StoryEditor

Vojna v Libanone pomáha doláru

18.07.2006, 00:00

Americký dolár sa včera oproti hlavným svetovým menám výrazne posilnil. Posilňovanie dolára sa začalo pred niekoľkými dňami po tom, ako izraelská armáda začala rozsiahle vojenské akcie za záchranu dvoch unesených vojakov hnutím Hizballáh.

Bezpečný prístav pre investorov
Blízkovýchodná kríza podľa obchodníkov podporuje dolár. Ten sa v nepokojných časoch stále považuje za "bezpečný prístav" pre investorov. Včerajšie ranné obchodovanie s dolárom naznačovalo, že dolár by mohol prekonať úroveň 1,26 USD/EUR, v závere dňa po otvorení obchodovania v Amerike však zelená bankovka atakovala už aj úroveň 1,25 USD/EUR. Japonské trhy boli včera pre štátny sviatok zatvorené a pri nízkych objemoch obchodov podľa agentúry Reuters dolár stúpol až na 116,39 JPY/USD z piatkových 116,21.
Japonský jen je pod tlakom aj kvôli špekuláciám o tom, že tempo rastu úrokových sadzieb v Japonsku bude pomalé. Japonská centrálna banka v piatok podľa očakávania zvýšila základnú jednodennú sadzbu z nuly na 0,25 percenta. Jej guvernér Tošihiko Fukui však neskôr povedal, že nemá v úmysle zvyšovať úroky v pravidelných krokoch za sebou tak, ako to už dva roky robí americká centrálna banka.

Cena zlata a ropy na nových rekordoch
Investori teraz nakupujú aj zlato, ropu a americké vládne dlhopisy a na kúpu týchto aktív doláre potrebujú. Jedna trojská unca zlata dosiahla v ázijskom obchodovaní včera ráno vrchol na úrovni 675,50 USD, v prepočte 20 642 Sk, čo bolo o 11,35 USD viac ako v závere obchodovania v piatok. Naposledy stála trojská unca toľko ako 19. mája. Európska ropa Brent včera v predpoludňajšom obchodovaní dosiahla nový rekord 78,12 USD za barel (159 litrov), americká ropa WTI zdražela na 77,50 USD za barel a nové rekordy v dôsledku napätia na Blízkom východe dosahuje aj ropa Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Korekcia dlhodobého trendu
Analytik Tatra banky Elizej Macho považuje súčasné posilňovanie dolára len za korekciu dlhodobého trendu oslabovania. "Ak sa upokojí situácia na Blízkom východe a trhy prejdú k posudzovaniu ekonomických fundamentov, dolár sa bude opäť oslabovať, najmä oproti ázijským menám," myslí si Macho. Argumenty, ktoré podporujú jeho názor, sú najmä americký rozpočtový a obchodný deficit, ale aj indikátory americkej ekonomiky, ktoré ukazujú na spomalenie jej rastu. "S tým bude súvisieť aj pokles ziskov spoločností, pokles cien akcií na burzách a dolár stratí tiež podporu Fedu v podobe zastavenia rastu úrokových sadzieb," dodáva Macho.

Dolár zdražel aj na Slovensku
V dôsledku posilňovania dolára oproti euru rástla včera jeho cena aj v slovenských korunách (včera sa kurz dolára oproti slovenskej korune prepočítaval zhruba na úrovni 30,80 Sk za jeden dolár), čo pri stále drahej rope len podporí zvyšovanie cien benzínu pre motoristov i na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 13:07