StoryEditor

Akcie pokračovali v raste

23.05.2007, 00:00
Po krátkej korekcii sa minulý týždeň na svetové akciové trhy jednoznačne vrátila rastová nálada. Trhy sa zhodnotili v priemere o jedno percento.

Akcie na vzostupe
Začiatkom týždňa boli americké akcie pod dvoma protichodnými tlakmi, ktorých výsledkom bolo mierne zaváhanie. "Silná aktivita na poli akvizícií, kde najvýznamnejšou správou bolo to, že automobilka DaimlerChrysler našla záujemcu o kúpu neziskovej divízie Chrysler, investorov napĺňala optimizmom, ktorý však na druhej strane schladzovali obavy pred zverejnením inflačných údajov. Tie však nakoniec vyšli v súlade s predpokladmi ekonómov," hovorí portfóliová manažérka Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová. Katalyzátorom rastu bol aj neočakávane silný nárast počtu novozačatých stavieb.

"Aj starý kontinent si minulý týždeň výrazne polepšil. K rastu mu rovnako vo veľkej miere prispela akvizičná aktivita. Farmaceutická spoločnosť Merck oznámila, že jej potenciálny kupca, Mylan Labs, súhlasil s navrhovanou kúpnou cenou. Z makroekonomických údajov priaznivo pôsobil rast priemyselnej produkcie eurozóny a silný, 0,6-percentný rast hrubého domáceho produktu trinástich krajín používajúcich euro," dopĺňa Antoničová. Akciové trhy však aj vďaka tlaku spoza Atlantiku dostali zelenú, čo naplno využili podielové fondy orientované na tento segment.

Prichádzajúce ekonomické správy najviac zvýhodnili podniky, teda bluechipsové tituly, ktoré sa zhodnotili v priemere o 1,7 percenta.
"Zo stredoeurópskych indexov si najlepšie zhodnotenie pripísal český PX. Index ťahali hore hlavne akcie Komerční banky a Unipetrolu. Maďarské aj poľské akcie zostali v tieni zmiešaných údajov štvrťročných výsledkov spoločností a nedokázali tak vykročiť k ďalším ziskom. Mierne zlepšenie výkonnosti ruských akcií nastalo až koncom uplynulého týždňa, keď došlo k obnoveniu nárastu cien ropy," hodnotí portfóliový manažér KD Investments Gabriel Hinzeller.

Dlhopisy v strate
Krátky koniec výnosovej krivky dlhopisov sa posunul vyššie, ceny dlhopisov s kratšou lehotou splatnosti tak klesli. Celkovo tak vplyv vývoja na trhu na výkonnosť peňažných fondov v domácej mene bol neutrálny alebo mierne negatívny. "Korunové peňažné fondy len mierne vzrástli a v najbližšom čase by si mali naďalej pripisovať mierne zhodnotenie," hovorí portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman. Domáci dlhopisový trh má za sebou jeden z horších týždňov. Pod vplyvom negatívneho vývoja na globálnych dlhopisových trhoch zaznamenali aj slovenské dlhopisy straty. "Pretrvávanie negatívnej nálady na dlhopisovom trhu v eurozóne sa môže prelievať aj na domáci trh, tlak na ďalší rast výnosov a pokles cien najmä na dlhších splatnostiach je teda možný," pokračuje Herman.

Výnosy amerických štátnych dlhopisov vzrástli a pozdĺž celej výnosovej krivky sa posunuli vyššie približne o 10 až 15 bázických bodov. K nepriaznivej nálade na americkom trhu prispeli aj úvahy o posilnení čínskej meny, čo by mohlo v budúcnosti znamenať riziko pre americké dlhopisy. Čína, ako druhý najväčší zahraničný investor do amerických bondov, by v prípade ďalšieho posilnenia domácej meny na dolárových investíciách mohla kompenzovať menové riziko vyšším výnosom, prípadne by svoju pozíciu v amerických dlhopisoch znížila. Vývoj na dlhopisovom trhu v eurozóne sa príliš nelíšil od diania v USA, tiež aj tu prevládala tendencia predávať všetky splatnosti dlhopisov. Americké aj európske dlhopisové fondy zaznamenali v uplynulom týždni výraznejšie straty. Súčasná negatívna nálada na americkom dlhopisovom trhu by sa mohla pomerne rýchlo zmeniť, najmä v súvislosti s prípadnými slabšími dátami z trhu nehnuteľností alebo trhu práce v najbližšom týždni. V eurozóne budú zverejňované indikátory ekonomického sentimentu, ktoré by mohli podporiť ďalší rast výnosov.

Dobrý začiatok
Slovenská koruna sa začiatkom minulého týždňa prudko zhodnotila, čiastočne sa nechala ovplyvniť býčou náladou v regióne, ku ktorej sa pridali silné očakávania týkajúce sa ekonomického rastu našej krajiny. Utorkový hrubý domáci produkt bol preto silným sklamaním. Ekonomický rast sa v prvom kvartáli spomalil z 9,6 percenta na 8,9 percenta, pričom analytici si vo svojich odhadoch trúfali až na 10,5 percenta. Koruna sa teda obrátila k poklesu a koniec týždňa ju zastihol v takmer pätnásťhalierovej strate.

Týždenné údaje o otvorených podielových fondoch k  18.5. 2007

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 03:22