StoryEditor

Zisk z fondov sa zdaní zrážkou

07.12.2006, 23:00
Od apríla budúceho roka pri vyplatení podielového listu správcovská spoločnosť automaticky zrazí 19-percentnú daň zo zisku. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmu, ktorú prijali poslanci na aktuálnej schôdzi parlamentu . Dôvodom pre takýto krok je podľa ministerstva financií zrovnoprávnenie zdanenia úrokov plynúcich z úsporných vkladov s výnosmi z podielových listov.

Od apríla budúceho roka pri vyplatení podielového listu správcovská spoločnosť automaticky zrazí 19-percentnú daň zo zisku. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmu, ktorú prijali poslanci na aktuálnej schôdzi parlamentu . Dôvodom pre takýto krok je podľa ministerstva financií zrovnoprávnenie zdanenia úrokov plynúcich z úsporných vkladov s výnosmi z podielových listov. Zrážková daň sa v súčasnosti používa najmä pri zdaňovaní úrokov z bankových vkladov či stavebného sporenia.
Zmena spôsobu odvádzania dane
Zisk z podielového listu zákon definuje ako kladný rozdiel medzi predajnou cenou podielového listu pri jeho vydaní a vyplatenou nezdanenou sumou. Zdanenie takéhoto zisku nie je však v zákone o dani z príjmov novinkou. "Myslím si, že prijatá zrážková daň rozhodne podielové listy neznevýhodní," hovorí výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie správcovských spoločností Ľubor Kyselý. "Nejde o novú daň, len o zmenu spôsobu odvádzania dane," dopĺňa. Doteraz si investori museli zdaniť zisk z investícií vo fondoch, ak prevýšil päťnásobok sumy životného minima, ktoré je 23 650 korún. Ak mali výnos napríklad tridsaťtisíc korún, v daňovom priznaní si zdanili príjem 6 350 korún, z ktorého daň je 1 206 korún. Od budúceho apríla však zo sumy 30 000 fond zrazí 19-percentnú daň, čo je už 5 700 korún. Podielnik dostane "na ruku" 24 300 korún. Pri vyšších výnosoch sa tento rozdiel medzi doteraz platným a budúcim daňovým zákonom zmenšuje. "Výhodou pre investora môže byť aj to, že si nemusí podávať daňové priznanie, ak sa daň zrazí automaticky," hovorí Kyselý.
Novela zachováva možnosť oslobodenia príjmu, ak si daňovník obstaral podielové listy do konca roka 2003.
Aby sa zamedzilo dvojitému zdaneniu, daňovník si bude môcť v daňovom priznaní znížiť základ dane o rozdiel medzi obstarávacou cenou a cenou, za ktorú bol podielový list vydaný.
Podľa pôvodného návrhu mala zrážková daň začať platiť od januára. Na aprílovom odklade sa dohodlo ministerstvo financií so správcovskými spoločnosťami, ktoré potrebovali viac času na nastavenie svojich systémov.
Šťastnejší sú v zisku
Zmena v zdaňovaní sa všeobecne bude týkať približne pol milióna podielnikov, ktorí majú vo fondoch uložených viac ako 127 miliárd korún. Investori si musia všímať, ako sa vyvíja výkonnosť fondu, od momentu, kedy doň vložili svoje peniaze. Nie všetci podielnici môžu mať pri vrátení podielových listov dôvod na úsmev. Niektoré fondy totiž vykazujú aj zápornú dvojcifernú ročnú výkonnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 07:24