v máji alebo v júni, keď bude koruna slabšia a májová inflácia by tiež mohla byť vyššia ako dnes," uviedol analytik banky Michal Mušák. Ekonómovia ING Bank predpokladajú, že do konca polroka môže NBS sadzby zvýšiť o štvrť až pol percentuálneho bodu. Dovtedy zrejme pominie aj pozitívny vplyv silnejúcej koruny, ktorá sa v súčasnosti dostala na takmer dvojmesačné maximum pod 37,10 SKK/EUR. Hlavná úroková sadzba NBS v súčasnosti predstavuje 3,5 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
13. máj 2024 11:59