StoryEditor

Česká mena je najsilnejšia v histórii

15.05.2006, 00:00
Česká koruna má za sebou úspešný týždeň. Vo štvrtok sa za jedno euro platilo v Česku iba 28,15 Kč, čo je nové historické maximum kurzu týchto mien. Trend posilňovania koruny by mal pokračovať aj v tomto týždni.

Česká koruna má za sebou úspešný týždeň. Vo štvrtok sa za jedno euro platilo v Česku iba 28,15 Kč, čo je nové historické maximum kurzu týchto mien. Trend posilňovania koruny by mal pokračovať aj v tomto týždni.
Česká mena sa výrazne posilnila vďaka nákupným objednávkam na českú korunu a rastu stredoeurópskych mien. Za posilňovaním nestáli žiadne nové informácie a podľa Vladimíra Pikoru zo spoločnosti Next Finance sa špekulantom v štvrtkovej optimistickej eufórii investorov v stredoeurópskom priestore podarilo pretlačiť korunu na nové historické maximá.
Pomáhajú údaje z ekonomiky
Českej korune pomáhajú predovšetkým priaznivé dáta z českej ekonomiky na čele s prebytkami zahraničného obchodu. Vzhľadom na to, že za posledným posilňovaním koruny stála len "dobrá nálada" v regióne, koruna si zisky nedokázala udržať a v piatok sa už platilo za euro viac ako 28,20 Kč. Podľa ekonómov by sa koruna mohla v ďalších týždňoch mierne oslabiť pre voľby a výplaty dividend. Potom však bude zhodnocovanie pokračovať a väčšina z nich očakáva posilňovanie koruny do konca tohto roka pod hodnotu 28 Kč/EUR.
Silná koruna by podľa analytikov mohla predĺžiť obdobie lacných hypoték a úverov. "S takto silnou korunou zabudnime na zvyšovanie sadzieb ČNB," povedal David Navrátil z Českej sporiteľne pre české Hospodárske noviny. Doteraz finančné trhy očakávali, že by k zvýšeniu sadzieb mohlo dôjsť ku sklonku leta. Ak však koruna ostane na rekordných hodnotách, mohlo by to byť ešte neskôr.
Silná koruna zlacňuje tovar dovážaný do Česka a tlmí aj vysoké ceny ropy. Čechom tiež znižuje náklady na zahraničné dovolenky. Zároveň však znižuje zisky exportérom, ktorí za vyvážaný tovar dostávajú menej peňazí. Česká koruna sa posilnila v týždni aj oproti slovenskej mene, keď za jednu českú korunu už treba platiť viac ako 1,32 Sk.
Zatiaľ čo dovozcovia tovaru a českí turisti súčasný vývoj vítajú, hlavne menším exportérom pribúdajú vrásky. "Keď sa euro posilní o jednu korunu, stratíme na tržbách tri milióny," uviedol pre české HN Jan Žaluda z družstva Vánoční ozdoby, ktoré vyváža 95 % produkcie. Pre silnú korunu sa počet zamestnancov firmy znížil zo 700 na necelých 400.
Záver týždňa pod vplyvom regiónu
V piatok sa česká mena začala vzďaľovať s rekordných hodnôt a obchodovala sa na úrovni 28,24 Kč/EUR. Oproti doláru sa koruna posilnila na 21,91 Kč/USD a blíži sa k maximu na 21,81 Kč/USD. Vyplýva to z informácií servera Patria Online.
Vývoj na okolitých trhoch sa v piatok podpísal aj pod kurz slovenskej koruny, ktorá sa nakrátko oslabila nad úroveň 37,60 SKK/EUR, pohoršili si poľský zlotý aj maďarský forint. "Predpokladám, že vplyv regiónu bude pokračovať," povedal pre agentúru ČTK díler Tatra banky Boris Somorovský. Budúci týždeň Somorovský očakáva pohyb kurzu v pásme 37,45 až 37,70 SKK/EUR. Podľa analytika Ľudovej banky Mária Blaščáka na kurz koruny môže v týchto dňoch vplývať aj výplata dividend zahraničným vlastníkom vo veľkých slovenských spoločnostiach.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 02:55