StoryEditor

NYSE zarobila prvých 60 miliónov

11.01.2006, 23:00

Prvých minimálne 60 miliónov dolárov ročne by mala zarobiť newyorská burza New York Stock Exchange (NYSE) na predaji licencií na obchodovanie na jej burzovom parkete. Licencie sa dražili systémom holandskej aukcie, pri ktorej sú všetky akceptované objednávky uspokojené za najvyšší akceptovaný výnos. Pri holandskej aukcii sa pritom vyvolávacia cena znižuje, až kým nepríde prvá ponuka. Aukcia priniesla 1 274 licencií pre 375 členských organizácií. Za každú dostane NYSE 49 290 dolárov, čo bola pôvodne minimálna licitačná ponuka stanovená ešte pred aukciou.
Po spojení s burzou Archipelago a transformáciou na ziskovú verejne obchodovateľnú spoločnosť klasické členské kreslá (seats) na newyorskej burze NYSE nahradia licencie. Tie odkazujú na 213-ročnú históriu burzy prostredníctvom ich skráteného názvu SEATS (Stock Exchange Auction Trading System). V minulosti mohli na parkete burzy obchodovať iba majitelia jedného z 1 366 kresiel, ktoré zároveň reprezentovali podiel na vlastníctve burzy. Cena kresla sa v minulom roku niekoľkonásobne zvýšila až na závratné štyri milióny dolárov. Len málo vlastníkov kresiel skutočne vykonávalo maklérsku činnosť a svoje kreslo prenajímali brokerským spoločnostiam. Cena za takýto lízing vlani dosiahla v priemere 59 148 dolárov za kreslo.
V tohtoročnej aukcii NYSE ponúkla 1 366 licencií, takže ponuka prevýšila dopyt. Šéf burzy John A. Thain však v liste členom burzy píše, že počet vydražených licencií prekročil počet aktívnych, teda obchodujúcich kresiel na burze. Zvyšné licencie možno vydražiť s 10-percentnou prirážkou za cenu 54 219 dolárov za jednu licenciu. Kvôli zachovaniu pomeru obchodujúcich strán na burze každý z účastníkov v aukcii mohol získať licencie ekvivalentné maximálne 125 percentám kresiel ovládaných pred aukciou.
Členovia NYSE -- najväčšej burzy na svete -- v decembri hlasovali za zlúčenie s elektronickým obchodníkom Archipelago Holdings. Akcie novej spoločnosti NYSE Group sa začnú verejne obchodovať a firma sa zmení z doterajšej neziskovej formy na ziskovú. Novovzniknutá spoločnosť bude na elektronickej tabuli burzy obchodovaná pod kódom NYX. V čele novej spoločnosti zostane výkonný riaditeľ NYSE John Thain a k jedenástim členom Rady riaditeľov NYSE sa pripoja ďalší traja z firmy Archipelago. Snaha burzy o posilnenie svojej obrany proti kritikom prevzatia firmy Archipelago vlani vyústila do prudkého rastu ceny členstva v NYSE. Cena za kreslo medziročne stúpla zhruba štvornásobne. Každý z členov NYSE z obchodu získa 300-tisíc dolárov a podiel na 70-percentnom vlastníctve NYSE Group. Zvyšných 30 percent ostane v rukách podielnikov Archipelago. Archipelago je, naopak, otvorený a kompletne elektronický burzový systém v americkom Chicagu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
13. máj 2024 07:33