StoryEditor

Tento týždeň na trhoch

27.03.2006, 00:00

Pondelok
Nový týždeň otvoríme indexom podnikateľskej klímy Francúzska. Podľa priemerného odhadu analytikov by marcová hodnota mala stagnovať na úrovni stopäť bodov. V Spojených štátoch amerických sa začne dvojdňové zasadnutie Federálneho výboru pre operácie na voľnom trhu.

Utorok
Počas utorka budeme mať k dispozícii aj niekoľko správ zo stredoeurópskeho regiónu. Zo Slovenska to bude bilancia bežného účtu a index produkčných cien. Predpokladá sa, že veľkoobchodná inflácia sa vo februári na ročnej báze zrýchlila z 8,7 percenta na 8,9 percenta. Maďarsko zverejní februárovú nezamestnanosť. Z Nemecka očakávame Ifo index podnikateľského prostredia, ktorý v marci zrejme klesol z hodnoty 103,3 bodu na 102,9 bodu. Popoludní sa ešte pozornosť obráti k Spojeným štátom, ktoré ohlásia index spotrebiteľskej dôvery a rozhodnutie centrálnej banky o výške základnej úrokovej sadzby. Investori očakávajú posun sadzieb z úrovne 4,5 percenta o dvadsaťpäť bázických bodov nahor.

Streda
V stredu zo stredoeurópskeho regiónu očakávame jedinú správu, a to poľskú úrokovú sadzbu, ktorá pravdepodobne ostane nezmenená na hladine štyroch percent. Viac správ príde z vyspelejších ekonomík. Nemecko poskytne index spotrebiteľského prostredia, mal by rásť zo 4,8 percenta na 4,9 percenta. Posledné správy zverejní Veľká Británia, očakávame spotrebiteľský kredit a konečný HDP za štvrtý kvartál.

Štvrtok
Štvrtkové obchodovanie začneme správami z Francúzska, a to spotrebiteľskou dôverou a indexom veľkoobchodných cien, ktorý vo februári pravdepodobne rástol o pol percenta. Z Maďarska príde index veľkoobchodných cien. Nemecko zverejní marcovú nezamestnanosť, ktorá by mala stagnovať na hladine 11,3 percenta. Popoludní ešte Spojené štáty poskytnú týždennú nezamestnanosť, konečný HDP za posledný štvrťrok a tzv. help-wanted index, ktorý monitoruje dopyt po pracovnej sile.

Piatok
Záver týždňa bude na makroekonomické informácie bohatý. Maďarsko ohlási bilanciu bežného účtu. Francúzsko zverejní zrevidovaný HDP a februárovú nezamestnanosť, ktorá by mala ostať nezmenená na hladine 9,6 percenta. Veľká Británia poskytne spotrebiteľskú dôveru. Posledné správy trinásteho týždňa očakávame zo Spojených štátov a budú to osobný príjem a osobná spotreba, továrenské objednávky, objednávky tovarov dlhodobej spotreby, chicagský index nákupných manažérov a michiganský index spotrebiteľskej dôvery, ktorý by mal vzrásť z 86,7 bodu na 88 bodov.
Zdroj: Katarína Antoničová
Investičná a Dôchodková, správ. spol., a.s.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 06:24